Kolumnit

Väärin lahjoitettu

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Sain tiistaina pahan verensyöksyn. Se ei johtunut Aspire Globalin surkeasta osavuosikatsauksesta, josta otin osumaa kepeästi kuusinumeroisen summan. Jotkut tosin väittävät, että mitään ei ole tapahtunut, ennen kuin osakkeet on myyty. Tämä on muuten vastaava logiikka kuin olla murehtimatta laskuista, joita ei ole avannut.

Jeff Bezosin lahjoitus ei kelpaa

Hinkuyskäni johtui Ylen analyysistä: Kiitos Jeff Bezos miljardilahjoituksesta, nyt maksa verosi. Bezos shippasi kymmenen miljardia dollaria ilmastonmuutoksen torjuntaan ja Teemu Hallamaa päätteli tästä:

”Bezosin toiminta johtaa maailmaan, jossa rikkaat ottavat toimintavastuun, koska päättäjät eivät siihen kykene. Ja päättäjät eivät pysty tarttumaan toimeen, koska heiltä puuttuvat varat. Ja heiltä puuttuvat varat, koska Bezos ja muut Piilaakson jättiläiset eivät maksa verojaan.”

Onko maailma muuten parempi paikka ennen vai jälkeen sen, kun Bezos donatoi kymmenen jaardia? Alkaa lahjoituksen yhteydessä vinkua lahjoittajan muusta toiminnasta on aika sama kuin nostaa framille kiistellyn hahmon ikävät teot tämän kuolinpäivänä.

Tätäkin kyllä jossain määrin harrastetaan. En edes tuomitse tätäkään yhtä kiivaasti kuin Washington Postin toimittajaa kivitettiin hänen muutama tunti Kobe Bryantin kuolinpäivän jälkeen jakamistaan jutuista Koben raiskaussyytöksistä.

Olen kyllä itse taipuvainen antamaan omaisille vähän suruaikaa. Ehtiihän hänet ampua sitten myöhemminkin, Täällä Pohjantähden alla kakkosta lainatakseni. Toki saadakseen somenäkyvyyttä kannattaisi kirjoittaa yleisestä linjasta poikkeavasti juuri silloin, kun kohu on kovimmillaan.

Puunhalaajien ymmärrykseen harvoin mahtuu, että käytännön kaikki yritykset maksavat niin vähän veroja kuin pystyvät. On poliitikkojen asia säätää lait niin, että verokertymääkin tulee. Tosin lainsäätäjät suoriutuvat tästä vaihtelevasti. Enemmän olen Suomessakin havaitsevinani taipumusta korottaa sellaisia veroja, jotka eivät koske omaa äänestäjäkuntaa kuin sellaisia, jotka oikeasti tuottaisivat rahaa mahdollisimman pienellä haitalla talouden toiminnalle.

Pokeritiedosta P-Tiedoksi

Olen osallistunut väärin lahjoittamiseen miekin. Pokeritiedon foorumilaiset keräsivät joulujen alla 2006-2010 rahaa Pelastusarmeijan Joulupata-keräykseen. Myös muut pokeriyhteisöt lämpenivät kilpailemaan hyväntekeväisyydessä ja vuonna 2010 parhaimmillaan kolme eri sivustoa oli Joulupadan kymmenen kärjessä.

Tämä loppui sitten, kun Jouni Laihon johtama Sisäministeriön arpajaishallintoyksikkö karjaisi sotahuudon, joka pelotteli Pelastusarmeijan kokeneet upseerit moderoimaan Pokeritiedon P-tiedoksi ja Pokerisivut P-sivuiksi.

Pelastusarmeija kelpasi ateistillekin

Pelastusarmeija kelpasi lahjoituskohteeksi kaltaiselleni kyyniselle ateistillekin, koska heidän hävikkinsä kerätystä rahasta on minimaalisen pieni. Toki sopan ja saippuan yhteydessä annettu sielunhoito puristaa vähän kaljussa.

Enemmän kuitenkin ahdistaisi kuukausilahjoittaa jollekin järjestölle, joka gretathunbergina vastustaa sekä ilmastonmuutosta että ydinvoimaa. Kun ostetaan hyvää omaatuntoa tai vaikka positiivista näkyvyyttäkin, pitäisi sijoitetun rahan vaikutuksen etumerkin ainakin olla varma. Ja toki mielellään hallinnon kulujen suhteessa lahjoitukseen mahdollisimman pieni. Raha on rajallinen hyödyke, vaikka Sanna Marinin hallituksessa toisin vaikutetaan uskottavankin.

Feissarit ylistävät kuukausilahjoituksia, koska näin järjestöt pystyvät parhaiten ennakoimaan tulonsa. Joopa joo, ja myös maksimoimaan henkilöstökulunsa. Epävarma raha pitää ahkerana ja läpinäkyvänä. Korvamerkitty veikkausraha taas laiskistaa ja kannustaa haamuseurojen ilmoittamiseen .

Jos Pelastusarmeijalle siirtää suoraan rahaa, menee se toistakymmentä vuotta vanhojen foorumitutkimusten mukaan liki lyhentämättömänä kohteeseen.

Lahjoitusvähennys yhteisöverotuksessa

Osakeyhtiö saa vähentää 50.000 euroon asti tekemänsä lahjoitukset, kunhan lahjoituksen saaja on Verohallinnon listalla. Jos hynkyt menevät ETA-valtiolle tai yliopistolle on maksimivähennys 250.000€.

Nykyisellä yritysverokannalla tämä tarkoittaa, että valtio maksaa lahjoituksesta 20%. Eli voittoa lahjoituksesta ei varsinaisesti tule, toisin kuin vasemmistoälyköt usein esittävät rikkaiden tekemiä lahjoituksia analysoidessaan.

Rahantekijöiden kannattaa tehdä rahaa

Kirjoitin uusimpaan Ekonomi-lehteen ennen Bezoksen lahjoitusta kolumnin, jonka sanomaksi yritin 1.) Rikkaiden dissaaminen tekemistään lahjoituksista on henkisesti köyhää 2.) Jos on hyvä kerryttämään rahaa, on tehokkaampaa lahjoittaa vanhempana ja varakkaampana 3.) Kannustaa toinen jalka haudassa olevia hyvissä varoissa olevia hyväntekeväisyyteen eikä niinkään omaisuuden jättämiseen seuraavan polven humputeltavaksi 4.) Pitää omaa hauskaa feissareiden kustannuksella.

Luonnollisesti löytyi ainakin yksi mielensäpahoittaja, joka ei arvostanut ala-arvoista huumoriani ja oli huolissaan Jemenin ja Syyrian lapsista ja vaati päätäni vadille tai ainakin julkista irtisanoutumista jutusta. Mie taas olen huolissani kansan sisälukutaidosta ja Lähi-Itään suunnattujen lahjoitusten päätymisestä terrorijärjestöjen tukemiseen.

Siis huolissani, en väitä mitään. En vain pysty visioimaan pelastavani ihmishenkiä laittamalla rahaa järjestölle, jonka toimintaa en oikeasti tunne. Enkä ajatellut lähteä paikan päälle tutkimaan avun kohdistumista oikeille tahoille.

Kymppi ei tunnu missään

Tämä viikko oli tosiaan sijoitusrintamalla kolumnistille heikohko. Aspiren lisäksi Ovarolta tuli synkähkö tilinpäätöstiedote. Toivon mukaan Ovaron tilinpäätöksellä oli jotain tekemistä tavanomaisen uuden toimitusjohtajan tekemän pöydän putsauksen kanssa. Joka tapauksessa kurssireaktio oli negatiivinen, enkä kiistä perusteita.

Ekonomi-lehdessä kirjoitin: ”saan enemmän hyvää aikaan, jos annan korkoa korolle -efektin takoa arvo-osuustileilleni isompia numeroita ja siirryn hyväntekijäksi vasta sitten, kun olen liian seniili biittaamaan markkinaa.” Vaikuttaa vähän siltä, että se seniiliys tuli nopeammin kuin toivoin.

Niinpä lämpenin investoimaan sijoitusyhtiöni rahoja 10.000 euroa Pelastusarmeijan lahjoituskohteeseen ”Suomen vähävaraiset”. Tämä on neljä kertaa enemmän mitä tällä viikolla Kings of Tallinnin pokeriturnauksista tein nettovoittoa. Mutta se on reilusti alle viisi prosenttia siitä mitä samaan aikaan hävisin pörssissä. Joten kymppi ei tunnu missään.

Päämotiivini lahjoitukseen oli luonnollisesti tarkkailla, saanko generoitua mitään paheksuntaa aikaan. Paheksujille materiaalia antaakseni: lahjoitin yhtiöni rahoista, enkä omistani väistääkseni välissä olevan osinkoveron.

P.S. Ote kolumnistani vuodelta 2010, jossa kerroin lahjoittaneeni Joulupataan tonnin ja kannustin muitakin heittämään keittoon lisää aineksia:

”Suomalaisessa yhteiskunnassa ei hyväntekeväisyys ole yhtä suuressa roolissa kuin USA:ssa. Täällä maksetaan veroja, ja odotetaan yhteiskunnan pitävän huolta huono-osaisista. Erilaiset keräyshuijaukset eivät ole edistäneet ihmisten halukkuutta osallistua keräyksiin.

Lisäksi Suomessa ei ole soveliasta omalla nimellään kertoa lahjoittaneensa rahaa. Jos rahaa lahjoittaa, se kuuluu tehdä nimettömänä, ja ainakaan summaa ei saa kertoa.

Minäpäs yritän näin joulun alla vähän sklanskyilla ja ajatella puhtaalta pöydältä. Joulun merkitys äärioikeistolaiselle agnostikolle on hyvin vähäinen, mutta tässä asiassa vähän vasempana olevat saattavat olla herkempiä avaamaan lompakkoa. Eikö olisi nimenomaan parasta mainostaa lahjoittaneensa rahaa ja kertoa vielä summa ja mielellään vielä itseään varakkaammille? Näin voisi pystyä moninkertaistamaan oman lahjoitussummansa.”

AKI PYYSING: SKLANSKY ON HURU-UKKO? 9.12.2010

AKI PYYSING: AINA TULEE PATAAN 31.12.2010

P.P.S. Suomalaisethan on opetettu ainakin 40-luvulta asti, että rahapelaaminen on sitä oikeaa hyväntekeväisyyttä:

Rosa Meriläinen 21.11.2018: Veikkauksen pelejä voi pelata hyvillä mielin

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää