Yhteistyö: Nordnet
Teslan osakekurssiin ei tunnu vaikuttavan normaali maan vetovoima tai rahoitusteorian perusolettamukset osakkeen arvonmäärityksestä. Elon Musk on tehnyt hetkessä Teslasta maailman toiseksi suurimman autonvalmistajan markkina-arvolla mitattuna. Yhtiön arvo on nelinkertaistunut viime kesäkuun jälkeen ja sen nykyarvolla voisi ostaa esimerkiksi Fordin, BMW, Audin sekä Mercedes-Benzejä valmistavan Daimlerin.
Teslan osakekurssi on noussut räjähdymäisesti. Vain maailman suurin autonvalmistaja Toyota on sitä arvokkaampi. Teslan markkina-arvo 4.2.2020 päätöskurssilla oli 159,9 miljardia dollaria.
Uusi Amazon?
Teslasta on siis tullut jättiläinen ja voi olla väärin puhua Teslasta vain autonvalmistajana. Tesla kun hinnoitellaan pörssissä enemmänkin kuin teknologiayhtiö. Teslalla on paljon edistyksellistä teknologiaa liittyen mm. akkuihin, tekoälyyn ja ohjelmistoihin. Sähköautomarkkinoilla Teslalla on todellinen etumatka muihin kilpailijoihin nähden ja nyt yhtiö vaikuttaa saaneen myös tuotantopuolen kuntoon.
Tesla ilmoitti viime viikolla julkaistun osavuosikatsauksen yhteydessä valmistavansa tänä vuonna yli 500 000 autoa. Se on toki vielä kaukana suurimpien valmistajien tuotantomääristä (Toyota yli 20 miljoonaa ja Volkswagen yli 10 miljoonaa autoa vuodessa), mutta sähköautomarkkinoilla kaula kasvaa kahteen sen kilpailijaan, joita ovat kiinalaiset BYD ja BAIC. Näyttääkin vääjämättä siltä, että Tesla tulee hallitsemaan sähköautomarkkinoita, sillä perinteiset autonvalmistajat ovat jääneet kilpajuoksussa jälkeen.
Teknologiaan keskittynyt sijoitustalo ARK antoi Teslan tavoitehinnaksi vuoteen 2024 mennessä peräti 7000 dollaria. ARK:n sijoitusjohtaja Catherine Wood Wood rinnastaa tämän päivän Teslan verkkokauppajätti Amazonin tilanteeseen 20 vuotta sitten. Yhdysvalloissa verkkokaupan hallitsijaksi kasvaneella Amazonilla oli tuolloin epäilijänsä, mutta enää sen valta-asemaa toimialallaan ei liiemmin kyseenalaisteta.
Arvio sähköautojen myyntimääristä vuonna 2019.
Vaaran merkit ilmassa
Teslan osakkeeseen on ollut sen listautumisesta saakka ladattuna hurjat odotukset, joista on kerta toisensa jälkeen jouduttu takapakkien ja viivästysten vuoksi joustamaan. Yhtiö on raportoinut tähän asti vain tappiollisia vuosituloksia. Nyt kun tulevaisuus alkaa näyttää valoisammalta ja vuodesta 2020 tulee mahdollisesti ensimmäinen voitollinen vuosi Teslalle, osakekurssin arvostus on karannut äärimmäisen korkeaksi. Monet ammattilaiset pitävät kurssinousua spekulatiivisena ja vertaavat sitä mm. Bitcoinissa 2017 nähtyyn liikkeeseen.
Historiassa vastaavanlaiset hinnanliikkeet eivät ole olleet kestäviä ja ovat johtaneet merkittäviin korjausliikkeisiin. Historia ei ole tae tulevasta, mutta sijoittajien kannattaa varautua siihen, että nähty kurssinousu ei jatku ja vauhtia tullaan hakemaan alemmilta tasoilta.
Näin hyödynnät kurssiliikkeet
Hurjat kurssiliikkeet ovat saaneet myös Nordnetin asiakkaat treidaamaan Teslan osakkeella. Osakkeen lisäksi Nordnetin valikoimasta löytyy erilaisia pörssilistattuja tuotteita, joilla on mahdollista hyötyä Teslan osakekurssin noususta sekä laskusta.
Nordnet Markets -sertifikaateilla teet kauppaa ilman välityspalkkioita, jos toimeksiantosi koko on vähintään 100 euroa. Sertifikaatit seuraavat Teslan hintaa 1–3 vipukertoimella. Vipukerroin 1 tarkoittaa sitä, että sertifikaatti liikkuu samassa suhteessa kuin osake. BEAR-sertifikaatilla voi hyötyä laskusta, eli sen arvo nousee 1 %, jos Teslan osake laskee 1 %.
Kovempaa vipukerrointa kaihtamattomalle löytyy muiden liikkeeseenlaskijoiden valikoimasta mm. Unlimited turboja, joilla kurssiheiluntaa voi hyödyntää.
Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, indekseistä, strategioista tai niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta, indeksistä tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja, -suosituksia tai -kehotuksia, eikä sijoitustoiminnassa historia ole tae tulevista tuotoista. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.