Kolumnit

Suomea suomalaiselle

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kulunut vuosi luultavasti sinetöi sijoittajakohtaloni. Suomi nimittäin liittyi Natoon. Joten mie todennäköisesti keskityn sijoittamaan Suomeen hiekkahoitoon asti. Kotikenttäetua urheilussa säännöllisesti yliarvostetaan ja spekulatiivisessa sijoittamisessa taas aliarvostetaan. Ja Nato-Suomessa rakenteellisista ongelmistamme 1343,6 kilometrin itärajan uhka on selkeästi pienentynyt. 

Tämä ei tarkoita, etten tekisi edelleen iskuja myös ulkomaille, pienet syrjähypyt aina piristävät. Mutta edes kahden hengen organisaatio ei pysty skannaamaan ihan jokaista maailmankolkkaa. Nykyisin en pysty edes luettelemaan kaikkia kotimaisia pörssiyhtiöitä. Väitän, että 1980-luvun loppupuolella olisi vielä onnistunut. Siitä ovat pörssiyhtiöt lisääntyneet ja muisti ikääntymisen ja parhaan kaverini Jim Beamin kanssa vietetyn laatuajan ansiosta pehmentynyt.

Tänä vuonna Suomen pörssi pärjäsi verrokeille kuin pikkuleijonat tapaninpäivänä Kanadalle. Lokakuun loppupuolella Suomi oli edellä vain Nairobia, jolle toki pärjäisimme myös jääkiekossa.

Itse patologisena kontraajana näen pörssimme heikon kehityksen lähinnä parantuneina ostomahdollisuuksina. Toki täytyy tarkastella arvostustasoja. Keskimääräinen P/E (=osakkeen hinta per osakekohtainen tulos OMXH25) 12, osinkotuotto 5% ja alle nelosen, luultavasti laskussa olevat korot, ovat kaltaiselleni fundajätkälle riittävät perusteet keskittyä enimmäkseen kotisaarella kalasteluun.

Niille, joiden mielestä Helsingin pörssin heikko kehitys todistaa sen, ettei Nato-jäsenyydellämme ole vaikutusta pörssikursseihimme, suosittelen vähäkuluisia osakerahastoja. Osakkeiden hintoihin vaikuttavat hyvin monet tekijät, ja kehityksestä yhden palasen irrottaminen on nähdäkseni mahdotonta. Pohtimiskykyisten kannattaa kuitenkin mietiskellä, missähän pörssimme makaisi Ukrainan sodan tässä vaiheessa ilman Nato-jäsenyyttä? Ainakin omia rahojani olisi siirtynyt reippaasti lännemmäksi.

Toki pohjoismaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden myyminen ja Atlantin taakse Magnificent Sevenin (=Amazon, Apple, Alphabet, NVIDIA, Meta, Microsoft ja Tesla) kimppuun hyökkääminen olisi ollut vuosi sitten hyvä idea. Vuoteni oli heikohko, vaikka pääsalkkuni nousi välipäivinä niukasti plussalle ja biittasi siten indeksinkin marginaalisesti.

Mikä meni pieleen 2023?

Korkonäkemykseni oli ainakin pitkäaikaisille lukijoille tunnetusti päin perhettä. Väärä korkonäkemys vie osakemarkkinoilla yleensä maksajan paikalle. Tosin korot nousivat jo 2022 ja silti en lähtenyt alkuvuodesta myymään tappiolla aggressiivisesti. Siinä oli paikka, mutta mie en laukonut. Ainakaan tarpeeksi.

Tein liian laiskasti tilanteesta analyysiä ja reagoin aivan liian passiivisesti. Vaikka aika paljon kollegoideni halveksumalla kynäkaupalla (=pikkutreideillä) paikkailinkin surkeahkoja osakepoimintojani.

Vuosi on aivan liian lyhyt tarkasteluperiodi mihinkään lopullisiin ratkaisuihin, mutta summaisin kokonaissuoritukseni torjuntavoitoksi, mutta hävettäväksi sellaiseksi. Historiallisesti olen pärjännyt karhumarkkinoilla suhteellisen hyvin ja härkämarkkinoilla jäänyt jalkoihin. Jos on lapanen sekä nousu- että laskumarkkinalla, olisi syytä tai ainakin kannattavaa laittaa excelit santaan ja käppyrät naulaan itsekin indeksisijoittajaksi siirtyen.

Ikuinen optimisti

Suhtaudun joka tapauksessa luottavaisesti Suomenkin osakemarkkinoiden kehitykseen pitkällä aikavälillä. Ja parin lähivuoden suhteen olen jopa poikkeuksellisen optimistinen.

Tämä ei johdu siitä, että Suomen valtiontalous on vauhtiviisikon jäljiltä kuralla ja kansantalous makaa taantumassa. Vaan siitä, että osakkeet ovat edullisesti hinnoiteltuja ja yritykset yrittävät vaikeissakin olosuhteissa tehdä mahdollisimman paljon voittoa. Huonoina aikoina on tärkeää juoda hyvää viiniä ja ostaa sisukkaasti osakkeita.

Joten vuoteen 2024 lähdin isommalla osakepainolla kuin viime vuoteen. Ajatus oli painaa limiitit perinteisesti tappiin vuodenvaihteessa, mutta Suomenkin toteutunut joulupukkiralli sai vähän tästä jänistämään.

Jos jatkamme tammirallilla, alan varovasti keventämään heti 2.1. tiistaina. Jos länsimailla olisi munaa laittaa itänaapurimme pieni suuri mies Ukrainassa polvilleen, yrittäisin istua käsieni päällä vähän tavallista pidempään. Logiikkaa, jonka mukaan Ukrainalle ei anneta aseita, joilla voisi tai saisi iskeä Venäjän ohjusten laukaisualustoihin asti, on reservin luutnantin perspektiivistä vaikea ymmärtää.

Presidentinvaalit

Suomen pörssikurssien kannalta on melko sama, kuka valitaan. Tilanne on kuitenkin sellainen, että vedonlyöntimarkkinoiden mukaan Stubbin valintatodennäköisyys on 85%, Haaviston 15% ja muut voivat keskittyä ensimmäisen kierroksen jälkeiseen elämään. Ja kummastakaan näistä en näe Suomelle suurta uhkaa. Enkä kyllä oikeasti muistakaan ehdokkaista.

Vaaliriskit keskittyvät pörssikurssien suhteen Atlantin taakse. Elättelen edelleen (ohuita) toiveita, että Joe Biden 81v heittää pyyhkeen kehään parin viikon sisään. Demokraattien esivaalit lähtevät käyntiin 23.1. New Hampshirestä ja sen jälkeen olemme helposti jännäämässä, valitaanko USA:ssa hauraahko vanhus vai vaarallinen narsisti.

Tosin tärkeiden asioiden, eli pörssikurssien suhteen ei vaalitulosten merkitystä kannata paisutella.

Sohaisu kryptopesään

Miulle on loppuvuodesta selittänyt useampi kaveri, miten huhtikuun Bitcoin halving ja krypto-ETF:t nostavat, elleivät nyt ihan kaikkia, niin ainakin monet kryptot ensi vuonna aivan uudelle tasolle. Bitcoin @42488 USD onkin noussut tänä vuonna vain maltilliset 156%.

Pelkällä pörssikurssikokemuksella pohdiskelin, että otettiinkohan tähän 2024 varmaan nousuun jo riittävästi etunojaa 2023? Ihan uusi informaatio ei kuitenkaan ole kyseessä.

Pörssikurssit kun ennakoivat nähdäkseni yhtiöiden kehitystä pidemmälle kuin koskaan. Tätä näkemystäni tukevat Konecranesin ja Cargotecin taantuman keskellä all time highssa pyörivät pörssikurssit ja lähialueitten sotien päättymisen ollessa kaukana ennustamattomassa tulevaisuudessa. Saman tyyppisen tulevaisuuspsykologian voisi kuvitella vaikuttavan myös kryptoissa.

Tähän yksityisajatteluuni ei kannattane kiinnittää erityistä huomiota. Niin vahvaa näkemystä kryptoihin miulla ei ole, että uskaltaisin niitä ostaa, saatikka sitten shortata.

Money talks and bullshit walks. Myös vuonna 2024.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille yleisesti ja osakesijoittajille erityisesti!

P.S. Kolumnin teon kuluessa Pikkuleijonat nousivat tappioasemasta ja voittivat Ruotsin 5-4. Joten Suomen pörssi voi 2024 nousta vaikka maailman kovimmaksi nousupörssiksi, jos se sikseen tulee.

19.11.2023: Puolivaloisa presidenttipeli

2.1.2023: Loppuvuoden lerpahdus

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää