Artikkelit

Synkkiä pilviä Nokian horisontissa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Nokian Q3-tulos ylitti konsensusennusteet, mutta yhtiön näkymät synkkenivät ja osakkeen arvosta on viimeviikkoisen raportin jälkeen kadonnut jo lähes kolmannes. Myyntitalkoot ovat tapahtuneet isolla volyymillä, sekä sijoitusfoorumeilla mielipiteiden merkeissä että pörssissä rahan kertoessa sijoittajien luottamuksesta yhtiöön.

Ennen Q2- ja Q3-tuloksia odotukset olivat vielä korkealla Nokian kerätessä 5G-sopimuksia ympäri maailmaa.

Q3-raportissa Nokia kuitenkin varoitti tulevasta ja kertoi jättävänsä loppuvuoden osingot maksamatta huolimatta odotukset ylittäneestä tuloksesta.

Q3 2019

Kolmannella kvartaalilla Nokian liikevaihto kasvoi 5,458 miljardista eurosta 5,686 miljardiin.

Nokian liikevoitto oli Q3:lla 478 miljoonaa euroa, odotusten ollessa 432 miljoonassa eurossa. Viime vuoden vertailukaudella tulos oli 487 miljoonaa euroa.

Yhtiön EPS osui ennusteisiin 0,05 eurolla, mutta laski vuodentakaisesta 0,01 eurolla.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri toisti aiemmin tänä vuonna toteamansa odotukset vahvasta viimeisestä kvartaalista (huom. aiemmin erityisen vahva), mutta ilmoitti samaan hengenvetoon Nokian jättävän loppuvuoden osingot maksamatta. Perusteluna osingon maksamatta jättämiselle Nokian hallitus perusteli yhtiön kyvyllä lisätä 5g-investointeja, jatkaa investointeja kasvaville painopistealueille ja vahvistaa Nokian kassa-asemaa. ”Tämä on linjassa Nokian osinkokäytännön kanssa, jonka mukaan osinkopäätökset tehdään Nokian kassa-asema ja odotettavissa oleva kassavirta huomioiden”, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Suri jatkoi ja varoitti tulevasta: ”Samaan aikaan osa aiemmin kertomistamme 5g:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa. Erityisesti kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiimme vaikuttivat myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5g-tuotteisiimme liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5g-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa.”

Suri ei kuitenkaan odota Nokia tappelevan ongelmien kanssa vuosikausia, vaan odottaa ratkaisua seuraavan vuoden aikana: ”Tämä edellyttää lisäinvestointeja 5g:hen tuotteiden kehityssuunnitelmien nopeuttamiseksi, tuotekustannusten alentamiseksi ja sisäisten prosessien digitalisointiin yleisen tuottavuuden parantamiseksi.”

Nokia laski koko vuoden 2019 ei-IFRS-liikevoittoprosenttiohjeistustaan 8,5 prosenttiin (+/- 1 prosenttiyksikköä), kun ohjeistus oli aiemmin 9-12 prosenttia.

Samalla ensi vuoden ohjeistus ruuvattiin 12-16 prosentista 9,5 prosenttiin pienellä liikkumavaralla.

Vuoden 2020 EPS:n Nokia odottaa olevan noin 0,25 euroa.

Markkinoiden reaktioita

Sijoittajat alkoivat välittömästi äänestää rahoillaan ja laittoivat Nokian osakkeitaan myyntiin. Osakkeen hinnasta katosi heti raporttipäivänä lähes neljännes.

Inderesin Aamukatsauksessa “Nokian kaapissa on liikaa luurankoja”-otsikolla analyytikko Mikael Rautasen mukaan Nokiaan ilmassa on merkkejä Nokian vakavia rakenteellisia ongelmia. Aiemmin Inderes pystyi perustelemaan Nokian arvostuksen odotettavissa olevalla tulevalla tulosparannuksella, mutta nyt tältä näkemykseltä vedettiin matto alta.

Mikäli suomalaisen talousfoorumien sivuilta voi jotain päätellä toimitusjohtaja Surin kohtalosta Nokian puikoissa, ei laukka tule jatkumaan kovin pitkään. Inderesin Rautanen ei ota niin jyrkkää kantaa Surin kohtaloon, vaan muistuttaa että vaikeuksien kanssa taistelevan mobiilitoiminnan johdossa on viimeisen neljän vuoden aikana ovi jo käynyt ahkeraan.

OsakeKeisari summasi twiitillään Nokian raportin ansiokkaasti:

 

OsakeKeisari tutki myös sijoittajien käyttäytymistä heikon Q1-raportin jälkeen ja huomasi omistajien lukumäärän kasvaneen, vaikka osakkeen arvosta katosi viidennes.

 

Ei tekosyitä epäonnistumiseen, ostajat USA:sta haaskalla?

Bloomberg Opinionin Alex Webb antaa Nokialle tylyn tuomion: Nokialla on vain kaksi kilpailijaa ja investoinnit 5g-teknologiaan ovat suuret, tämän yhdistelmän pitäisi olla hedelmällinen tilanne kukoistavalle bisnekselle. Webb viittaa Ericssoniin ja Huaweihin kilpailijoina.

Webb kertoo juuri mobiilibisneksen olevan Nokian akilleen kantapää, vaikka juuri sillä liiketoimintoalueella Nokian pitäisi juuri nyt loistaa. Siinä missä Ericssonin tulos kasvoi 9% Q3:lla, Nokian kasvoi vain 4,4%. Ericssonin tulos selittyy osittain alennetuilla hinnoilla, johon Nokia ei lähde vastaamaan. Hintakilpailu on aiemmin koitunut ruotsalaisfirman kohtaloksi. Nokian katteet mobiiliverkoissa laskivat 29 prosenttiin vuodentakaisesta 34 prosentista.

Nordean analyytikon Sami Saramiehen mukaan Nokian teknologia on Ericssonia perässä ja maksaa siitä syystä enemmän.

Nokian markkina-arvo on romahduksen jälkeen 21 miljardia euroa, mikä tekee yhtiöstä ostokohteen isoille pelureille. Rapakon takana ei ole 5g-osaamista omasta takaa ja USA:ssa ollaan halukkaita lisäämään osaamista juuri tällä alueella erityisesti taistelussa Huaweita vastaan. Mahdollisia ostajia Webbin mukaan voisivat olla esimerkiksi Qualcomm tai Cisco.

Nokian osinkostrategiasta

Arvopaperin kommentissa Antti Järvenpää pohtii Nokian neljännesvuosittaista osingonmaksustrategiaa ja uutista maksamatta jättämisestä: “Nokian hallitusta pitäisi nyt kiittää. Jos Risto Siilasmaa ja muut eivät olisi saaneet vakuutettua Nokian yhtiökokoukselle, että kvartaaliosinko on järkevä juttu, Nokialla olisi kassansa kanssa vielä isompi ongelma, jonka setviminen maksaisi ehkä enemmän kuin yhtiön omistajille kuin pari kvartaaliosinkoa.”

Nokia oli alkuvuodesta säästänyt 850 miljoonaa euroa muuttamalla maksustrategiaa, sittemmin kassa oli kuitenkin pienentynyt vauhdilla. Järvenpää jatkaa: “Nokialla on ollut pidemmän aikaa vaikeuksia kassanhallintansa kanssa. Se ei ole pystynyt kestävästi näyttämään, että se pystyy tekemään positiivista kassavirtaa. Nyt Nokia lupaa, että ensi vuonna vapaa kassavirta nousisi viimein positiiviseksi."

Seuraavaa osinkoa Nokian osakkeenomistajien täytyy odottaa ehkä ensi syksyyn. Yhtiön hallituksen mukaan osingonjakoa on tarkoitus jatkaa, kun nettokassa-asema on parantunut noin pariin miljardiin euroon.

Nokian osaketta ei kannata omistaa osingon takia.

Odotukset tulevaan

Inderesin Mikael Rautanen muistutti suomalaisia sijoittajia Aamukatsauksessa sitaatilla “Toivo ei ole strategia” ja täten Inderes laski Nokian tavoitehinnan 3,60 euroon ja antoi suosituksen “Vähennä”.

Handelsbanken laski Nokian tavoitehinnan tasan neljään euroon aiemmasta 5,60 eurosta ja antoi suosituksen “Pidä” ostosuosituksen tilalle. Pankki kertoo Nokian EV/EBIT-arvostuksen olevan vuoden 2021 ennusteilla 30% Ericssonia halvempi, eikä odota eron umpeutumista ennen loppuvuotta 2020.

Nokiaan uskoo edelleen Raymond Jones, jonka analyytikot antoivat Nokialle “Osta”-suosituksen 4,50 euron tavoitehinnalla.

OP:n Kimmo Stenvall nosti Nokian suositustaan “Lisää”-tasolle ja antoi tavoitehinnaksi 3,90 euroa.

Bloombergin tietokannan mukaan Nokian tavoitehintojes keskiarvo tulosvaroituksen jälkeen on pudonnut 5,57 eurosta 4,50 euroon, joskin kaikki analyytikot eivät ole vielä ehtineet laskea uutta tavoitehintaansa yhtiölle.

Finanssivalvonnan shorttilistalla on listattuna ainostaan yksi yli 0,5 prosentin shortti yhtiön osakekannasta. Shorttaajana on Marshall Wace LLP 0,55 prosentin nettomääräisellä shortilla. Nokian osakkeen “free float” on 95 prosenttia, eli vain viisi prosenttia yhtiön osakkeista ei ole vaihdettavissa. Shorttaajat siis eivät olleet osallisia Nokian kurssiromahdukseen, josta se ei ole vieläkään toipunut.

Nokia -keskustelu

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää