Unibetin pokeripaneelista iso hitti

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

”Täytyy sanoa, että olen pettynyt paneelikeskustelun antiin”. Näin alkoi ensimmäinen lukemani palaute Unibetin pokeripaneelista. Lisäksi katsottiin tarpeelliseksi mainita, että Aki ei tuonut näihin keskusteluihin kovin paljon lisäarvoa.

Näillä eväillä oli kiva itse katsoa tänään ensimmäistä kertaa vajaa kuukausi sitten sitten julkaistu paneelikeskustelu kokonaan, missä miekin siis olin mukana. Yritin kyllä parhaani mukaan olla höpöttämättä hölmöjä, koska etukäteen oli niin toivottu. Valitettavasti minut äidinäidinäitini yritti opettaa tapakohteliaaksi, joten vastasin vähintään aina kun Heikelän Jussi kysyi. Suulaana karjalaisena taisin pari kertaa olla äänessä, vaikkei kysymystä suoraan miulle suunnattukaan.

Apuohjelmat

Apuohjelmavelho Henri Koivisto vastasi apuohjelmista kysyttäessä Heikelälle, että ne eivät välttämättä ole elinehto, mutta niistä voi esimerkiksi nähdä vastapelurin sielun. Henkka näki viisi vuotta sitten sauman opetella käyttämään ohjelmia kunnolla, kun muut eivät jaksaneet tehdä sitä työtä. Tuloksena muuten mm. tuli vuonna 2015 Vuoden Läpimurto -palkinto reippaan 800.000 euron voitoilla. Jossain vähäisemmässä pokerimaassa tällä voisi viedä hyvällä marginaalilla Vuoden Pelaaja –palkinnonkin.

Totesimme yksimielisesti Jussille, että ei, apuohjelmat eivät tee päätöksiä pelaajan puolesta. Pokerin SM-kisojen Best Overall Player ja nettiturnausammattilainen Niko ”Paklu” Pakalen kertoikin, että ”Prosenttidata on pystyttävä muuttamaan rangeiksi”. Olisin muuten hämmästynyt, jos Heikelä ymmärsi, mitä tämä tarkoitti.

Stand up -koomikko ja pokeriammattilainen (EV +5BB/100) Veli-Matti Puumala paljasti, että hänellä ei vielä ole mitään mahdollisuuksia oppia tulkitsemaan statseja yhtä hyvin kuin Henkka. Me muut nyökkäilimme perässä. Kukaan ei muuten väittänyt, että ”vielä” olisi ”ei koskaan”.

Henkka tosiaan kertoi, että ammattilaiseksi asti voi nousta ilman apuohjelmiakin. Tähän Unibet Open Kööpenhaminan voittaja Joni Liimatta sanoi, että jos ammattilaisuuteen asti nousee ilman apuohjelmia, on aika kova ukko. Muut nyökkäilivät jälleen perässä.

Velu tarinoi vanhoista ajoista, jolloin muistiinpanot laitettiin paperilapuille. Henkka kertoi käyneensä Vuoksenmaalla kylässä ja nähneensä Jorman hirveät paperipinkat, joihin oli kirjattu kaikki pelatut kädet. Henkka olisi voinut ”pinkan” sijaan käyttää termiä ” vuori”, oon miekin niitä nähnyt.

Heikelä esitti väitteen, että apuohjelmat pilaavat pokerit. Johon mie tavallaan komppasin, että jos trackerit voitaisiin helvetin tulella polttaa, niin poistaisin ne. Velu taas väitti, että huonot häviää apuohjelmien ansiosta nopeammin. Mie sitten jänkäsin tähän, että jos kaveri on täysin toivoton, on aivan sama käyttääkö kaveri Hemiä (=Holdem manager) vai ei.

Velu sitten vähän reivasi kantaansa ja totesi, että harrastelijoille tulee parempi fiilis, kun ne eivät tunne olevansa tietokoneiden armoilla. Tästä olimme samaa mieltä. Mie sanoin, että kyse on illuusiosta siitä, että ammattilaiset vievät rahat apuohjelmilla, kun ammattilaiset oikeasti vievät merkit osaamisellaan. Sain tähän näkemykseeni tukea. Henkkakin kertoi, että kun heikko pelaaja häviää rahansa siinä sadassa jaossa, ei siitä ehdi juuri dataa kerätä. Eniten hän kertoi saavansa tietokannoistaan informaatiota toisia ammattipelaajia vastaan.

Paklu kertoi yllätyksekseni pelaavansa luomuna ”softasyistä”. Hän pelaakin enimmäkseen turnauksia ja usealla saitilla yhtä aikaa. Muutkin olivat sitä mieltä, että turnauksissa hemeistä ja hudeista on vähemmän etua. Paklu tosin sanoi aiemmin pelanneensa apuohjelmien kanssa. Pelin kehittämisessä ne olivat kuulemma olleet aikanaan suureksi avuksi.

Mielestäni paneeli oli aiheesta yksimielinen. Apuohjelmista on paljon hyötyä niillä saiteilla, missä niitä voi käyttää. Tosin tämä hyöty on vähemmän kuin mitä ohjelmafobioisimmat luulevat ja käteisessä enemmän kuin turnauksissa. Muistilappuja mitä muistilappuja.

Anonyymipöydät

Joni sanoi mielipiteenään, että anonyymipeli (=ei nickejä) on vielä robotimpaa kuin apuohjelmapeli. Niskat alkoivat kulua meillä kaikilla nyökkäilystä. Minun ja parin muunkin näkemys oli ja on, että optimi on peli, jossa on nickit, mutta ei apuohjelmia.

Anonyymeissä kilpaillaan vain siitä, kuka parhaiten GTO:ta pelaa. Apuohjelmattoman pokerin puolesta tuskin ainakaan Henkka nyökkäili.

Sitten Heikelä kysyi, mikä on GTO? Mie väitin virheellisesti, että se on Game Theory Optimization, kun se oikeasti on Game Theory Optimal. Lisäselityksenikään tuskin toivat Jussille GTO:sta sen syvällisempää ymmärrystä. Vaikka paikalla ei ollut yhtään varsinaista GTO-miestä, yrittivät muutkin avata konseptia.

Joka tapauksessa olimme nähdäksemme kaikki samaa mieltä siitä, että pokerin tulevaisuus eivät ole anonyymipelit.

GTO vs. exploit

Henkka kiteytti yhteisen näkemyksemme hyvin, kun sanoi, että rahat tehdään exploittaamalla, mutta uuden pelaajan kanssa aloitetaan GTO:lla. Mie kerroin, että näin mie pelasin jo 90-luvulla, vaikka en ollut kyllä kuullut kummastakaan termistä.

Exploittaminen tarkoittaa, että hyödynnetään vastustajan virheitä. GTO:ssa taas pelataan ”virheettömästi” olettaen vastustajan pelaavan täydellisesti myös. Jos vastustaja poikkeaa täydellisyydestä, GTO-mies voittaa aina, muuten menee tasan. Exploittaamalla saa virheistä enemmän irti. Jury oli jälleen kerran yksimielinen.

Twitch

Markus Ylänne on nettiturnausammattilainen ja twitch-striimaaja. Hän selitti mitä twitchaaminen on eli kuvataan omaa peliä ja höpötetään päälle. Lähetys tulee ulos muutaman minuutin viiveellä, etteivät vastustajat pääse kurkkaamaan kortteja. Striimaamalla saadaan Markuksen mukaan sosiaalinen elementti yksinäiseen nettipokerin pelaamiseen. Hän täydensi, että twitchiä seuraava ei välttämättä pysty päättelemään onko pelaaja voittava vai ei. Velu tapansa mukaan keskeytti ja kertoi, että monet tappiollisetkin pelaajat striimailee kaikenlaista, koska se on niin kivaa.

Pokeri harrastuksena

Paklu valisti, että pokeri voi olla hauska harrastus ilman, että vakavissaan yrittää olla voittava pelaaja. Taas olivat meillä niskat kovilla nyökkäilemisestä. Lisäksi Paklu totesi, että useimmilla meillä on hyvät tulot, mutta silti meitä rikkaammat harrastelijat istuvat säännöllisesti samassa pöydässä. Nämä ovat tehneet rahansa jossain muualla. Pokerissa tulevat rajat kuitenkin jossain vastaan, joten olemme köyhempiä. Menimme kaikki vähän lysympään.

Pokerin tulevaisuus

Kukaan ei pannut ainakaan ääneen vastaan näkemykselleni, että Unibetin apuohjelmattoman pokerin markkinaosuuden nousu jatkuu edelleen. Eikä siihen, että livepokeri ei kuole koskaan. Arvioin paneelissa, että tekoälyn pokerin biittaamiseen menee vielä kymmeniä vuosia. Kai tätä nyt joutuu reivaamaan vähän alaspäin melko lyhyellä toimitusajalla, kun headsup No Limit Holdem tässä välissä on jo biitattu. Kukaan meistä ei väittänyt poliitikon varmuudella tietävänsä täsmälleen mitkä ovat soteuudistuksen vaikutukset tai mikä tarkalleen ottaen on nettipokerin tulevaisuus.

Muita havaintoja

Lauri Pesosta olisi voinut Heikelä grillata enemmän. Kainuussa kun ei vastata kuin kysyttäessä, jos silloinkaan. Lauri kuitenkin kertoi pelaavansa nettiturnauksia ja tekevänsä kymmenkunta livereissua vuodessa. Nämä reissut ovat sitten tuoneet neljä voittoa, kaikki turboista(!) ja 440.000 dollarin edestä palkintorahaa. Laurilta puuttuu muuten vielä hauska lempinimi tyyliin Hemi-Henkka. Ehkä alamme kutsua häntä Turbo-Lauriksi. Lisäksi hän kertoi sutivansa käteisomahaa kuusisatasesta kaksikiloiseen eli melko isoa. Turbo-Lauri ja Velu molemmat kertoivat ottaneensa Henkan avulla apuohjelmista lisää tehoja irti. Myöhemmin kiteytimmekin, että suomalainen pokeriyhteisö on hieno, koska opetamme toinen toisiamme.

Heikelä kysyi Jonilta, että onko turnauspokeri pelkkää kyylaamista. Lisäksi hän väitti, että Jonin voittamasta turnauksesta Kööpenhaminasta puuttuivat kaikkein rasvaisimmat isot pedot. Joni myötäili vähän edellistä ja kiisti jyrkästi jälkimmäisen.

Tässä on vain riipaisu paneelista, joka oli varmasti paras koskaan järjestetty suomalaisten pelureiden pokeripaneeli. Se oli nimittäin toistaiseksi ainoa. Objektiivisena mielipiteenäni kaikki amatööriesiintyjät pärjäsivät hyvin ja ainoa ammattilainen tällä alalla (Heikelä) hoiti osuutensa tyylikkäästi. Kumoan jyrkästi foorumilla esitetyn käsityksen, että kaikilla meni aika hukkaan. Ainakin miulla oli hauskaa, ja niin tuntui muillakin olevan. Osa meistä pokerin pelaamisen lisäksi tykkää keskustella siitä. Formaattia toki voidaan aina hioa, mutta alku se on onnistunutkin alku. 11.600 katsojaa ei voi olla väärässä. Mie odotin tyyliin jotain muutamaa tuhatta.

Toivottavasti pian tehdään uusi. Mie aion mennä mukaan vaikka saranapuolelta, vaikka kuinka toivoisitte Sara Chafakia tilalle.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kaupallinen yhteistyö

Kryptomarkkina nosteessa korkojen laskiessa

Pessi Peura
20.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Leikkaako Fed ohjauskorkoa 25 vai 50 korkopisteellä?

Johannes Ankelo
17.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Turha hötkyillä jenkkivaaleissa

Aki Pyysing
15.9.2024
east Lue lisää