”Olkaa varovaisia Tiedon kanssa. Jos muistan oikein, niin muuan kaljupää otti sitä alun perin viattomasti tammiralliin, mutta nyt harrastus on edennyt hodlauksen ja jopa treidauksen asteelle. Tieto tykkää pesiytyä erityisesti toivorikkaiden sijoittajien salkkuihin.”
Tämä sanottiin miulle Sijoitustiedon keskustelupalstalla syyskuussa 2021. Lausunnossa asui syvä viisaus. Olisinpa vielä uskonut.
Treidailu on auttanut, mutta ei pelastanut
En ole muistaakseni omalla päätöksellä ostanut koskaan sen enempää Tietotehdasta, TT Tietoa, TietoEnatoria kuin Tietoakaan. Tietoevryssä sen sijaan olen rakennellut kuraposition, vaikka yleensä digisauruksena väistelen ATK-yhtiöitä.
Perjantaina pohdiskelin, miksi olenkaan lähtenyt kävelemään kevätjäille aivan liian myöhään. En suorilta muistanut, että otin Tietoevryt vuodenvaihdespekulaatioksi 2020/2021 ja siitä asti olen lappua omistanut.
Asiaa on auttanut, että Inderes on tällä aikavälillä vaihdellut suositusta ostamisen ja lisäämisen välillä. Ajattelin, että geelitukat ymmärtävät ATK:sta jonkun verran enemmän kuin HKKK:n henkilökohtaisen tietojenkäsittelykurssin 1986 suorittanut. Olen kyllä itsekin osareita lukenut ja todennut ne lähinnä puppugeneraattoreilla tuotetuiksi jo ensimmäisestä 2021 lukemastani alkaen. Mutta jos corporate jargonin ylenmääräisestä käyttämisestä hylkäisi aina sijoituskohteen, jäisi Helsingin pörssiin aika vähän yhtiöitä tarkasteltaviksi.
Tietoevry julkaisee kahta tulosta, parempaa oikaistua ja huonompaa oikaisematonta. Miksi se saa jatkaa tätä vuodesta toiseen, on IFRS-kummallisuuksia, jota ei 80-luvulla laskentatoimea opiskellut ymmärrä.
Perjantaina tuli – taas kerran – tulos, joka yllätti sekä analyytikot että oikeat sijoittajat negatiivisesti. Osaripäivän saldoksi jäi -4,23% @18,23€.
Tietoevryn viime vuosihan lähti käyntiin menestyksekkäällä hakkeri-iskulla ja jatkui sekoilulla Banking-toiminnon eriyttämisen ja pitämisen välillä. Ulkopuolinen tarkkailija olisi odottanut päiden pyörimistä sekä hallituksessa että operatiivisessa johdossa.
Eihän meidän Solidium semmoista. Sama toimitusjohtaja jatkaa jo 14. kauttaan entisen Yhdyspankkileirin tietokonekeskuksen ohjaimissa. Katsoin nimittäin perjantaina suurimmat omistajat ja olisin oksentanut, ellei mukana olisi ollut myös yhtä aktiivisijoittajaa, eli Ceviania.
Ruoskin itseäni tyhmyyden lisäksi laiskuudesta. En tiennyt tahi muistanut (=sama asia), että Tietoevryä ankkuroi Solidium. Kai Inderes sentään tämän tiesi? Lapsinerot ovat poliittisesti korrekteja, eivätkä yleensä julkisesti spekuloi omistajien tai hallituksen laadulla. Jos Suomen pienillä rahoitusmarkkinoilla alkaa tölviä ihmisiä, sellainen istuu pian vastassa, kun olet kauppaamassa maksullista analyysiä. Tehnevät sitä sentään Inderes Towerin suljetuissa tiloissa?
Olen luopunut toivosta, että mikään hallitus koskaan purkaa Solidiumia. Useimmat oikeistopoliitikotkin kun ovat aivopestyjä sinivalkoiseen ankkuriomistamiseen. Mikä tarkoittaa, että mitään ei tehdä, mutta kaikkien kanssa lounastetaan. Ja pidetään huolta, että ESG-raportointi on kunnossa.
Sijoittajaporukassa olemme visioineet, mitä Solidiumin 14 hengen henkilökunta oikeasti tekee. Maanantaina ne varmaan sopivat, kuka lounastaa tällä viikolla kenenkin hallituksen jäsenen, toimitusjohtajan tai näiden puutteessa pienemmänkin dirikan kanssa. Tiketo toteutetaan tämä. Perjantaina kokoonnutaan taas ja raportoidaan minkälaista lounasta Savoyssa oli tällä viikolla tarjolla. Välillä käydään koulutuksissakin.
Pääomistajalle kuuluvia hommia olisi valita hallitus. Mie nyt reippaan neljän vuoden omistamisen jälkeen kurkkasin hallitusta, vaikka olen nähnyt solidiumilaisia hallituksia ennenkin. Joo’o, enimmäkseen miulle tuntemattomia ulkomaalaisia hallitusammattilaisia, joiden kanssa pääsee hyvin treenaamaan englantiaan. Kotimaisen hallitushaukan tiesin hallituksesta ennestään. Yleisvaikutelma on siis hallituspalkkioitaan tehokkaasti maksivoivasta hallituksesta.
Varokaa valtionyhtiöitä
En ollut tosiaan tajunnut, että Tietoevry on nykyisin liki valtionyhtiö. Tämä tarkoittaa, että kukaan ei valtaa yritystä, koska Solidium ei myy millään hinnalla. Hallituksesta tai operatiivisesta johdosta saa kenkää vain, jos menee sanomaan jotain poliittisesti epäkorrektia. Tai haastaa järjenvastaisen 49/49 sukupuolitavoitteen. Valtion kuviteltu etu menee joka tapauksessa kaukana muiden osakkeenomistajien edun edellä.
Ellette muuten usko, katsokaa esimerkiksi puhdasta valtionyhtiötä Veikkausta. Yhtiön tulos on muutamassa vuodessa ylipuolittunut ja syyllinen on ollut harvinaisen selkeästi operatiivinen johto ja sille strategian luonut hallitus. Veikkauksen hallituksesta uhrattiin vain poliitikot, jotka eivät varmasti olleet tehneet yhtään mitään oikeita päätöksiä. Toimitusjohtajisto jatkaa samassa koostumuksessa eläkeikäänsä asti. Operatiivista johtoa ja hallitusta on täydennetty pelkästään rahapelialaa ymmärtämättömillä. Pehmeää peliä Pohjois-Haagassa.
Tietoevry sijoituskohteena
Kun on lopulta löytänyt virheelliseen sijoituspäätökseensä syyllisen peilistä, on syytä pohtia mitä tehdään jatkossa.
Itsekseni olen ajatellut, että Tietoevry jatkaa julkisen sektorin kuppaamista täältä ikuisuuteen ja sen maltillinen arvostus (pyörinyt P/E 10-15) on tukenut omistajana pysymistä. Tulossa oleva nousukausi tuo puoliautomaattisesti lisää tulosta ja sitten tästä sarjaoikaisijasta pääsee eroon. Yleensähän hommat menevät ATK-yhtiöissä silviistii, että suhdannekuopassa kertoimet ovat alhaalla ja sitten nousukaudella ylhäällä. Konepajoissa ei näin, mutta se onkin auringonlaskun ala. Tekoäly tulee ja tappaa kaiken teollisen toiminnan.
Vaikka suhtaudun Tietoevryn lukuihin epäluuloisesti, yritetään etsiä edes jotain kovaa maata. Yhtiö päätti jakaa osinkoa 1,50 euroa, mikä antaa osinkotuottoa aika messevästi, eli yli kahdeksan (8) prosenttia. Inderes ennusteli ennen eilistä osaria lähivuosille yli kahden euron tuloksia, varmaan viilailee maanantaiaamuna vähän alaspäin. Oikaistu P/E 2025-2026 jäänee nykyhinnalla ja maanantain ennusteilla analyytikkojen papereissa alle kympin. Kassavirtakin lienee kovaa maata, ja se oli vähän paranemaan päin.
Osingosta saanemme kiittää Solidiumia. Siellä väki ilmeisesti arvelee tekevänsä lisäarvoa vaatimalla isoja osinkoja pääomistajalle. Outokumpukin yllätti jakamalla osinkoa ja sielläkin Solidium on suurin ja kauhein omistaja.
Noh, Solidiumin syyttäminen osingoista lienee vähän vyön alle lyömistä. Valtionyhtiöiden runsas voitonjako haiskahtaa vahvasti Orpopurran linjan mukaiselta valtiontalouden tasapainottamiselta.
Koska osinko maksetaan rahana, on osinkotuotto kuitenkin kovalla maalla ainakin tänä vuonna seisova tunnusluku. Onhan tämä sarjapettäjä siis halpa, mutta saattaa sellaisena perustellusti pysyäkin. Edellisestä virkkeestäni säikähdin muuten, että tuleekohan Lindtman I:n omistusohjausministeriksi 2027 Matias Mäkynen.
Jään Tietoevryjeni kanssa toivomaan kurssinousua ja sen tuomaa myyntimahdollisuutta. Tähtään siihen, että kun seuraava laskukausi tulee, on miulla nolla (0) entistä Tietotehdasta. Valtion ATK-yhtiön ylisykliseen ylituottoon uskominen vaatisi selvästi enemmän uskonnollisuutta kuin vanhalta ateistilta löytyy.
Sen varaan en panosta, että tämä osarin lupaus toteutuu ainakaan hyvään hintaan:
Tietoevry Tech Services -liiketoiminnan strateginen arviointi on kestänyt ennakoitua pidempään. Olemme viimeaikoina saavuttaneet merkittävää edistystä ja odotamme saavamme arvioinnin päätökseen maaliskuun aikana. Myyntiprosessi ei-teollisen toimijan kanssa on edennyt pitkälle.
Pidetään mielessä vanha viidakon sanonta:
Joka Tietoevryn tiedotteisiin luottaa, se siemenperunansakin menettää
Toki osingonjakopäätöskin tukee, että tämä tarina olisi tällä kertaa totta. Mutta mie oikeasti luulin, että Tietoevry sen Bankinginsa olisi myynyt, vaikka niin sanoivatkin. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.
P.S. Tietoevryn tiedotukseen terveisiä Kielitoimiston ohjepankista: Adjektiivilla viime kuvataan menneisyyttä, ja se kirjoitetaan erilleen sitä seuraavasta sanasta.
26.4.2015: Varokaa valtionyhtiöitä