Artikkelit

Toisen vuosipuolikkaan narratiivit

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Alkuviikosta Goldman Sachs julkaisi raportin vuoden toisen puolikkaan näkymistään.

Ohessa muutamia Tony Pasquariellon, Goldmanin Hedge Fund Development-pomon, ajatuksia pähkinänkuoressa:

  • Osakkeet olivat viime vuonna haavoittuvia, S&P500-indeksin kokiessa kuuden prosentin pudotuksen joulukuussa - mikä silloin nosti odotuksia taantumasta kuluvalle vuodelle.
  • Tämän jälkeen markkinat ovat painineet pidentyneen globaalin korkokiristyssyklin kanssa, teollisuussyklin ollessa samaan aikaan pehmeässä kohtaa. USA:n historian viidestä suurimmista pankkikonkurssista kolme tapahtui viimeisten kuukausien aikana.
  • Näistä huolimatta markkinat ovat tuottaneet erinomaisesti: S&P +15 prosenttia tämän vuoden aikana, Nasdaq100 on tuottanut toistaiseksi 37 prosenttia ja USA:n megasuuret tekno-osakkeet ovat tuottaneet 52 prosenttia.
  • Tämän lisäksi meemiosakkeet ja bitcoin ovat nousseet pohjilta, öljyn hinta on laskenut ja Kiinan markkinat ovat elpyneet - hyvin harva asia on mennyt kuten vuodenvaihteessa uumoiltiin.

Pasquariello summaa jenkkiosakkeiden vahvan suoriutumisen kolmella eri tekijällä:

  1. USA:n kasvun kestävyys. Taantuma loistaa edelleen poissaolollaan ja nyt vaikuttaa siltä, että USA:n nimellinen BKT kasvoi 5,5 prosentilla vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tähän numeroon on leivottu sisään erittäin terve työmarkkina, mikä on tasapainottanut kulutuksen ja asuntomarkkinoiden heikkoutta.
  2. USA:n inflaatio trendaa alemmas. Erityisesti pitkään odotettu majoitusinflaatio on viimein ilmaantunut lukuihin ilman dramaattista heikentävää vaikutusta jenkkitalouteen.
  3. Jenkkitekno-osakkeiden suvereeni dominointi. Apple ja Microsoft muodostavat 14 prosenttia S&P500-indeksin painosta, mikä on enemmän kuin kaksi suurinta osaketta sitten vuoden 1979. Molemmat osakkeet ovat nousseet alkuvuoden jokaisena kuukautena ja ovat lähellä huippuhintojaan.

Viime vuonna makromarkkina suosi trendien peesaamista ja raakaa voimaa, tänä vuonna se puolestaan suosii hajautusta ja vaatii nyanssien ymmärtämistä.

Pasquariellon mukaan markkinat kysyvät eri kysymyksiä eri tasoilla. Katsottaessa tulevaa kuutta kuukautta, Pasquariellon listaa mielestään merkittävimmät kysymykset:

  • Viimeiset kuukaudet ovat merkanneet lähes sokeaa uskoa siihen, että 4-5 prosentin riskitön korko on markkinoiden paras treidi. Palaavatko sijoittajat tämän näkemyksen vaihtuessa takaisin osakkeisiin rahamarkkinoilta? Pasquariellon näkemyksen mukaan ei, mutta kesäkuu antoi siitä viitteitä.
  • Inflaatio - tuleeko pohjainflaatio todella vakiintumaan nykyiseen hidastuvaan inflaatioon? Pasquariello ei ole vielä valmis julistamaan voittoa inflaatiosta ja odottaa suuria vaikeuksia inflaation musertamiseksi alle kolmen prosentin tason.
  • Onko aika vihollinen vai puolellamme, kun puhutaan Fedistä ja korkokäyrään? Goldmanin hedge fund-pomo on huolissaan korkeampien korkojen ja jyrkemmän käänteisen korkokäyrän vaikutuksista. Hän odottaa sen tuovan esiin haavoittuvuuksia voimakkaasti vivutetussa taloudessa. Toisaalta jenkkikotitaloudet ovat osoittaneet, että ne tulevat toimeen korkeampienkin korkojen kanssa ja kotitalouksien ennustetaan olevan viimevuotista paremmassa jamassa tänä vuonna.
  • Miten paljon positiivisia odotuksia on jo leivottu hintoihin sisään? Viime kuukausina taantuman riskipreemiot ovat tulleet alas aluepankkikriisin ajoista.Tästä treidistä ovat tuotot jo kaikonneet Pasquariellon mukaan ja katseet on suunnattu seuraavaan suureen tapahtumaan. Hän keskittyy Nikkei- ja Nasdaq-indekseihin, pitäen samalla silmällä USA:n energiasektoria.

Seuraavassa muutama kuvaaja havainnollistamaan markkinoiden tilannetta.

Kuuden kuukauden rullaava S&P500-indeksin trading range. Vuosi 2023 treidattiin rangessa, mutta tuoko H2 mukanaan vauhtia, erityisesti ylöspäin?

Nasdaqin vuosituotto ja vuoden alun P/E-luvut sitten teknokuplan.

Nasdaqin heinäkuun tuottosarake on virheetön sitten finanssikriisin, tuoton ollessa keskimäärin 4,64 prosenttia.

Nasdaqin alkuvuoden ralli on ainakin osittain, ellei jopa pitkälti, johtunut tekoälyhypestä. “Artificial intellegence”-haut Googlessa  ovat kuitenkin viilentyneet viime kuukausien aikana.

Tekoälykori oli kovaa huutoa H1:llä, mutta on ottanut hieman takapakkia huipuistaan.

Myös Nikkei oli lyönnissä vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Japanin osakemarkkina on ainoa markkina, joka ei ole onnistunut 30 vuoden aikana saavuttamaan uusia huippujaan.

Seuraavassa kuvaajassa inflaatio miinus Fedin ohjauskorko. Edistystä on tapahtunut, ja toisaalta Fed oli pahasti perässä aloittaessaan koronnostot.

Markkinat ovat hinnoitelleet 5 vuotta eteenpäin katsovan 5 vuoden break-even inflaation käsittämättömän tasaisesti. Markkinoiden luotto Fediin on täten erittäin korkea, tai treidereiden näkemyksen mukaan inflaatio ei voisi rakenteellisesti nousta korkealle pitkällä aikavälillä.

Jenkkien U-6-työttömyysluku (laajin työttömyyden mittari) viimeisen 25 vuoden ajalta.

Pääasiassa työttömyysluvut ovat parantuneet kevään 2020 menetettyjen työpaikkojen korvaamisella.

S&P500-indeksin implisiittinen pitkän aikavälin volatiliteetti on romahtanut alimmilleen sitten alkuvuoden 2020.

USA:n rahan tarjonnan vuosivaihtelu. M2-rahamäärän kasvu on negatiivinen ensimmäistä kertaa 90 vuoteen.

Nasdaqin indeksituoton erkaantuminen USA:n korkotasoista on ollut merkittävä. (Korkokäyrä käänteisenä)

Viimeisenä kuvaajana Fedin, EKP:n sekä Englannin ja Japanin keskuspankkien yhteenlasketut taseet. Rahan tarjonta on aluepankkikriisin jälkeen tiukentumassa edelleen.

Keskustele markkinatilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää