Artikkelit

Talous vuonna 2016 - 6 tekijää jotka viittaavat maailmantalouden taantumaan

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Muutama vuosi sitten maailman talous vajosi taantumaan, joka oli pahin sitten 1920-luvulla alkaneen laman. Osakekurssien romahdettua vuonna 2008 maailmantalouden nouseminen jaloilleen on ollut pitkä ja hidas prosessi, jossa on ollut monta mutkaa matkassa. Elpymistä kuitenkin on tapahtunut, esimerkiksi laajaa osakemarkkinaa kuvaava S&P 500-indeksi on lähes tuplannut arvonsa viimeisen viiden vuoden aikana ja samassa ajassa USA:n työttömyys on puolittunut. 

Osakemarkkinoiden nousua ovat kuitenkin avittaneet valtioiden pelastusoperaatiot, keskuspankkien löysä rahapolitiikka ja pääomaruiskut markkinoille. Talouden kasvua ei kuitenkaan voida ikuisesti helpottaa halvalla rahalla ja keskuspankkien tuella. Talouden perustekijöiden on seurattava keskuspankkien apua jotta todellista kasvua saadaan aikaan. Talouden perusteet ovat laahanneet elvytystä perässä, joten taantuma saattaa olla lähempänä kuin moni uskookaan. Tässä muutama tekijä, jotka vaikuttavat talouteen vuonna 2016:

1. Euroopan tilanne on edelleen heikko

Euroopan taloudella on merkittävä vaikutus maailman talouteen ja ongelmat finanssikriisin jälkimainingeissa eivät ole EKP:n ja IMF:n elvytyksestä ja maiden säästötoimenpiteistä huolimatta kadonneet. Tuetuille maille asetetut säästöpakotteet heikentävät talouden kasvua ja pitävät velkataakan korkeana. Euroopan Unionin heikoin lenkki on edelleen Kreikka, joka äskettäin laiminlöi velkojensa takaisinmaksun. Vaikka Kreikka itsessään edustaa pientä osaa Euroopan taloudesta, Kreikan lähtö eurosta saattaisi aiheuttaa domino-vaikutuksen, jossa muut heikon taloustilanteen maat seuraisivat. Euron kaatumisella olisi merkittävä negatiivinen vaikutus maailman talouteen.

2. Kiinan kupla alkanut puhjeta

Kiinan talous on kasvanut hämmästyttävää vauhtia viimeiset vuosikymmenet. Kiinan BKT on maailman toiseksi suurin heti USA:n jälkeen ja monet ekonomistit ennakoivat Kiinan ottavan kärkipaikan lähitulevaisuudessa. Kiinan hallitus rajoittaa pääoman pääsyä ulkomaille, millä on vaikutus Kiinan talouteen. Kiinalaisilla ei ole ulkomaisia sijoituskohteita samalla tapaa kuin esimerkiksi suomalaisilla, joten Kiinan osakkeet ja kiinteistöt, ainoat kohteet joihin kiinalaiset voivat sijoittaa, kallistuvat jatkuvasti jopa niin paljon että kuplan piirteet alkavat muodostua. Kiinalaisten osakkeiden P/E-luku on muuta maailmaa korkeampi. Eritysein huomionarvoista tämä on teknologiasektorilla, jossa P/E-luvut ylittävät 200. Teknokuplan aikaan jenkkiosakkeiden P/E-luvut olivat 150 luokkaa. Kiinteistökuplaa puolestaan kuvaa ylikuumentunut rakennusmarkkina, joka on johtanut ns. kummituskaupunkien syntyyn. Kummituskaupungit ovat kokonaisia kaupunkeja, joissa kukaan ei asu. Kiinan talouden vajotessa taantumaan se todennäköisesti vetäisi muun maailman perässään.

3. Opintolainojen kasvu

Finanssikriisin taustalla olivat asuntolainat, joita myönnettiin löysästi talouksille joiden maksukyky oli valmiiksi jo heikko. Tänä päivänä samaa tapahtuu opintolainoissa. USA:ssa hallitus takaa lähes kaikki opintolainat, joten luokitusfirmat antavat näille lainoille korkean luokituksen vaikka opiskelijalla ei olisi toivoakaan maksaa lainaa takaisin. Tällä hetkellä opintolainojen koko on yhteensä 1,2 triljoonaa USA:n dollaria. Samaan aikaan yliopistot nostavat opintomaksujaan jatkuvasti, ja kasvavat opintolainat rajoittavat työelämään siirtyneiden mahdollisuuksia kuluttaa rahaa muihin tarkoituksiin, kuten autoihin ja asuntoihin.

4. USA:n työttömyys ei niin hyvässä jamassa mitä luvut antavat ymmärtää

USA:n työttömyys on pudonnut reiluun 5%:in, alimpaan lukemaan sitten finanssikriisin. Tässä lukemassa ei kuitenkaan huomioida pätkätyöläisia, jotka ottavat lyhyitä määräaikaisia sopimuksia jotta saisivat laskut maksettua. Jos nämä otetaan huomioon, kokonaistyöttömyys on yli 10%. Työkelpoisen väestön työllistymisaste on ollut jatkuvassa laskussa ja on nyt samalla tasolla kuin 1970-luvulla. Samalla palkkojen kasvu on ollut lähes olematonta. Nämä yhdistettynä eivät osoita talouden todelliseen kasvuun.

5. Keskuspankkien sidotut kädet

Keskuspankit ympäri maailmaa ovat olleet varsin löysän rahapolitiikan linjoilla viime vuodet elvyttäessään finanssikriisin runtelemia talouksia. Korkotasot ovat laskeneet ja lisää rahaa on laitettu kiertoon sumeilematta. Korkotasot ovat jo lähellä nollaa ja keskuspankkien taseet ovat pullistuneet rahan printtauksen ansiosta ennennäkemättömille tasoille. Keskuspankkien kädet ovat näiden toimenpiteiden osalta jo varsin sidotut kun taantumaa yritetään välttää.

6. Talousdata näyttää samalta kuin ennen finanssikriisiä

Edelläolevat viisi kohtaa saattavat olla tulkinnanvaraisita tarinointia, mutta samaa aikaan talouden tunnusluvut osoittavat huolestuttavaan suuntaan:

·         Vähittäismyynti on laskussa

·         Teollisuuden tilaukset ovat laskeneet Lehman Brothersin konkurssia edeltäneille tasoille

·         USA:n todellisen BKT:n kasvu on hidastunut, Q3:lla se oli jo negatiivinen

·         USA:n viennin kasvu on heikentynyt

·         Yritysten voitot ovat laskussa.

Lopuksi

Onko taantuma siis tulossa? "Suattaapi olla että on, suattaapi olla että ei", sanoo savolainen agnostikko. Edellämainitut tekijät antavat aihetta huoleen ja samalla taantumat ovat väistämätön osa maailmantalouden kulkua. Edellinen taantuma oli seitsemän vuotta sitten, makrotalouden syklin seuraava taantuma saattaa olla käsillä jo ensi vuonna.

Keskustele kolumnista Markkina nyt - ketjussa

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää