Uusi monopolirahapeliyhtiö sai järjellisen startin, kun sen nimeksi valittiin Veikkaus. Tätä varten tosin piti tehdä melko tarpeeton kuluttajatutkimus. Mutta parempi näin, kuin että nimikomitea olisi keksinyt jonkun Itedan, joka olisi sitten
muutaman vuoden päästä suomalaistettu. Toki tämän ”uudenkin” nimen brändäykseen poltetaan hyvää pelureiden häviämää rahaa, mutta luultavasti vähemmän kuin jos pitäisi lanseerata kokonaan uusi nimi.
Toimitusjohtajaksi uudelle Veikkaukselle nimitettiin eilen vastoin minun odotuksiani Olli Sarekoski. Hän on toiminut jo Risto Niemisen ajoista Veikkauksen liiketoiminnanjohtajana. Vaikuttaa siltä, että kyseessä ei ollut rahapeliyhtiöille perinteinen poliittinen virkanimitys. Näin ainakin vakuutteli hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ennen ja jälkeen nimityksen. Koska tässä syrjäytettiin poliittisesti raskassarjalaisempi ja yhtälailla kokoomuslainen RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, tämä voi hyvin olla totta.
Katsoin kertauksena Kallasvuon haastattelun huhtikuulta. Edellisessä elämässäänhän Olli-Pekka oli Nokian toimitusjohtaja ennen Stephen ”Liekehtivä öljylautta” Elopia. Kallasvuolta tentattiin ohjelmassa kovasti omaa kantaa rahapelimonopolin perusteisiin, ja hän toisti monta kertaa, että monopolissa kyseessä on ”poliittinen päätös”. Lopussa hän kuitenkin pitkän tinkaamisen jälkeen sanoi, että hän aidosti uskoo, että monopoli on paras tapa varmistaa, että markkinoille mennään vastuullisuus edellä.
Valintaprosessista hän totesi: ”Mulla on ainoastaan yksi ohjenuora, ja se on pätevyys. Kukaan ei ole sanonut tai edes vihjannut muuta. Minä liikemiehenä en voi lähteä miltään muulta pohjalta eteenpäin.” Itse asiassa olin vähän epäileväinen tähän ensi katsomisella, mutta nyt jo alan olla vakuuttunut. Olen nimittäin vuosikymmenten seuraamisella päätynyt tulokseen, että kun politiikan ja talouselämän raskassarjalaiset antavat lausuntoja, voivat he välillä puhua tottakin. Tässä tapauksessa rutinoitunut mutta epätarkka arvausgeneraattorini osoittaa nyt vahvasti uskomisen puolelle.
Minä itse asiassa olin arvannut ja toivonutkin, että toimitusjohtajaksi valitaan Nummikoski. Toiveeni johtui siitä, että olen vakuuttunut, että ainakaan Numppi ei olisi ollut lobbaamassa Suomeen mitään kieltolakeja. Sarekoskea taas en oikeastaan tunne lainkaan. Tuntemattomampi mies on aina askel tuntemattomampaan. Pokeripöydän valinnassakin noudatan filosofiaa ”Jos kaikki on hyvin, älä muuta mitään”. Jos olen hyvässä pöydässä, en kuikuile naapuripöytiin, enkä tingi peliä isommaksi tai vaihdettavaksi. Let The Good Times Roll!
Leppoisa elämä
Pokerinpelaajien lobbarina olen ollut varsin laiska viime aikoina. Hyvät ajat kun laiskistavat kovempiakin sotureita, saati sitten minua. Meillä on oikeistohallitus, mikään monopoliyhtiö ei enää lobbaa kieltolakia ja viimeksi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg torppasi twiitillä eläköityvän Jouni Laihon viimeisen vingun rajojen sulkemisen puolesta.
En ole jaksanut käydä lobbaamassa juuri ketään, koska ei ole ollut mitään varsinaista hätää. En ole edes yrittänyt tavata esimerkiksi uutta arpajaishallintopäällikköä Saaramia Varviota tai ketään muutakaan relevanttia uutta tuttavaa. Tämä on saattanut olla virhe, sillä edessä saattavat olla
Vaaran vuodet
Todennäköisin seuraava hallitus on punamultasellainen. Päivi Nergin seitsenvuotiskausi loppuu vuonna 2019, vähän sen jälkeen kun nykyinen hallitus vaihtuu. Tämä siis edellyttäen, että Sipilän hallitus pysyy pystyssä täydet neljä vuotta.
Otetaan visio, jossa punamultahallituksen pääministerinä on Antti Rinne. Politiikasta luopuneen Sipilän seuraajaksi on valittu Kimmo Tiilikainen, joka nimityttää sisäministeriön kansliapäälliköksi jonkun vanhan kaverinsa pätevimpänä mahdollisena ehdokkaana. Pelipäällikkönä on Jouni Laihon henkinen kaksoisolento.
Minun on vaikea nähdä, miten tässä EU:n myllerryksessä tämä orkesteri ei olisi kykenevä tekemään kaikenlaista typerää lainsäädäntöä – mukaan lukien nettipokerin kieltolaki. Tosin mitään pahaa pelureille tuskin tapahtuu, ellei uusi Veikkaus sitä erikseen vaadi. Joten temppelin harjalla asiassa on
Olli Sarekoski
Kauppatieteiden maisteri (erinomainen koulutus!) Olli Sarekoski 51, on toiminut kahdeksan vuotta Veikkauksen liiketoiminnasta vastaavana varatoimitusjohtajana. Hän oli jo neljä vuotta sitten ehdolla Risto Niemisen seuraajaksi. Kokoomustausta saattoi estää Suvi-Anne Siimestä ja Paavo Arhinmäkeä valitsemasta Saresvuota tehtävään, jota käytännössä jo valmiiksi hoiti. Olihan RAY ennestään kokkarin käsissä. Paikalle valittiin rahapelialan ulkopuolelta sitoutumaton Tamron konsernijohtaja Juha Koponen.
Sarekoski kiri uudessa valintaprosessissa ohi Nummikosken lisäksi siis myös nykyisestä esimiehestään.
Sarekoski tuli Niemisen houkuttelemana Veikkaukseen kulttuuriministeri Suvi Lindenin erityisavustajan (kok.) paikalta. Sitä ennen hän oli ollut töissä Brysselissä meppikansliassa, kaikkien turhien nuorisojärjestöjen äidissä Allianssi ry:ssä ja Kokoomuksen Nuorten Liitossa. Joku ilkeämielisempi voisi sanoa, että Risto poimi Veikkaukseen poliittisen broilerin tekemään oikeat työt puolestaan.
Selailin Sarekosken lausuntoja vuosien varrelta, enkä löytänyt mitään raskauttavaa. Tykkäsin eilisestäkin: ”Yhtiö toimii digitaalisesti kilpaillussa markkinassa ja meidän on kaikin tavoin pystyttävä vastaamaan tähän kilpailuun vastuullisesti.” Tässä ei siis kiistetä sitä, että yhtiö toimii digipuolella kilpaillussa markkinassa.
Johtopäätökset
Mikään varteenotettava taho eläköityvää Laihoa lukuun ottamatta ja Sarekoski mukaan lukien ei ole pitkään aikaan esittänyt mitään ”blokeerauksia”. Voi olla, että minä maalailen laihoja seinille aivan turhan tähden.
Mutta jos haluaa säilyttää rauhan, on syytä valmistautua sotaan. Voitimme aikoinaan kaksikin taistelua nettipokerin kieltolakia vastaan. Mutta sota ei ole vielä päättynyt. Tilannetta täytyy vähintään tarkkailla ja ainakin minun vähän ryhdistäytyä tässä asiassa.
Toivon kovasti, että Sarekosken Veikkaus toimii kulisseissa, kuten olisin kuvitellut Nummikosken Veikkauksen toimivan. Minulla ei ole mitään vahvaa syytä epäillä, ettei näin kävisi. Toisaalta epätodennäköiseltä vaikuttavia tyhmyyksiä maailmassa tehdään joka päivä.
P.S. Kallasvuo suhtautui selvästi positiivisesti suomalaiseen rahapeliosaamiseen. Sarekoskihan ajoi aikoinaan hanketta, jossa Veikkauksen tytäryhtiö tekisi vientiponnisteluja EU-alueen ulkopuolelle. Paavo Arhinmäki suuressa viisaudessaan torppasi tämän hankkeen. Nyt olisi uusi hallitus ilman Arhinmäkeä, joten jotain uusia avauksia tällä rintamalla saattaa hyvinkin olla tulossa.