Kolumnit

Sijoitusvinkki valtiolle - Myykää Nesteen osakkeet nyt 56 eurolla!

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Valtio on surkea pörssipeluri. Jos ministeri Erkki Tuomioja ei olisi estänyt Soneran myyntiä vuonna 1999, olisimme voineet olla yli 200 miljardia markkaa rikkaampia. Toki kaikkien laittaminen lihoiksi olisi ollut liikaa pyydetty, mutta puoletkin olisi nykyrahaan korjattuna ollut 22 miljardia euroa. Tuolla rahalla olisi voinut rakentaa Länsimetron vaikka Tukholmaan saakka. Lopulta Sonerasta ei Saksasta miljardeilla ostetun ilman jälkeen jäänyt kuin karkkirahoja.

Tällaisia tilaisuuksia ilmaantuu aina välillä, mutta maamme hallitus nukkuu tietysti taas ratissa. En aio edes aloittaa keskustelua siitä, miksi valtion yleensäkin pitäisi omistaa pörssiyhtiöitä. Argumenttini ovat sen sijaan puhtaasti siinä, että mitäs jos tällä kertaa ei jäätäisi pysäkille ihmettelemään, kun juna lähtee asemalta? Hinta on viimeisen päälle kohdillaan ja ostajia löytyy isollekin potille vaikka huomiselle. Omistus saatiinkin jo tippumaan niukasti alle 50 prosentin, kun valtio antoi Nesteen osakkeita hyväntekeväisyyteen. 

Tiesitkö, että valtio omistaa yli seitsemällä miljardilla eurolla Nestettä? Se tekee palttiarallaa 1 300 euroa jokaista suomalaista kohti. Aika moni kansalainen varmasti suosisi ostaa tuolla rahalla nestemäisiä juomia Nesteen omistamisen sijaan. Ei se valtion velan kaventaminenkaan ihan surkea idea ole.

Pörssit ovat nousseet kohta yhdeksän vuotta, eikä paljon parempaa aikaa myydä varmasti tule. Nesteen kurssi on yli 56 euroa ja myyntilupa 16 prosentin siivulle jo löytyy. Ei muuta kuin sormi myyntinapille ja vakaa painallus. Mitäs sitä miettimään, kerrankin veroja myyntivoitoistakaan ei tarvitse miettiä. Kuin siirtäisi rahaa taskusta toiseen.

Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen toki antaa aivan päinvastaisen sijoitusvinkin:

”Pikavoittoja ei pitäisi ottaa missään yhtiössä, ei etenkään tässä hyvässä taloustilanteessa ja menestyvästä läpeensä suomalaisesta öljy- ja teknologiayhtiöstä. Se on kuin housuunsa kusisi talvipakkasella”

Vertaus housuunsa kusemisesta toimisi vain huomattavasti paremmin, jos osakekurssi ei olisi 9-kertaistunut reilussa kuudessa vuodessa. Mielestäni juuri hyvässä taloustilanteessa pitäisi myydä, ja suihkutella samppanjaa oikein kunnolla vaikka sitten siellä talvipakkasessa. Koska öljyjalostamoa ei voi laittaa rekan perään ja siirtää Viroon, niin argumentti työpaikkojen vaarantumisesta ei oikein vettä pidä. Voin vakuuttaa, että jos valtion omistus jäisi vielä yhteen kolmasosaan Nesteestä, on kutakuinkin nollan prosentin todennäköisyys, että yhtiö pilkotaan ja myydään eteenpäin, kuten Teollisuuden palkansaajat kesällä pelkäsi.

Alla Nesteen kymmenen vuoden kurssikuvaaja. Vuonna 2011 kurssi oli alimmillaan 6,14 euroa.

Mutta onhan Neste täysin korvaamaton Suomen huoltovarmuuden kannalta? Ja hörönaurua päälle. Osoittelematta sormea mitään yksittäistä maata kohti, meillä on varmasti potentiaalinen vihollinen, joka pystyy lopettamaan nämä öljynjalostuspuuhat Suomesta noin vartissa. Enkä ole tietoinen juuri muista uhkista polttoaineiden huoltovarmuudelle. Jos paukkumaan alkaa, niin kyllä se diesel kulkee tankkereissa siinä missä raakaöljykin.

Eikä sademetsien tuhoaminenkaan oikein ole valtionyhtiölle sopivaa. Sitähän se palmuöljy teettää. Annetaan sijoittajien kantaa vastuu moisista ikävyyksistä. Sysätään vastuut ympäristön tuhosta ahneille ulkomaisille rahastoille, jotka Nestettä ylihintaan ostavat. Kaikki voittavat, paitsi ahneet sijoittajat. Tämän luulisi sopivan jopa vihervasemmistolaisille.

Miksi Neste pitäisi myydä juuri nyt

Neste tunnettiin vielä viisi vuotta sitten yhtiönä, joka kyllä onnistuu tyrimään hyvänkin markkinatilanteen huonoksi tulokseksi. Aina oli tulipalo jossain röörissä. Ensimmäistä kertaa koko firman historiassa liiketoiminta on aivan optimaalisessa kunnossa, ja sijoittajat on ovat hurahtaneet uskomaan, että tämä jatkuu. Olen koonnut alle lyhyen ja pitkän ajan huolia Nesteen kurssikehitykselle. Jalostustoiminnalle on kuitenkin ominaista, että aina välillä omissakin soi. Olen seuraavassa listannut 10 riskitekijää osakekurssille.

Lyhyt aikavälin huolet

1) Yhtiön johto myy osaketta laajalla rintamalla. Myy sinäkin. Toimitusjohtaja Lievonen myi ennen vuodenvaihdetta 13 tuhatta osaketta. Kallista remonttia tai myyntitappioiden hyväksikäyttöä tekosyinä tuskin enää uskoo kukaan. Ehkä Lievonen ymmärtää jotain osakkeiden hinnoittelun päälle.

2) Nesteen arvostus on sekä omaan historialliseen arvostukseen että kilpailijoihin nähden kaikkien aikojen ennätystasolla. Syklisiä yhtiöitä ei arvosteta P/E 18 tasolle huipputuloksen aikaan juuri ikinä. Neste on 40 % -90 % kalliimpi eri tunnusluvuiltaan kuin sen vertailuyhtiöiden mediaani.

3) Dollari on vahvistunut suhteessa euroon viimeisen vuoden aikana voimakkaasti. Tämä alkaa ensi vuonna näkyä Nesteen tuloksessa. Nesteen raaka-aineet hinnoitellaan dollareissa, suurin osa tuotannosta taas menee euromaihin. Yhtiön mukaan 10 prosentin muutos euron ja dollarin välisessä valuuttakurssissa tarkoittaa -136 miljoonan euron tulosheikennystä, kunhan valuuttasuojausten vaikutus ajan myötä hiipuu.

4) Yhdysvallat asetti viime vuonna korkeat tullimaksut Argentiinalaiselle biopolttoaineelle. Tämä tuotanto suuntaa jatkossa Nesteen päämarkkinalle Eurooppaan. Se taas alentaa markkinahintaa ja Nesteen tulosta.

5) Nesteen referenssimarginaali on alentunut merkittävästi viime kuukausina. Urals-Brent hintaerot ovat muuttuneet epäsuotuisaksi Nesteelle, ja biotuotteidenkin hintaerot laskevat korkeilta tasoilta. Nesteen lisämarginaali on ollut erinomainen, mutta sille on tyypillistä heilua keskiarvonsa ympärillä. Yhtiön mukaan kokonaisjalostusmarginaalin heikennyt 1,00 US dollarilla barrelilta heikentää vuositulosta 105 miljoonaa dollaria.

6) Koska kurssi on kohonnut 50 % viimeisen puolen vuoden aikana, odotukset ovat katossa. Jos yhtiön tilinpäätöksen tulos ei ylitä odotuksia, osakekurssi rymisee voimalla alas. Katsokaa vaikka mitä kävi Orionille vastaavan nousun jälkeen, kun tulos jäi odotuksista.

Pitkän aikavälin huolet

1) Nesteen arvoa laskettaessa pitäisi ottaa huomioon, että 15 vuoden päästä Euroopassa on valtava määrä ylimääräistä jalostuskapasiteettia. Kun väestö ikääntyy ja samalla sähköautot lisääntyvät, ei polttoainetta tarvita enää entiseen tapaan. Eiköhän Etelä-Euroopassa pidetä jalostamoiden työpaikat vielä silloinkin väkisin elossa, ja bensaa jalostetaan jopa negatiivisella marginaalilla.

2) Neste tekee suuren osa tuloksestaan biopolttoaineilla, joiden sääntely ja elintärkeät tuet ovat tulevaisuudessa arvoitus. Neste on saanut Yhdysvalloista 500 miljoonaa dollaria biopolttoaineisiin liittyviä yritystukia viimeisten vuosien aikana. Donald Trump kääntää tälle peukalon alaspäin, heti kun joku tästä hänelle kertoo.

Euroopan komissiossa harkitaan, että biopolttoaineiden sekoitusvaatimuksia lasketaan ja käytettäviä raaka-aineita rajoitetaan. Keväällä päätetään niin sanotusta RED2 ehdotuksesta, jonka sisältöä emme vielä tiedä, mutta mikä määrittää Nesteen uusiutuvan dieselin kysynnän. Nesteen uusiutuvasta dieselistä 70 prosenttia menee kuitenkin Eurooppaan. Ympäristökomitea on jopa ehdottanut palmuöljyn kieltämistä biopolttoaineiden raaka-aineena.

Uusi tehdas Singaporeen tuo kyllä kasvu-ulottuvuutta osakkeeseen. Mutta onko 7-8 vuoden päästä enää hyvää markkinaa tälle tuotteelle? Mitä jos biopolttoaineiden tuet ohjataan sähköautoihin? Siinä tapauksessa tuo investointi kuluttaa osan siitä kassavirrasta, joka muuten olisi voitu maksaa osinkoina omistajille. Vuonna 2017 biopolttoaineiden liikevoittoprosentti oli helposti yli 15 %. Se ei ole missään määrin pitkällä aikavälillä kestävä taso.

Sijoittajilla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista riskipreemiota biopolttoaineiden säätelyiden ja tukien muutoksille – tai edes kilpailun kiristymiselle. Se on suurin virhe Nesteen hinnoittelussa.

3) Kiinan ja Lähi-Idän pyrkimys öljytuotteiden viejäksi voi painaa öljytuotemarginaaleja kun kapasiteettia tulee lisää jo seuraavan parin vuoden aikana. Matalat korot ovat toimineet mainiona polttoaineena investoinneille.

4) Öljyn hinnan nousu ja myöhemmin taantuma voivat heikentää jalostusmarginaalin moneksi vuodeksi. Makrotalouden kultakutriympäristö tuskin jatkuu ikuisesti.

Yhteenveto: Neste on hyvin hoidettu yritys viritettynä huippukuntoon. Koska parantamisen varaa on rajatusti, mutta riskejäkin sitäkin enemmän, ei tuotto-odotus suhteessa riskiin nähden ole enää houkutteleva. Valtiovallan kannattaisi myydä 16% Nesteen osakkeista nopeutetulla tarjousmenettelyllä mahdollisimman pian. Näen selvän riskin, että osake voi noin puolittua lähivuosien aikana alle 30 euron, jos jotkin riskit realisoituvat.

Disclaimer: Artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia. Valtion kannattaa itse tehdä lopullinen sijoituspäätös. Olen shorttina Nesteessä. Tämä varmasti saa aikaan ahaa-elämyksen ”se vain vedättää Nestettä alas saadakseen voittoa”. Siinä on toki se ongelma, ettei Nesteen kokoisen yhtiön pörssikurssiin kirjoituksellani vaikuteta. Ja toisaalta, jos suosittelisin tekemään jotain, mihin en itse usko, olisin huijari.

Ps. Valtion omistusohjauksesta vastaava Mika Lintilälle: Lukemalla tämän kirjoituksen, sitoudut antamaan prosentin korvauksen sijoitusvinkin hyödystä tililleni. Mitäs nyt parikymmentä miljoonaa meidän sijoittajien kesken…

Neste | Osake | Keskustelu

Daytraderin blogi

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Eikö enää tarvitse siivota?

Antti Leinonen
14.12.2024
east Lue lisää