Kolumnit

Toisen kvartaalin jälkiviisastelut

Ville Hemminki |
Jaa Twiittaa

The market can stay irrational longer than you can remain solvent. - John Maynard Keynes

Elämme erikoisia aikoja

Liukuportaita ylös ja hissillä alas. Siinä perinteinen riskiassettien kehityskulku. Kuluneena ensimmäisenä vuosipuoliskona niin globaalit osakkeet kuin bonditkin, sekä monet raaka-aineet kuten öljy ovat nousseet liukuportaiden omaisesti korjaten sen hissilaskun, joka niihin viime vuoden Q4:llä saatiin.

S&P500 nousi H1:llä 17% plus osingot, nousua viime jouluaaton pohjista yhteensä 25%. Indeksi on ennätyslukemissa ja vetänyt osaltaan koko maailman osakkeita mukanaan. Euroopan indeksit eivät vielä yllä uusille ennätyslukemille.

Viimeinen näytös kauppasotanäytöksessä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on vielä näkemättä, mutta tilanne on rauhoittunut. Kvartaalin puolivälin hermoiluihin tulivat myös keskuspankit ottamaan jälleen roolia markkinan tukemiseksi.

Kesäkuussa huomio siirtyikin keskuspankkeihin. Vaikka viime viikon USA:n hyvän työllisyysraportin jälkeen odotukset ovat laskeneet, odotetaan Fediltä tämän kuun lopussa käytännössä ainakin 25bps koronlaskua. EKP:kin jopa nosti QE-kortin uudelleen pöydälle.

Vielä ei olla saatu konkretiaa. Kauppasodassa on vain tulitauko ja orastavia merkkejä osapuolien leppymisestä. Edelliset tuontitullit ovat edelleen päällä. Tilanteen pitkittyessä ne jatkavat edelleen talouskasvun nakertamista. Keskuspankit ovat toistaiseksi vain sanallisesti olleet valmiita toimiin.

Ainoa mikä oikeastaan siis on muuttunut, on markkinan odotukset ja niiden myötä riskisentimentti. Eri lähteistä saatujen anekdoottien perusteella sijoittajat (me mukaan lukien, josta kohta lisää) ovat olleet varovaisesti asemoituneita. Nousu lienee ollut monille ”pain trade” ja se osaltaan on myös siivittänyt nousua.

Samaan aikaan talouden pinnan alla kasvunäkymät ovat kuitenkin hidastuneet. Globaali teollisuuden ostopäällikköindeksi on toista kuukautta alle 50 pisteen indikoiden talousnäkymien hidastumista. Alaindekseistä oli kuitenkin luettavissa, että varastotasot ovat olleet laskussa, joten Q3:lle siitä voi tulla tukea itse ostopäällikköindeksiin.

Kiinan talousluvut ovat olleet erittäin huolestuttavia valtiojohdon stimulusyrityksistä huolimatta, ja ne ovat rokottaneet kehittyvien markkinoiden näkymiä. Samoin Euroopassa kasvu- ja inflaatio-odotukset ovat painuneet entisestään.

Tulosvaroituksia on alkanut tihkumaan. Tuoreimpana tällä viikolla kansainvälinen kemikaalijätti BASF varoitti tuloksensa jäävän odotetusta pääasiassa kauppasodasta johtuvan heikomman globaalin kysynnän ja teollisen tuotannon vuoksi.

Varovaisuutemme markkinaan heijastuu IB:n kautta hoitamiemme kansainvälisten sijoituksien ja etenkin indeksijohdannaisten kautta. Toki on hyvä huomata, että tarvitsimme yhteen arbitraasi-tilanteeseen suhteellisen paljon pääomaa, jonka takia Q2:lla yli 80% pääomista oli Nordnetissa ja vain alle 20% IB:ssä. Koko salkun kannalta tilanne oli koko ajan ok, vaikka IB:n kuvaaja näyttääkin varsin synkältä.

Siksi painotamme jatkossa arvo-osakkeita kasvuosakkeiden kustannuksella. Mutta koska mikään ei ole maailmassa mustavalkoisen joko tai, emme kuitenkaan hylkää viime vuosina voittaneita ja varsin korkealla arvostettuja kasvuosakkeita. Pyrimme roikkumaan mahdollisessa markkinan nousussa johtavien sektoreiden ja johtavien osakkeiden mukana.

Pyrimme kuitenkin fokusoimaan niihin kasvu- ja momentum-osakkeisiin, joissa arvostus on mielestämme perustellun järkevällä tasolla. Painotamme lisäksi yhtiöiden kykyä tehdä ennustettavaa kassavirtaa, puolustettavalla markkinaosuudella.

 

****

Disclaimer:

Kolumnit sisältävät mielipiteitä ja mahdollisesti tietoa omista sijoituksistamme, jotka voivat vaihdella päivästä toiseen. Mitään, mitä kirjoitamme ei tule ottaa sijoitussuosituksena. Kuten teksteissämme painotamme, päätökset kannattaa aina tehdä itse. Lukija vastaa itse voitoistaan ja tappioistaan.

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää