Artikkelit

Trumpin tariffien vaikutus markkinoihin ensimmäisenä virkapäivänä

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Deutsche Bankin valuutta-analyytikko George Saravelos valotti tilannetta Trumpin tariffien suhteen tuoreen presidentin ensimmäisenä virkapäivänä. Moni pelkäsi pahinta, mutta markkinat näyttävät ylihinnoitelleen tariffit, ainakin toistaiseksi.

Trumpin ensimmäisellä työviikolla ei vielä aseteta uusia tariffeja. Markkinat hinnoittelivat välittömiä tariffeja eri valtioille jo tällä viikolla, mutta hinnoittelu oli liian aggressiivista. Tämän seurauksena osakkeissa nähtiin helpotusralli ja dollari arvo heikkeni. 

Saravelosin mukaan merkittävin muutos aiempaan on Trumpin valta määrätä tariffeista, eli tullimaksuista. Uusilla toimeenpanomääräyksillä presidentin valtaa tariffien suhteen kasvatettiin aiemmasta. Trumpin valta valtion kaupan suhteen on suurempi kuin yhdelläkään USA:n presidentillä sitten Bretton Woods-aikakauden, joka kesti 40-luvun puolivälistä noin 70-luvun puoliväliin.

Eniten huomiota DB:n analyytikon mukaan Trumpin toimeenpanomääräyksien allekirjoitustilaisuudessa keräsi Kanadalle 1. helmikuuta asetettava 25 prosentin tariffi. Trumpin kommentti tariffin suhteen tosin oli valmistelematon, joten sitä ei voi pitää sitovana. Allekirjoitustilaisuudessa Trump mainitsi tariffeista useasti, jopa 100 prosenttiin asti nousevista tullimaksuista ja maksujen kohteina mainittiin muun muassa Kanada, EU-valtiot, Espanja ja BRICS. 

Tilaisuudesta Saravelos veti johtopäätöksen, että Trumpin tarkoituksena oli herättää epävarmuutta tilanteen suhteen päästäkseen neuvottelupöytään paremmasta asemasta. Analyytikon mukaan on erittäin epätodennäköistä, että tariffitilanne selkenee nopeasti. Epävarmuus on negatiivinen signaali globaalille valmistusteollisuudelle ja DB uskoo dollarin riskipreemion säilyvän korkeana, johtuen juuri epävarmuudesta.

Virkaanastujaispuheessaan Trump viittasi tariffeihin strategisena työkalana USA:n ja amerikkalaisten rikastuttamiseksi. Hän aikoo myös lanseerata “External Revenue Servive”-osaston, jonka tehtävänä on kerätä muille valtioille asetut tullimaksut. Todennäköistä Saravelosin mukaan on, että Trumpin valtaa tariffimaksujen kuluttamisen suhteen kasvatetaan.

Markkinoille sisäänleivottu tariffiriskipreemio on noussut verrattuna marraskuuhun ja markkinoiden positiointi pitää preemion korkealla. DB pitää tästä huolimatta härkämäisen odotuksen taalan kehityksen suhteen, sillä investointipankin näkemyksen mukaan Trumpin talous- ja tariffipolitiikka tulee todennäköisesti osumaan odotusten alareunaan: inflaatio jatkaa nykyisellä tasolla, sillä dollarin riskipreemio, keskuspankkien korkotasot ja tariffien muutoksille herkät osakekorit viittaavat kaikki juuri tähän skenaarioon. 

Sekä osakkeet, bondit, kulta että kryptot olivat kaikki nousussa Trumpin vannottua virkavalansa. Makrodatan suhteen markkinoilla on ollut hiljaista.


“Trump-treidit” pärjäsivät mainiosti presidentin ensimmäisenä päivänä Goldman Sachsin datan perusteella.

Merkittävästi Applen osakkeen hinta on pudonnut 16 prosenttia huipuistaan, pudoten neljän kuukauden alimpaan hintaansa.

Kullan hinta nousi tavoittelemaan uusia ennätyslukemia, ja kuittasi samalla vaalien jälkeiset tappiot.

Bitcoin nousi 107 000 dollariin pompattuaan 100 000 dollarin tasolta, volatiliteettia kryptoissa riittää edelleen.

Öljyn hinta trendaa alas Trumpin julistettua USA:n energiahätätilaan, mikä tulee nostamaan amerikkalaisten omaa energiatuotantoa merkittävästi.

Amerikkalaisten yhtiöiden omien osakkeiden takaisinostoikkuna aukeaa taas perjantaina, mikä voi antaa markkinoille lisävirtaa. 

 

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Kultakaivoksilta odotetaan vahvaa tuloskasvua

Antti Leinonen
22.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää