Artikkelit

Turbowarrantit

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Mikä on turbowarrantti?

Nimensä mukaisesti turbowarrantit, tai Turbot, liikkuvat vikkelämmin kuin pikkuveljensä tavalliset warrantit. Turbo muistuttaa enemmän futuuria kuin optiota, sillä volatiliteetilla ei käytännössä ole merkitystä turbon hintaan ja ne liikkuvat lineaarisesti 1:1 yhteen kohde-etuuden hintaan nähden (poikkeuksena tästä knock-outin läheisyys, josta lisää myöhemmissä artikkeleissa). Turboilla on kerroin, joka kertoo miten monta Turboa vaaditaan vastaamaan yhtä kohde-etuutta. Jos esimerkiksi DAX-Turbon kerroin on 200, tarvitaan yhtä DAX-futuuria vastaamaan 200 DAX-Turboa. Samasta syystä johtuen DAX-futuurin 2 pisteen muutos liikuttaa yhtä Turboa 0,01€. DAX-turbo siis hinnoitellaan futuurin mukaan.

Turboilla on warranttien tapaan toteutushinta ja erääntymispäivänä, mutta ne voivat myös erääntyä ennen erääntymispäivää knock-out-tapahtuman johdosta. Turboille asetetaan liikkeellelaskettaessa knock-out-taso, jonka saavutettaessa ne erääntyvät ennenaikaisesti.  Kun näin käy, lasketaan Turbolle lunastusarvo (jos sellainen on), joka maksetaan sijoittajalle ja tuote poistetaan pörssin listalta. DAX-turbon tapauksessa knock-out-taso katsotaan indeksin mukaan, vaikka tuote hinnoitellaan futuurin perusteella. Kuten tästä esimerkistä huomataan, on sijoittajan ensiarvoisen tärkeää tutustua perusteellisesti valitun Turbon lopullisiin ehtoihin, jotka löytyvät pörssin ja liikkeellelaskijan kotisivuilta. Jos tämäkään ei auta, kannattaa ottaa yhteyttä välittäjään ja selvittää mahdolliset epäselvyydet sitä kautta.

Turbojen yleisimmät kohde-etuudet ovat indeksit, erityisesti Saksan DAX-indeksi. Turboja löytyy myös suomalaisiin osakkeisiin.

Turboja voidaan käyttää sekä spekuloimiseen että suojaamiseen. Ne ovat nousseet piensijottajan johdannaisista suosituimmaksi niiden lineaarisen hinnoittelun ansiosta, minkä lisäksi ne tarjoavat vipua kohde-etuuteen. Tämä yhdistelmä tekee niistä houkuttavan päiväkauppiaalle. Päiväkauppiaan tulee kuitenkin olla Turbojan kanssa tarkkana sillä nopeasti liikkuvat markkinat saattaa "knockata" tuotteen silmänräpäyksessä. Turboja voidaan käyttää myös osakeposition suojaamiseen samalla tapaa kuin warrantteja, mutta Turbojen tapauksessa tulee huomioida että suojaus purkautuu knock-out-tapahtuman yhteydessä. Suojaus kannattaa siis rakentaa tuotteilla joilla on knock-out-tasoon turvallinen välimatka.

Turbot ovat voimakkaiden liikkeidensä ja knock-out-tasonsa ansiosta korkeariskisiä sijoituksia. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, ne ovat pitkään olleet eniten vaihdettuja tuotteita piensijoittajan johdannaisista. Historiallisesti DAX-Turbot ovat olleet selkeästi suosituimpia tuotteita.

Lue lisää turbowarranteista ja muista johdannaisista Piensijoittajan johdannaismarkkina -artikkelista.

Johannes Ankelo,
Sijoitustieto.fi

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Harvia Q3/24: Saunassa käyminen lisää saunassa käymistä

Almanakka
8.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Q3/24: Palikat näyttävät olevan valitettavan sekaisin

Almanakka
5.11.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Pihiys ja tuhlailu ovat saman kolikon sama puoli

Esa Juntunen
4.11.2024
east Lue lisää