Artikkelit

Saudi-Kiina öljydiili voi pitkässä juoksussa murentaa dollarin asemaa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Wall Street Journalin julkaistua artikkelin Saudi-Arabian aikeista hinnoitella Kiinaan myytävä öljy yuaneissa, on joidenkin markkinaosapuolien mukaan USA:n dollarin asema maailman reservivaluuttana kyseenalaistettu.

Goldman Sachsin Farouk Soussa mainitsi raportissaan alkuviikolla, etteivät askeleet Kiinan ja Saudi-Arabian välillä ole täysin odottamattomia. Ajan kuluessa valuutan valinta aiheutuu osittain valtioiden taloudellisista siteistä ja geopoliittisista liittoutumista. Kiinasta on tullut Saudi-Arabialle merkittävämpi kauppakumppani Kiinan talouden kasvaessa ja sen tuodessa maahan enemmän saudiöljyä.

Samalla viimeaikaiset geopoliittiset tapahtumat voivat mahdollisesti tehdä hajautetummasta valuuttavalikoimasta houkuttelevamman vaihtoehdon joillekin valtioille.

Dollarihegemonia on ollut voimassa noin puoli vuosisataa petrodollarijärjestelmän ansiosta. Petrodollari sai alkunsa 1970-luvulla, kun öljyn hinnan noustua USA turvatakeiden vastapainoksi halusi Saudi-Arabian hinnoittelevan öljynsä USA:n dollareissa.

Muutokset näin merkittävissä asioissa ovat hitaita, mutta tärkeitä seurata.

Kiinan tärkeys Saudi-Arabialle vientimarkkinana on noussut yhtä aikaa Saudien riippuvaisuuden Kiinasta tuonnin ja kiinalaisten sijoitusten kanssa. Goldman Sachsin mukaan USA:n ulkopoliittisena aseena käyttämien sanktioiden ansiosta muille valtioille muodostuu kannuste siirtyä pois vahvasti dollaripainoitteisesta maailmankaupasta.

USA:n ja Saudien väliset suhteet ovat nekin olleet laskevassa trendissä sitten New Yorkin World Trade Center-terrori-iskun. Jenkkien ja Saudien eri poliittiset näkökulmat ja USA:n vähentynyt ulkopoliittinen kiinnostus Lähi-itää kohtaan ovat johtamassa Saudi-Arabiaa hakemaan poliittista ja turvallisuuskumppania muiden maailman mahtien, kuten Kiinan kanssa.

Syventyvät taloudelliset siteet Kiinan kanssa voivat siis mahdollisesti johtaa Kiinaan vietävän saudiöljyn hinnoitteluun Kiinan yuaneissa.

Raaka-aineiden hinnoittelu taaloissa on elintärkeä elementti dollarin asemalle maailman reservivaluuttana. Se tarkoittaa, että valtaosan valtioista tulee laskuttaa ainakin osa kaupankäynnistään jenkkidollareina, mikä puolestaan kannustaa kyseisiä valtioita pitämään dollareita varannoissaan.

Vaikkei dollarihegemoniaa yhdellä öljydiilillä välttämättä juurikaan huojuteta, Saudi-Arabian potentiaalinen muutos antaa signaalia Kiinan yuanin nousemisesta tärkeämmäksi valuutaksi, ainakin alueellisesti Aasiassa. Matka reservivaluutaksi on pitkä, varsinkin kontrolloidulle valuutalle, kuten yuanille.

Goldmanin mukaan Saudi-Kiina-neuvottelut tapahtuvat samaan aikaan kuin monet maat ovat jo hajauttamassa reservivarantojaan.

Venäjä on vastannut suurinta osaa dollarivarantojen pienenemisestä viime vuosina, mutta se ei suinkaan ole ollut ainoa valtio, joka on siirtänyt varantojaan pois G3-valuutoista (dollari, euro, jeni).

Esimerkiksi latinalaisessa Amerikassa neljä maata (Brasilia, Chile, Meksiko ja Peru) ovat lisänneet 30 miljardin dollarin edestä yuaneita reserveihinsä viimeisen viiden vuoden aikana.

Myös Israel on lisännyt yuan-varantojaan yli miljardin dollarin edestä pelkästään tämän vuoden helmikuun aikana.

Viimeaikaiset sanktiot Venäjää vastaan kuitenkin osoittavat tällaisen lähestymistavan rajallisuuden nykyisessä, valtaosaltaan dollareissa noteeratussa maailmantaloudessa.

Dollarin jatkamiselle reservivaluuttana on monta syytä, eikä sen asema tulemaan muuttamaan nopeasti.

Goldman kuitenkin myöntää raportissaan Kiina-Saudi-kehityksen olevan merkittävä:

Poliittiset muutokset, erityisesti aseelliset konfliktit, voivat olla tärkeitä valuuttamarkkinoille. Näemme viimeaikaisten geopoliittisten tapahtumien vaikuttavan negatiivisesti eri mahdollisiin tulemiin USA:n dollarille keskipitkällä aikavälillä.

Dollarille ole varteenotettavaa vaihtoehtoa pääomamarkkinoiden syvyyden ja globaalin integraation suhteen. Viimeaikaiset tapahtumat ovat kuitenkin aiheuttaneet käyttäytymistä, joka voi muuttaa tilannetta. Valtaosan raaka-ainekaupasta noteeraaminen muissa valuutoissa olisi merkittävä askel tähän suuntaan.

On hyvä pitää mielessä, että viimeisen 800 vuoden aikana reservivaluuttoja on ollut lukuisia.

Keskustele dollarin tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää