Slowrollauksen taito

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Pokerikieli kuten muutkin kielet elävät. 90-luvulla slowrollaamisella tarkoitettiin hidasta voittokorttien näyttämistä. Lännenelokuvissa kyseinen ”taito” oli kaikilla sankareilla. Täysin älyvapaan vedon jälkeinen värisuora esitettiin ” jännityksen” tiivistyessä. Vähänkään westernien logiikkaan perehtyneet kyllä tiesivät kumpi voittaa. Pokeria edes avustavasti ymmärtävät pyörittelivät päätään pelin naurettavuudelle.

Olen pitänyt slowrollaajia arveluttavana sakkina ainakin siitä asti, kun aloitin ammattimaisen pokerinpeluun. Kyseessä on yksiselitteisesti huono käytös. Jos voitat potin, näytä kortit, pidä rahat ja ole tyytyväinen. Vastustajaa ei tarvitse erityisesti kiduttaa, ihan pelkän potin menettämisen pitäisi riittää.

Toki jos näkemyksesi mukaan antaa ymmärtää ja sitten olla antamatta on asiallista toimintaa, varmaan slowrollaaminenkin sitten on.

Nettipokerin myötä on slowrollaamiselle tullut uusi merkitys. Netissä ei voi viivytellä näyttöä, mutta maksuun voi käyttää tietyn määrän aikaa. Jos aikaa käyttää enemmän kuin oikeasti olisi miettimistä, kutsutaan nykypokerissa tätäkin slowrollaamiseksi.

Uuteen merkitykseen törmäsin 24HPokerilla joskus 2000-luvun alussa. Minulla oli viimeisellä kortilla toiseksi paras mahdollinen käsi, löin ja vastustaja löi lähes täyden potin lisää all-in. Minä sitten mietin hetken, koska on olemassa oikeasti pelaajia, joilla tässä tilanteessa on aina paras mahdollinen käsi.

Koska olin pelannut tämän tapauksen kanssa melko vähän, maksoin kuitenkin. Jos riverreissut maksaa vain saleteilla, huomaa pian tulevansa uloslyödyksi useimmista poteista. Ruotsalainen vastustajani näytti kolmanneksi parhaan käden, ja potti minulle.

Sitten svedu alkoi syyttää minua slowrollaamisesta. En aluksi tosiaankaan tajunnut, mistä on kyse. Siihen asti olin luullut, että netissä ei slowrollaaminen on mahdollista. Pikku hiljaa ymmärsin, että olin hänen mielestään teatterimiettinyt. Minä en nähnyt tarpeelliseksi paljastaa, että minulle kärkitäpö ei välttämättä ole automaattimaksu.

Olin jo tuolloin hyvin suosittu kohde erilaisille ylikävelijöille, enkä kaivannut ”Bluffasin Pyysingiä”- kerhoon uusia jäseniä. Tosin tuohon suosittuun klubiin tuntuu tulevan jatkuvana virtana uusia jäseniä minun tahtotilastani huolimatta.

Pokeritieto on saanut erinomaisen lisän keskustelupalstalle, kun itse LarsLuzak eli Sami Kelopuro on kommentoinut omia ja muiden jakoja. Lussun (ja monen muun mielestä) Saksan Roman Herold slowrollasi Aku Joentausta Berliinin EPT:ssä tiputtaessaan tämän.

Akun vastustaja mietti rattailla turnissa Akun pottiin nähden hyvin pientä puskua. Sami olisi työntänyt merkit keskelle sen enempää miettimättä, ja niin jopa minäkin. Ainakin kun tiedän jo, että Akulla oli vain kärki kiinni.

Rohkenen olla sitä mieltä, että kyseessä ei välttämättä ollut slowrollaus. Silläkin uhalla, että menettäisimme huippuarvokkaan kommentaattorin.

Itse asiassa Sami itsekin kirjoitti vähän pohdittuaan asiaa, että ” Kysymys on siitä että tarkoituksellinen slowrollaaminen on todella törkeää. En usko, että tässä tilanteessa tää kaveri oli tahallaan törkeä. Luulen kuitenkin, että se on heti (ainakin melkein heti) tajunnut että sen pitää maksaa, mutta on yrittänyt “säästää kasvojaan” ja näyttää kovalta pelurilta jos onkin perässä. Ja se varmaan ei tajunnut sitä että noin selvän maksun viivyttäminen näyttää todella törkeältä.”

Tämä on itse asiassa mitä mieltä minäkin olen. Herold oli hidas päätöksentekijä, ja uskon, että hän oikeasti mietti tilannetta. Hän tuskin tässä tilanteessa edes keksi, että nettikansa tulee häntä syyttämään slowrollaamisesta.

Vaikka maksu on Samille, minulle ja monelle muulle itsestään selvä, on varmaa, että se ei sitä ole tämän maailman Mikael Boldteille. Ammattipelaajien kannattaisi aina välillä pysähtyä miettimään, että ihan kaikki eivät näe vastustajan rangea (=mahdollisia käsiä) avoimena kirjana heti actionin jälkeen. Olen varma, että minä joudun miettimään monessa (vaikka en nyt juuri tässä) paikassa, missä Samilla ei ole yhtään mitään miettimistä.

Mielestäni miettiä saa, jos on miettimisen aihetta. Lisäksi voi olla miettivinään, vaikka miettimistä ei hirveästi olekaan, jos betsejä on vielä jäljellä. Saleteilla all-in maksun pohtiminen on slowrollaamista. Sitten tässä välissäkin on slowrollaamista, mutta merkittävästi vähemmän, kuin siitä syytetään.

Livepelissä monet muutkin kuin minä joutuvat miettivät nettipelaajille ”automaatiotilanteita”. Isä anna meille anteeksi, koska me emme tiedä mitä me teemme.

Tai ehkä sittenkin tiedämme. Nettiammattilaisten on välillä vaikea hahmottaa, minkälaisiin täsmäreadeihin livessä joskus pääsee. Peli on teoriassa sama, mutta ranget ovat usein jotain aivan muuta.

Toki sitten keskuudessamme on edelleen pelureita, jotka nyt vain ovat vittumaisia syntyessään, ja slowrollaavat ilkeyttään. Pokeritiedossakin on ihmetelty, miksen anna mulkkujen slowrollailla rauhassa ja lopeta turhaa kitinää. Pysyttelen kuitenkin linjalla, jonka mukaan tarkoituksellisesta slowrollauksesta kivittäminen on sopiva rangaistus.

Ihmisille pahan mielen tekeminen syyttä suotta ei kuulu olla hyväksyttävää eikä rangaistuksista vapaata. Näin minulle opetti äidinäidinäitini 70-luvun alussa. Vaikka en jaa hänen poliittisia näkemyksiään (toimi SKDL:n naisissa), tästä olen täsmälleen samaa mieltä.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Huippuarviot saaneelle Tähtäimessä osakkeet -kirjalle jatkoa käytännönläheisenä sijoituskurssina!

Kaupallinen yhteistyö

Kryptomarkkina nosteessa korkojen laskiessa

Pessi Peura
20.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Leikkaako Fed ohjauskorkoa 25 vai 50 korkopisteellä?

Johannes Ankelo
17.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Turha hötkyillä jenkkivaaleissa

Aki Pyysing
15.9.2024
east Lue lisää