Tekoäly biittasi ihmisen pokerissa - 20 vuotta myöhemmin kuin shakissa

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Nyt on shakin ja gon lisäksi ihminen biitattu myös heads-up no limit Texasissa. Pari vuotta sitten Claudico-niminen botti vielä otti pataan ammattilaisilta. Nyt fiksumpi pikkuveljensä Libratus olisi vapauttanut neljä prota 1,7 miljoonasta dollarista 50/100 pelissä 120.000 jaossa, jos olisi pelattu oikealla rahalla.

Ammattilaisten onneksi heille oli luvattu 200.000 dollaria, mutta suhteessa suorituksiinsa, joten pojat vetivät kyllä tosissaan. Ihminen hävisi koneelle tahtia 14 blindia per sata jakoa tahdin vielä kiihtyessä loppua kohti. Hyvästä tuurista ei siis ollut kysymys.

Jaksan vieläkin paheksua Jouni Laihon kymmenen vuoden takaista lausuntoa, miten pokerissa on kysymys tuurista, koska kaikki kortit eivät ole näkyvissä. Juuri tämän epätäydellisen informaation vuoksi tekoäly muuten biittasi ihmisen 20 vuotta myöhemmin kuin shakissa.

Kyseessä tuskin olivat maailman neljä parasta ammattilaista, kuten Yle uutisoi, mutta ihan riittävän päteviä selvittämään asian. Libratus käytti laskentatehoa, joka ei ole ihmisen saavutettavissa mitenkään. Lisäksi se otti oppia virheistään supertietokoneen tuella joka session jälkeen. Isoveljensä oli lähestynyt ihmistä yrittämällä löytää näiden vuotoja, Libratus taas paikkasi omiaan pyrkien Nash-tasapinoon eli tilanteeseen, jossa sitä ei voi voittaa.

Sitten otetaan yhteys Pasilaan ja soitetaan Porilaisten marssi. Libratuksen takana on Carnegie Mellon Universityn professori Tuomas Sandholm ja hänen oppilaansa. Sandholm on siis suomalainen. Valtamedia Suomessakin uutisoi asian (paljon myöhässä), mutta mitään varsinaista kohua en ole havainnut. Syytä sinänsä olisi ollut.

Kun joku Frenny (nimi täysin keksitty eikä varsinaisesti viittaa kehenkään oikeaan henkilöön) 74v kertoo naivansa neljä kertaa päivässä 50 vuotta nuorempia, lukevat ihmiset juttua nälkäisenä. Jos joku mäkihyppääjistämme pääsee kansanvälisessä kisassa toiselle kierrokselle, ovat otsikot isompia kuin suomalaisen tiedemiehen johtaman työryhmän kehittäessä tekoälyn, joka biittasi pokerin.

Nettipokerille kyseessä oli lähinnä imagotappio. Jo pitkään on ollut olemassa ihan riittävän hyviä botteja fieldin biittaamiseen. Ainakin vielä toistaiseksi pokerisaitit, jotka viitsivät nähdä vaivaa asian eteen, kykenevät tunnistamaan ja blokkaamaan botit.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää