Artikkelit

Vahva taala vastatuulena jenkkiyritysten tuloksille

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Morgan Stanleyn pääosakestrategin, Michael Wilsonin, mukaan USA:n dollarin jossain vaiheessa toteutuva kuolema on ollut yksi viimeisen vuosikymmenen suosituimpia näkemyksiä. FEDin printatessa taaloja printteri punaisena finanssikriisin jälkeen ja lopulta tuplatessa uusien dollareiden määrän pandemiaa vastaan taisteltaessa, ennustuksella on Wilsonin pohdinnoissa meriittejä. Kryptovaluuttojen nousu oli ennenkaikkea veto sitä vastaan, että fiat-rahan aika olisi koittamassa.

Finanssikriisin aikana printatut dollarit eivät kuitenkaan löytäneet tietään reaalitalouteen, sillä niitä käytettiin taseiden korjaamiseen asuntomarkkinan romahdettua. Täten M2-rahan kasvu ei koskaan lähtenyt lapasesta, ylittäen 10 prosentin vuositason nousun vain väliaikaisesti vuonna 2009 QE-elvytyksen alkaessa ensi kertaa ja toisen kerran vuonna 2012 QE3-kierroksen aikana, kun elvytys aloitettiin valtionvelkakriisistä selviämiseksi. FEDin aloittaessa elvytykset ensi kertaa, vuodesta 2008 vuoteen 2020, M2-rahamäärän kasvun keskiarvo oli vain kuusi prosenttia, mikä on linjassa M2 pitkän trendin ja BKT-kasvun kanssa. Tämän seurauksena taala säilytti asemansa reservivaluuttana ja nousi 40 prosenttia vuosikymmenen aikana, Wilson jatkaa.

Pandemian aikainen elvytys kuitenkin poikkesi finanssikriisin vastaavasta merkittävästi. Tämänhetkisen inflaation siemenet kylvettiin pandemian alun ”helikopterirahalla”, eli suoraan kuluttajille annettavilla rahasummilla. Wilsonin mukaan ensimmäinen satsi oli välttämätön deflaatorisen paukun välttämiseksi. Avustuksista tuli kuitenkin suosittuja ja niitä jatkettiin tammi- ja maaliskuussa 2021, vaikka tehokas rokote olisi tuolloin mahdollistanut talouden jälleenavaamisen. Tämän seurauksena M2-rahan kasvu räjähti ja on helmikuun 2020 jälkeen kasvanut keskimäärin 17 prosentin vuositahtia, yli kolme kertaa pitkän aikavälin trendiä enemmän. Seurauksena oli dollarin arvo jyrkkä lasku maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2021, mutta M2-rahamäärän saavutettua huippunsa, myös dollarin lasku pysähtyi.

Nyt FEDin muuttaessa rahapoliittista suuntaansa nopeasti ja elvytysten tultua päätökseensä aikaa sitten, M2-kasvu on pudonnut pitkän aikavälin kuuden prosentin trendiinsä. Olettaen, että FED kiristää korkoja markkinoiden odottamalla tavalla ja supistaa tasettaan, M2-rahamäärän kasvu Wilsonin mukaan voi pudota entisestään. Dollari ei täten tule näyttämään merkkejä kuolemastaan ennenkuin FED muuttaa kurssiaan, mitä Wilson perusteella ei kannata odottaa lyhyellä aikataululla, erityisesti perjantaisen vahvan työllisyysdatan jälkeen.

Miksi tämä on tärkeää osakkeille? Dollari-indeksi DXY on 16 prosentin nousussa vuositasolla. Tämä on historiallisesti tarkasteltuna äärimmäistä dollarin vahvistumista ja tyypillisesti se esiintyy samaan aikaan osakemarkkinoiden vaikeuksien tai taantuman kanssa, tai molempien kanssa yhtä aikaa.

Wilson kirjoittaa FEDin haluavan talouden hidastumista inflaation taltuttamiseksi ja vahva dollari on yksi yhtälön tekijöistä. Osakkeiden vinkkelistä katsottuna vahva taala on merkittävä vastatuuli monien kansainvälisten yritysten tuloksille. Tämä ei voisi tapahtua huonompaan aikaan yhtiöiden taistellessa katteisiin kohdistuvia inflaatiosta johtuvia paineita, korkeita varastoja ja hidastuvaa kysyntää vastaan.

Jokaista dollarin vuositason prosenttiyksikön nousua vastaa S&P500-indeksissä noin 0,5x osuma EPS-kasvulle Wilsonin laskelmien mukaan. Tämän hetken dollarin 16 prosentin vuositason nousu vastaisi täten kahdeksan prosentin vastatuulta S&P500-yhtiöiden EPS-kasvulle, muiden tekijöiden pysyessä samoina.

Wilson muistuttaa, että asiat voivat toki muuttua nopeasti, mutta se ei ole todennäköistä ennen kuin M2-rahamäärän kasvu lopettaa hidastumisensa, mikä vaatii FEDin politiikan käännettä.

Osakesijoittajien näkökulmasta katsottuna vahva taala merkitsee yhtä lisäsyytä yritysten tulosohjausten korjaamiselle alaspäin tulevan osarikauden aikana, mikä alkaa toden teolla näinä aikoina. Wilson ei usko osakkeiden hetkellisen rallin jatkuvan.

Keskustele dollarista ja makrotalouden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää