TV-pokeri voi olla hyvääkin viihdettä

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Viime vuosikymmenen pokeribuumin perimmäisenä syynä oli kaksi innovaatiota: nettipokeri ja pelaajien pohjakorttien näyttäminen televisiossa. Perisuomalaiseen tapaan meillä aluksi yritettiin kieltää molemmat. Nettipokerin

kieltohankkeen tärkeimmät puuhamiehet ovat jo huonosti ansaitulla eläkkeellä. Suomalaisesta televisiosta pokeri on kuitenkin mainoskiellon takia enimmäkseen pysytellyt poissa.

Olen ihan alkuaikojen jälkeen hyvin vähän katsonut pokerin jenkkilähetyksiäkään. Minua on nyppinyt ohjelmien keskittyminen tulevien korttien puristamiseen ja pelaajien kannustamiseen villiin tuuletteluun erityisesti ohivedon onnistuessa. Olisin kaivannut kommentaattoreiltakin enemmän rehellistä analyysiä kokonaissuorituksista kuin pelissä olleiden isojen rahojen yletöntä hehkutusta. Tosin varmaan amerikkalaiset tuotantoyhtiöt yrittivät tehdä jenkkiyleisön haluamaa tavaraa.

Veikkaus saa Suomessa mainostaa pokeriakin, ja lauantaina päättyneissä livepokerin SM-kisoissa oli kahdessa turnauksessa televisiopöytä. En varsinaisesti ollut lähellä päästä tv-pöytään pelaamaan. Jäi täyttämättä ensimmäinenkin edellytys televisiofinaaliin pääsemiseksi: pitää osallistua turnaukseen. Muut menot estivät terminaattoriin osallistumisen ja kolmipäiväinen viidensadan pääturnaus tuntui liian raskaalta urakalta.

Kun pelimenestys ei kameran eteen riitä, vaihtoehtona on mennä kameran taakse ja ryhtyä selostajaksi. Minut rekryttiin käteispelijonosta kommentoimaan Mainin semifinaalivaihetta. Tämä osoittautui varsin hilpeäksi puuhaksi. Kun tunsin valtaosan pelaajista etukäteen, oli hauska arvailla, mitähän ne korteillaan aikovat tehdä. Suosittelen muillekin, jotka ymmärtävät turnauspokeria eivätkä ahdistu mikkiin puhumisesta.

Jos pokerin suosiota Suomessa haluaa lisätä, on liveturnausten striimaaminen siihen erinomainen väline. Toivottavasti touhu jatkuu ja mielellään saadaan myös jälkilähetykset nettiin ja optimitapauksessa isommillekin kanaville. On pelkästään hyvä asia, että pokerikulttuurin edistäminen Suomessa ei ole pelkästään Unibetin harteilla, vaan Veikkauskin osallistuu.

Kiitokset tämän televisiointi-idean isälle Casino Helsingin Jari ”Jänkä” Heikkilälle, joka lisäksi uskalsi pyytää ja päästää monopolikriitikkona tunnetun viime vuosituhannen pokerilupauksen suoraan lähetykseen. Vaikka mies on kotoisin sieltä, missä miehet ovat miehiä ja porot ovat peloissaan, ei se tarkoita, etteikö sillä voisi olla hyviäkin ideoita.

Veikkauksella pokerista tuotteena vastaava ex-pokeriammattilainen Sami Siltanen oli selkeästi ainakin Mike Sextonia pätevämpi selostajapari. Hänellä lienee myös ollut sormensa työnnettynä varsin syvälle fiksunoloisesti toteutetussa produktiossa, jossa oli mukana oikein oddseja ja pöydän VPIP:tä. Jos äskeiset termit eivät olleet tuttuja, olisi ne lähetystä katsomalla kyllä oppinut.

Kyseessä ovat siis jaettujen korttien voittotodennäköisyydet, kun kortteja on vielä lisää tulossa sekä kuinka usein pelaajat laittavat vapaaehtoisesti rahaa pottiin.

Kehitysehdotuksia:

En ole jälkilähetyksiä nähnyt, kun niitä ei netissä ainakaan vielä ole. Selostamon puolelta luulen kuitenkin saaneeni kuvan siitä mitä ulos tulee.

Siltä ajalta kun striimi pyörii, kaikki lähetykset olisi hyvä selostaa. TV-pokeri ilman selostusta jää lajia ymmärtämättömältä hyvin vähälle katsomiselle, jos nyt jostain syystä sattuu osumaan silmien eteen. Toki meille fanaatikoille selostukseton striimi >> ei mitään striimiä.

Katsojille näytettävistä todennäköisyyksistä kannattaisi jättää huomiotta kipatut ja pelaajilta näkemättä jääneet kortit. Näin yleisö saisi oikeamman kuvan käytännön pelin asetelmista. Ei niitä oikeassakaan maailmassa (=pelipöydässä) tiedetä. Toki jos onnistuu sohraamaan merkit keskelle pienemmällä parilla isompaa vastaan, niin joku hyväntahtoinen sielu yleensä kertoo kipanneensa altavastustajan tarvitseman avainkortin.

Pari kertaa tekniikka ei näyttänyt aktiivisen pelurin kortteja. Joku viestisysteemi (esim. lankapuhelin) selostamosta kertomaan pelinvalvojalle, että ”Lukija missaa paikan neljä kortit, tarkentakaa korttien asentoa”. Nyt käytimme Partanen-merkkistä lähettipalvelua, joka tosin ei jaon kesken ehtinyt asiaan vaikuttaa.

Pelaajille suosittelisin, että jutelkaa mukavia, jos suinkin eväät riittävät. Tulee parempaa viihdettä ja kaikkihan haluavat seuraaviin turnauksiin lisää pelaajia. Suuri yleisö rakastaa värikkäitä pokeripersoonia, kysykää vaikka Ilari Sahamieheltä, jos ette minua usko. Jos sökön striimaaminen onnistuisi, tähän ei tarvitsisi erikseen kehottaa. Vanhan liiton sököpelureita ei saanut hiljaiseksi suukapulallakaan.

Tosin nyt oli tarjolla suurelle yleisölle sellaista pokeriviihdettä, mitä ei Amerikassa ole nähty. Ensimmäiset pokerioppinsa sököhooleissa saanut ja niissä vähintään täydellisesti sökökulttuurin omaksunut Veli-Pekka Alakorva nimittäin voitti pääturnauksen. Häntä ei tarvitse erikseen kannustaa metelin pitämiseen. Tosin ainakin semifinaalivaiheessa V-P oli keskimääräistä hiljaisempi, eli ei huutanut aivan tauotta. Liekö ollut kamerajännitystä ilmassa?

Joka tapauksessa toivotan jälleen kerran onnea turnausvoitosta maailman parhaalle pokeria pelaavalle marjakauppiaalle!

P.S. Julkaisuun on tulossa uusi jakso Pokeritiedon Teerenpeliä, johon vieraaksi sain todennäköisimmän pääturnausvoittajan. Nauhoitus tehtiin jo ennen SM-kisoja.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kaupallinen yhteistyö

Kryptomarkkina nosteessa korkojen laskiessa

Pessi Peura
20.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Leikkaako Fed ohjauskorkoa 25 vai 50 korkopisteellä?

Johannes Ankelo
17.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Turha hötkyillä jenkkivaaleissa

Aki Pyysing
15.9.2024
east Lue lisää