Q3-osarikausi on jo käynnistynyt ja kuumentuu ensi viikosta alkaen. Seuraavassa tämän osarikauden viisi kiinnostavaa yhtiötä.
Nokia
Ennen puolivuotisraporttia Nokia oli varoittanut mahdollisesta pehmeästä ensimmäisestä vuosipuolikkaasta ja vakaammasta loppuvuodesta. Tapetilla ovat edelleen erityisesti yhtiön 5G-sopimukset ja yhtiön valmis niiden viemiseen maaliin asti.
Q2 jälkimainingeissa
Nokia raportoi vahvan Q2-tuloksen heikon alkuvuoden jälkeen.
Yhtiön liikevoitto oli 451 miljoonaa euroa konsensusodotuksen ollessa 256 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli 5,7 miljardia euroa kun odotukset olivat 5,32-5,44 miljardin euron välillä. Vahva neljännes johtui osittain ajoituksellisista tekijöistä ja yhtiön ennakoikin Q3:sta vuorostaan pehmeämpää. Samalla yhtiön johto odottaa vuoden viimeisestä neljänneksestä erityisen vahvaa.
Markkinat olivat Q1:n aikana huolestuneet yhtiön sisäisistä 5G-valmiuteen liittyvistä tekijöistä. Nokialle aiheutui viivästyksiä verkkojen toimituksissa, mutta näyttää siltä että yhtiö on saanut ratkaistua ongelmansa.
Nokiasta kerrottiin sillä olevan nyt 45 kaupallista 5G-sopimusta, joista 9 on jo otettu käyttöön. Kilpailevalla Ericsonilla on 15 käyttöönotettua verkkoa.
Raportin suurin pettymys oli liiketoiminnan rahavirta, joka oli 916 miljoonaa euroa tappiolla. Sijoittajien katseet ovatkin Q3-raportissa rahavirrassa ja nettokassassa.
EPS oli 0,05 euroa ja osui ennustehaarukan ylälaitaan, ylittäen 0,03 euron konsensuksen.
Yhdysvallat tukemaan Nokiaa ja Ericssonia
Kuumentuvassa 5G-kilpailussa Huaweita boikotoiva USA on valmis tarjoamaan Nokialle ja Ericsonille pääomaa auttaakseen niitä kilpailussa Huaweita vastaan. USA epäilee Huaweita vakoilusta 5G-verkkojensa kautta ja haluaa pitää yhtiön pois Amerikan markkinoilta. Financial Times kirjoitti aiheesta viitaten nimettömään lähteeseen viranomaislähteeseen.
Huawei saa Kiinan valtiolta rahoitusta ja Yhdysvallat kokee tarpeelliseksi tukea kiinalaisten länsimaisia kilpailijoita. Huawein markkinaosuus verkkolaitemarkkinoilla on 28%, Nokian 16% ja Ericssonin 13%. Yhdysvallat ei ole pystynyt itse rakentamaan varteenotettavaa kilpailijaa esimerkiksi Oraclen ja Ciscon toimesta, joten Huawei kepittäminen jää pohjoismaisten jättien harteille.
Syyskuun lopulla Nokia raportoi jälleen uudesta 5G-sopimuksesta, tällä kertaa japanilaisen KDDI-telecom-yhtiön kanssa. Tämä on Nokian 48. 5G-sopimus.
Q3 odotukset
32 analyytikkoa seuraa Nokian osaketta Marketwatchin sivustolla. Heistä 20 antaa Nokialle ostosuosituksen ja vain kaksi suosittaa myymään osaketta konsensukseksi muodostuessa ”Ylipainota” tavoitehinnalla 6,38 euroa.
Nokia Q3 EPS:n odotetaan osuvan 0,03-0,08 euron väliin, konsensuksen ollessa 0,06 euroa. Koko vuoden EPS-haarukka on 0,17-0,30 euroa ja konsensus 0,26 euroa.
Inderes antoi heinäkuussa Q2-rapsan jälkeen Nokialle tavoitehinnan 5,50 euroa ja suosituksen ”Lisää”.
Nokia raportoi Q3-tuloksestaan 24. lokakuuta.
Lue sijoitustietolaisten mietteet Nokiasta Sijoitustiedon-foorumilla.
Neste
Jo vuosia pörssissä vahvasti jyränneen Nesteen Q2 ei tarjonnut yllätyksiä. Yhtiö jatkaa panostuksia uusiutuviin tuotteisiin, jossa sillä ei ole edes varsinaista vertailukelpoista kilpailijaa.
Q2 jälkimainingeissa
Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi Q2:lla 277 miljoonasta 367 miljoonaan euroon, mutta jäi kuitenkin 373 miljoonan euron odotuksista.
Liikevaihto sen sijaan oli odotuksia parempi 4,06 miljardilla eurolla. Liikevaihto nousi 3,1% ja ylitti konsensusennusteen 3,86 miljardia euroa.
Uusiutuvien tuotteiden myynti kasvoi 286 miljoonaan euroon, joka sekin jäi hieman odotuksista. Viime vuonna vertailukaudella myyntiä kertyi 177 miljoonaa euroa. Uusiutuvien tuotteiden myyntikate nousi 568 dollariin tonnilta, kun kate vuosi sitten oli 508 dollaria.
Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker kehui uusiutuvien menestystä: ”Uusiutuvien tuotteiden myynti- ja tuotantomäärät olivat toisella neljänneksellä kaikkien aikojen suurimmat. ”
Öljytuotteista bensiini- ja lisämarginaalit laskivat, mikä painoi yhtiön kokonaiskatetta tuntuvasti vuodentakaiseen verrattuna.
Yhtiö ohjeisti Uusiutuvien tuotteiden volyymien säilyvän Q3:lla korkeina ja Öljytuotteiden viitemarginaalin yhtiö odottaa olevan korkeampi kuin vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Neste odottaa myös tuotantolaitosten käyttöasteiden pysyvän korkeina kolmannella neljänneksellä.
Yhtiö on elänyt hiljaiseloa sitten Q2-raportin eikä merkittäviä uutisia ole julkaistu.
Viime päivänä osaketta on painanut yhtiötä riivannut selittämätön IT-ongelma.
Q3 odotukset
Marketwatchin 20 analyytikkoa antaa Nesteelle ”Ylipainota”-suosituksen keskimääräisellä tavoitehinnalla 34,07 euroa. Vain yksi analyytikko kehottaa myymään osaketta, yhdeksän antaessa ostosuosituksen.
Nesteen Q3 EPS:n odotetaan osuvan 0,42 ja 0,62 euron väliin, konsensusennuste on 0,46 euroa. Koko vuoden EPS:n ennakoidaan toteutuvan 1,49-1,80 euron haarukkaan 1,63 euron konsensuksella.
Nesteen Q3-raportti julkaistaan keskiviikkona 23. lokakuuta.
Inderes suosittaa sijoittajia lisäämään Neste-positioitaan tavoitehinnalla 31,00 euroa. Suositus on annettu syyskuun puolivälissä.
Liity Neste-aiheiseen keskusteluun foorumilla.
Nordea
Pankkiosaketta on jo pitkään murjottu pörssissä, nyt sijoittajien usko Nordeaan on palaamassa uuden konsernijohtajan nimityksen myötä.
Q2 jälkimainingeissa
Pitkään paineen alla olleen Nordean Q2-tulos ei tuonut helpotusta näkymiin. Pankki teki Q2:lla 900 miljoonaa euroa liikevoittoa, mikä on 34 prosenttia viime vuoden vertailukautta vähemmän. Konsensusennuste oli 945 miljoonaa euroa.
Yhtiön käyttökate laski noin 40 miljoonalla eurolla vuodentakaisesta 1071 miljoonaan euroon.
Liiketoiminnan tuotot heikkenivät vastaavasti 17 prosenttia, ja kulut kasvoivat kaksi prosenttia verrattuna viime vuoteen, joten Q2 ei varsinaisesti tarjonnut sijoittajille hurrattavaa.
Nordea ei anna numeerista arviota tuloskehityksestä, vaan toistaa tavoitteensa liiketoiminnan kasvattamisesta ja merkittävistä kulusäästöistä.
Yhtiö kertoo tulevansa läpikäymään taloudelliset tavoitteet sekä pääomaa ja osingonjakoa koskevat periaatteet.
Yhtiön osinkoon odotetaan isoa leikkausta ensi vuodelle.
Nordnet kertoo yksityisijoittajien kontranneen Nordeaa
Nordnetin mukaan suomalaisten usko Nordeaan ei ole kuitenkaan laskenut, sillä Nordea oli yksi ostetuimmista osakkeista heinäkuussa. Nordean netto-ostoarvo Nordnetin kautta oli hieman yli 20 miljoonaa euroa.
”Sijoituspääoma näyttää siirtyvän vastavirtasijoittamisen periaatteella sellaisiin kohteisiin, joiden kurssikehitys on viime aikoina jäänyt indeksin kehityksestä. Edeltävien kuukausien tapaan Nordean ja sen pääomistajan Sammon osakkeita lisättiin kurssilaskussa.”, Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen toteaa.
Elokuussa suursijoittajat hamstrasivat Nordeaa salkkuihinsa Mikko Laakkosen ja Jorma J. Niemisen johdolla.
Syyskuussa Nordnetin suomalaiset asiakkaat kotiuttivat osan Nordea-voitoistaan.
Sijoitustiedon Random Walker, eli Jarkko Aho, kirjoitti Nordeasta artikkelissaan: ” Olen pitänyt Nordeaa pitkään aliarvostettuna, jopa omalla poikkeuksellisen korkealla 12 prosentin tuottovaatimuksella, mutten ole yhtiöön sijoittanut (omistan Nordeaa toki Sampon kautta). Aikailu on onnekseni kannattanut, sillä osakekurssin luisu on viime viikkoina vain syventynyt. Nordean case on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa intuitio on pelastanut pahalta tappiolta. Yhtiö oli käytännössä kaikkien käyttämieni mallien mukaan räikeästi aliarvostettu jo paljon nykyistä korkeammalla hinnalla.” Artikkelista löytyy tarkempaa analyysia Nordeasta ja muista kiinnostavista suomalaisista osakkeista.
Vang-Jensenistä uusi konsernijohtaja
Syyskuun alussa Nordean hallitus nimitti pankin uudeksi toimitusjohtajaksi Frank Vang-Jensenin, joka korvasi Casper Von Koskullin. Van Koskullin aikana Nordean markkina-arvosta suli yli 20 miljardia euroa.
Nordean kuudenneksi suurimman omistajan Cevian Capitalin Christer Gardell oli tyytyväinen muutokseen: ”Hän on erittäin kyvykäs johtaja, ja oikea henkilö saamaan Nordean potentiaalin esiin.”
Osake rallasi pörssissä 5,50 euron tasoilta yli kuuteen euroon nimityksen siivittämänä:
OP:n analyytikko Antti Saari kuitenkin kertoo nousun johtuneet muusta kuin uudesta nimityksestä: ” ”Keskeisin syy pankkiosakkeiden nousulle on velkakirjamarkkinoilla nähty käänne eli valtion velkakirjojen tuottotasot ovat lähteneet nousemaan. Pankkiosakkeet liikkuvat tyypillisesti käsi kädessä valtion velkakirjojen tuottotasojen kanssa, eli tämä on luonnollista nousua. Tämän päälle tulee positiivinen suhtautuminen Nordean toimitusjohtajanimityksen, ja sijoittajat odottavat nyt, mitä toimenpiteitä syksyn aikana saadaan.”
Q3 odotukset
Nordea saa Marketwatchin 24 analyytikolta ”Pidä”-suosituksen tavoitehinnalla 6,93 euroa. Viisi analyytikkoa antaa ”Osta”-, viisitoista ”Pidä”- ja vain yksi ”Myy”-suosituksen.
EPS:n odotetaan hajautuvan Q3:lla 0,12-0,19 euron väliin, konsensusennuste on 0,16 euroa. Koko vuoden EPS-haarukka on 0,58-0,70 euroa ja konsensus 0,63 euroa.
Nordean Q3-tulos raportoidaan tuloskuumalla viikolla 24. lokakuuta.
Mitä Sijoitustieto keskustelee Nordean suhteen? Liity keskusteluun.
Outokumpu
Outokumpu ei ole tällä vuosikymmenellä sijoittajille pitkään kestävää iloa tarjonnut. Outokummun alkuvuosi oli murheellinen eikä loppuvuosi näytä sen paremmalta markkinatilanteen jatkuessa erittäin haastavana.
Q2 jälkimainingeissa
Outokumpu palasi voitolle vuoden toisella kvartaalilla. Tulos oli raju lasku vuodentakaisesta, mutta osui ennusteisiin odotusten ollessa alhaalla.
Yhtiön oikaistu liikevoitto oli 33 miljoonaa euroa kun se vuosi sitten oli 86 miljoonaa euroa. Konsensusodotukset olivat 34 miljoonassa eurossa.
Outokummun myynniksi muodostui 1,7 miljardia euroa, ennuste oli 1,72 miljardia. Laskua tuli reilusti vuodentakaisesta 1,88 miljardista eurosta.
Oikaistu EPS oli 0,01 euroa, mikä oli odotettua 0,03 euroa vaisumpi ja reilusti viimevuotista 0,06 euroa matalampi.
Haasteellinen markkinatilanne jatkuu
Q3:lla ruostumattoman teräksen markkinatilanteen odotetaan olevan haastava. Euroopan markkinoiden odotetaan hidastuvan tyypillisen kausiluonteisesti, minkä lisäksi korkeiden Aasian-tuontimäärien sekä tiettyjen asiakassegmenttien heikentymisen arvioidaan laskevan ruostumattoman teräksen kysyntää edelleen. Toimitusjohtaja Roland Baan uskoo haasteiden vaikuttavan ruostumattoman teräksen markkinoihin loppuvuoden ajan. Amerikassa toimitusten odotetaan pysyvän vakaalla tasolla.
Ferrokromin matalampi vertailuhinta ja heikompi kysyntä vaikuttavat negatiivisesti Ferrochromen tulokseen. Syys-lokakuulle suunnitellun ferrokromiuunin kunnossapitoseisokin kustannusvaikutuksen arvioidaan olevan enintään 10 milj. euroa vuoden toisella puoliskolla.
Yhtiö arvioi kolmannen kvartaalin oikaistun käyttökatteen olevan matalammalla tasolla kuin vuoden 2019 toisella neljänneksellä (Q2/19: 91 miljoonaa euroa).
Uusi kuonasulatto Tornioon?
Outokumpu suunnittelee uuden kuonasulaton avaamista Tornioon.
”Uusi kuonasulatto olisi maailman energiatehokkain ferrokromi-nikkeliseoksen tuottaja, koska Outokummun kehittämän uuden metallurgisen prosessin ansiosta uuden laitoksen energiankulutus olisi noin 30 prosenttia pienempi nykyisiin ferrokromin tuotantoprosesseihin verrattuna”, Outokumpu tiedottaa.
Outokummun ferrokromituotanto ennen uuden sulaton avaamista on noin 5% koko maailman kapasiteetista.
EU:n tulli Kiinan teräsvanteille auttaa Outokumpua
Euroopan unioni asettaa Kiinasta tuotaville teräsvanteille enimmillään 66,4 prosentin suuruiset tuontitullit. Näillä korotuksilla halutaan rankaista yrityksiä, jotka ovat tuoneet Kiinasta teräsvanteita Euroopan markkinoille polkuhintaan.
Tullimaksut tulivat voimaan viime viikolla. Tuontitullit lähettivät Outokummun osakkeen nousuun 2,25 euron pohjamudista:
Q3 odotukset
Outokummun tavoitehinta Marketwatchin analyytikkojen toimesta on 2,74 euroa ja suositus ”Pidä”.
Analyytikot odottavat EPS:n painuvan -0,05 euroa pakkaselle Q3:lla, ennusteiden ollessa -0,10 ja 0,01 euron välillä. Koko vuoden EPS:n ennustetaan niin ikään jäävän tappiolle -0,03 eurolla, arvioiden hajaantuessa -0,18 ja 0,13 euron välille.
Inderes antoi syyskuussa Outokummulle ”Vähennä”-suosituksen ja tavoitehinnan 2,60 euroa.
Outokummun Q3 raportoidaan 31. lokakuuta.
Outokumpu-keskustelun löydät foorumilta.
Nokian Renkaat
Lyhyellä aikavälillä ei ole helpotusta luvassa Nokian Renkaiden markkinatilanteeseen: alkuvuoden myytyjen autojen määrä on ollut heikkoa ja rengasmarkkinoilla on ylikapasiteettia. Laadukas yhtiö on kuitenkin onnistunut kasvattamaan viime vuosina myyntiään marginaalien laskiessa.
Q2 jälkimainingeissa
Nokian Renkaiden Q2 osui analyytikkojen odotuksiin.
Yhtiön liikevoitto oli 94 miljoonaa euroa, mikä vastasi odotuksia täsmällisesti. Viime vuoden vertailukaudella voittoa kertyi 108 miljoonaa euroa.
Haastava markkinatilanne painoi myyntiä odotusten mukaisesti 419 miljoonaan euroon, pudotusta vuodentakaisesta tuli 10 miljoonaa euroa.
Yhtiö pitää kesäkuussa tulosvaroituksen yhteydessä uusimansa ohjeistuksen ennallaan. Vuonna 2019 liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla odotetaan kasvavan hieman ja liikevoiton laskevan vuodesta 2018.
Kasvuun liittyvistä investointiohjelmista johtuen liikevoitto vuonna 2019 sisältää merkittäviä ylimääräisiä liiketoiminnan kuluja vuoteen 2018 verrattuna.
Toimitusjohtaja Hille Korhonen kommentoi Q2-raportissa Euroopan markkinoiden haastavuutta: ”Henkilöautonrenkaiden myyntivolyymien pieneneminen pääosin Keski-Euroopassa vaikutti negatiivisesti liikevoittoon. Tulokseen vaikuttivat myös valuutat sekä korkeammat materiaali- ja tuotantokustannukset”
Investoinneista Korhonen jatkaa: ”Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana investoimme 148 miljoonaa euroa, sisältäen Yhdysvaltojen-tehtaan, Espanjan testikeskuksen ja Raskaiden Renkaiden tuotantokapasiteetin. Yhdysvaltojen-tehtaalla saavutimme merkittävän virstanpylvään alkuperäisen aikataulun mukaisesti, kun valmistimme ensimmäinen koerenkaan uudessa tehtaassa kesällä. Kaupallisen tuotannon on määrä alkaa vuoden 2020 alussa.”
Synkempiä pilviä näköpiirissä?
Inderesin Olli Vilpon mukaan Nokian Renkailla on tulosvaroituksen riski ilmassa liittyen myynnin ohjeistukseen.
Nokian Renkaat kertoi analyytikoille ja sijoittajille suunnatussa puhelussaan, että sen eurooppalaisten jakelijoiden varastotasot ovat kesäkauden jäljiltä korkeat, mistä syystä myös uusien talvirenkaiden tilaukset ovat viime vuosia varovaisempia.
Uutinen painoi osaketta syyskuun puolivälin jälkeen.
Handelsbanken uskoo Aamupala-katsauksessaan Nokian Renkaiden pitkän aikavälin näkymiin kiristyneestä kilpailutilanteesta huolimatta: ”Uskomme kuitenkin Nokian Renkaiden pitkän aikavälin houkuttelevaan kasvunäkymään, jota tukee uusi kapasiteetti Yhdysvalloissa sekä laajeneva jakeluverkosto Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa. Vahvempi asema vaihtorengasmarkkinoilla auttaa myös tasaamaan tulosta enemmän kuin kilpailijoilla”
Q3 odotukset
Nokian Renkaat saa Marketwatchin 19 analyytikolta ”Pidä”-suosituksen keskimääräisen tavoitehinnan ollessa 28,84 euroa.
Yhtiön EPS:n odotetaan olevan 0,45 euroa varsin kapealla ennustehaarukalla 0,44-0,46 euroa. Koko vuoden ennusteet sen sijaan hajaantuvat 1,72 ja 3,07 euron väliin 2,23 euron konsensuksella.
Inderes suosittaa sijoittajia lisäämään Nokian Renkaita tavoitehinnalla 30,00 euroa.
Handelsbankenin tavoitehinta yhtiölle on 32,00 euroa.
Nokian Renkaat julkaisee tuloksensa keskiviikkona 30. lokakuuta.
Nokian Renkaat-ketju löytyy foorumilta.