Artikkelit

Raportti FTX-pörssin romahduksesta

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Kulunut viikko on ollut yksi dramaattisimmista kryptovaluuttojen historiassa. FTX-pörssin kaatuminen likviditeettiongelmiin sekä siitä seurannut kaaos on kaiken lisäksi vasta alkanut! Sosiaaliseen mediaan tulvii toinen toistaan uskomattomampia twiittejä sekä muita tietoja lähes vartin välein.

Yritän selvittää tässä artikkelissa tapahtumat sellaiselle sijoittajalle, joka ei seuraa kryptoskeneä aktiivisesti. Mitä, miksi, miten ja milloin. Lisäksi käydään läpi potentiaalisia seurauksia koko sektoriin.

Huom. Kirjoitan artikkelia 11.11. iltapäivällä. Tällä hetkellä ilmassa on kymmeniä (jos ei satoja) kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia. Raportoin Sijoitustiedossa uutta informaatiota tulevina viikkoina, kun sitä saadaan. Jos haluat pysyä kärryillä uusimmista käänteistä, seuraa sillä välin Bitcoinkeskuksen Twitter-tiliä.

Pikakelaus tapahtumista

Otetaan ensin pikakelaus kuluneen viikon kaaoksesta sellaista kaipaaville. Mitä ihmettä kryptovaluuttojen maailmassa on tapahtunut?

Yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, FTX, on joutunut likviditeettiongelmiin. Se joutui täysin poikkeuksellisen ”bank runin” kohteeksi viikon alussa. Tämä pakotti FTX:n sulkemaan kotiutukset tiistaina.

FTX on siis hävinnyt asiakkaidensa talletuksista merkittävän osan tavalla tai toisella. Tilanne oli täysin sama alle puoli vuotta sitten lainapalvelu Celsiuksen kohdalla.

Kyseessä on pahin kriisi kryptovaluuttojen maailmassa sitten vuonna 2014 tapahtuneen Mt. Goxin hakkeroinnin. Alustavien tietojen mukaan FTX:n taseessa olisi jopa 10 miljardin dollarin aukko. Tilanne on täysin uskomaton.

Vallitsevan teorian mukaan FTX olisi lainannut asiakkaidensa varoja Alameda Research -hedgerahastolle estääkseen sitä menemästä konkurssiin aiemmin keväällä. Tuolloin lähes kaikki kryptomarkkinassa toimineet isot sijoitusrahastot kärsivät valtavia tappioita, kun hedgerahasto 3AC ja lainapalvelu Celsius romahtivat likviditeettiongelmiin.

Artikkelin kirjoitushetkellä ei tiedetä lopullista syytä FTX:n romahtamiseen eikä ongelmien laajuutta. Todennäköisesti edessä on konkurssi, jonka kärsijöinä on satoja tuhansia asiakkaita sekä satoja alan yrityksiä.

Jos haluat tietää tapahtumien syistä tarkemmin, jatka lukemista.

Sam Bankman-Fried, FTX ja Alameda Research

Käynnissä olevan kaaoksen on saanut aikaan yksi mies. Hän on 30-vuotias amerikkalainen Sam Bankman-Fried, jonka nimestä käytetään yleisesti kirjainlyhennettä SBF. Kyseinen henkilö teki valtavan omaisuuden 2017/2018 taitteessa Bitcoinin kurssin arbitraaseilla Japanin & Yhdysvaltain markkinoilla.

SBF perusti tuolloin myös Alameda Research -sijoitusyhtiön. Hän omistaa todennäköisesti edelleen valtaosan yhtiön osakkeista. Alameda on toiminut markkinatakaajana ja tiiviissä yhteistyössä FTX:n kanssa alusta asti. Se on avainroolissa koko kaaoksen keskipisteessä.

FTX on pörssi, jonka Bankman-Fried perusti vuoden 2019 puolivälissä. Yksi FTX:n suurimmista tukijoista ja sijoittajista oli jo tuolloin kryptomarkkinoita hallitseva Binance.

SBF:n ja Binance-pomo Changpeng ”CZ” Zhaon yhteistyö jatkui aina vuoteen 2021 saakka. Syitä eroon voi olla monia, mutta FTX oli joka tapauksessa niin kovassa kasvuvauhdissa, että siitä oli tullut Binancen kova kilpailija. FTX osti lopulta Binancen ulos diilistä. Tämä tieto on tärkeä vallitsevien tapahtumien ymmärtämiseksi.

FTX nousi vuosien 2021 ja 2022 aikana markkinoiden tunnetuimmaksi ja suosituimmaksi pörssiksi Binancen & Coinbasen jälkeen. Se oli etenkin ammattitreidaajien suuressa suosiossa.

Alamedan heikko tase paljastui

FTX-pörssin ja Alamedan murskannut lumipallo lähti pyörimään reilu viikko sitten. Suosittu uutispalvelu Coindesk julkaisi 2.11. uutisen, jonka mukaan Alamedan taseesta oli huolestuttavan iso osa FTT-tokenia.

Tiedoksi alaa vähemmän seuraaville: FTT on FTX-pörssin vuonna 2019 luoma token. Jos olet FTX:n aktiivikäyttäjä ja holdaat ison kasan FTT-tokeneita, saat erilaisia VIP-etuja kuten matalammat treidauskulut. Vastaavia tokeneita on muillakin pörsseillä.

Coindeskin uutinen sai aikaan kohun somessa. Ongelma ei ollut Alamedan liian matala tasearvo vaan sen epälikvidi luonne. Alamedan taseessa oli dollareissa mitattuna enemmän FTT-tokeneita kuin koko FTT-kryptovaluutan markkina-arvo!

Todennäköisesti yhtiö oli ottanut näitä vastaan myös lainaa. Kyseessä oli siis tikittävä aikapommi. Sen räjähdykseen tarvittaisiin FTT-tokenin romahdus tai edes sijoittajien pelko kurssilaskusta. Normaalioloissa FTX ja Alameda pystyisivät puolustamaan FTT:n kurssia. Tarvittaisiin hyvin poikkeukselliset olosuhteet sen kaatamiseksi…

Changpeng Zhaon twiitit

FTX:n ja Alamedan romahdus sinetöitiin neljä päivää myöhemmin. Binancen perustaja Changpeng Zhao twiittasi sunnuntaina 6.11. että yhtiö tulisi myymään markkinoille yli 500 miljoonan dollarin arvosta FTT-tokeneita. 

Mistä Binance oli saanut tällaisen kasan FTT-tokeneita? Aiemmin mainitusta kaupasta, jossa FTX osti Binancen ulos. Noin 2,1 miljardin kauppasumma maksettiin BUSD-vakaavaluutassa sekä FTT-tokeneissa.

FTX:n kohtalon sinetöi CZ:n toinen twiitti.

CZ twiitti

Zhao kertoi FTT:n myynnin olevan riskinhallintaoperaatio ja mainitsi twiitissään pahamaineisen Terra Lunan. Kyseinen projekti oli kaatunut toukokuun alussa ja hävittänyt kymmeniä miljardeja dollareita sijoittajien taskuista.

Changpeng Zhao viittasi myös twiitissään FTX:n toimineen Binancea vastaan hänen selkänsä takana. Mistä tämä on peräisin?

FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried on lapioinut rahaa Washingtoniin valtavia määriä viime vuosina. On esitetty erilaisia teorioita siitä, miten SBF on pyrkinyt lobbaamaan regulaatiota, mikä vahvistaisi FTX-pörssin asemaa ja aiheuttaisi ongelmia kilpailijoille (kuten Binance).

FTX:n asiakkaat panikoivat

Sosiaalisessa mediassa herättiin CZ:n twiitteihin viikonlopun jälkeen. Maanantaina 7.11. Twitteriin alkoi tulvia viestejä, jossa kehotettiin sijoittajia kotiuttamaan varansa FTX-pörssistä ja myymään FTT-tokeninsa. Harvat uskoivat silti, että FTX-pörssi voisi oikeasti joutua vaikeuksiin.

Tilanne oli vielä hallinnassa maanantaina ja tiistaina aamupäivällä. Sam Bankman-Fried twiittasi myös FTX:n likviditeetin olevan kunnossa ja kertoi paniikin johtuvan vain kilpailijan levittämistä huhuista.

SBF twiitti

SBF deletoi myöhemmin twiittinsä. Tiistai-iltapäivänä (8.11.) saatiin sitten pelätty uutinen – FTX oli pysäyttänyt ulosmaksut. Hetkeä myöhemmin myös FTT-token alkoi romahtaa, joten paniikki oli kryptomarkkinoilla valmis.

Bitcoinin kurssi romahti pahimmillaan alle 16.000 dollarin eli selvästi vuoden 2022 uusiin pohjiin. Moni muu kryptovaluutta koki saman kohtalon.

Binancen pelastusoperaatio peruuntui

Tiistai-iltana tilanteeseen saatiin uusi käänne, kun FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried kohahdutti sosiaalista mediaa. SBF oli joutunut soittamaan apuun pahimman kilpakumppaninsa eli Binancen. Näytti siltä, että Binance tulisi pelastamaan tilanteen.

FTX:n tase oli kuitenkin liian synkkää luettavaa Binancen lakimiehille. Due diligence -prosessi päättyi keskiviikkona 9.11. tylyyn ilmoitukseen. Binance ei tule ostamaan FTX-pörssiä.

Binance DD

Tämän jälkeen on saatu vaihtelevia ilmoituksia FTX:n ongelmista. Tuoreimpien tietojen mukaan Sam Bankman-Fried tarvitsee lähes 10 miljardia dollaria paikatakseen taseessa olevan aukon. Tällainen summa on täysin käsittämätön.

On hyvin vaikea nähdä kenenkään muun tulevan apuun ainakaan kryptosektorin sisältä. Binance on ylivoimaisesti suurin operaattori kryptovaluuttojen maailmassa. Jos he eivät pysty pelastamaan FTX:ää niin ei pysty kukaan muukaan.

Täysin oma lukunsa ovat mahdolliset petokset tai muut rikosnimikkeet, joita FTX:n toimintaan sisältyy. Aika harva lakimies haluaisi hyväksyä tällaisen diilin.

Oliko Alameda syy FTX:n romahdukseen?

Artikkelin kirjoitushetkellä ei tiedetä vielä lopullista syytä FTX:n romahdukseen. Ilmoille on heitetty erilaisia teorioita, joiden keskiössä näyttäisi olevan Alameda Research.

Tällä hetkellä vaikuttaa todennäköiseltä, että puuttuvat asiakasvarat ovat liikkuneet Alamedan suuntaan. Miksi FTX olisi joutunut paikkaamaan Alamedan tasetta? Syy tähän on hyvin todennäköisesti alkukesän tapahtumissa.

Terra Lunan romahdus toukokuussa ja sitä seuranneet hedgerahasto 3AC:n ja lainapalvelu Celsiuksen romahdukset aiheuttivat valtavan shokin kryptoskenessä. Lähes jokainen suuren kokoluokan sijoittaja hävisi paljon rahaa. Moni palvelu ajautui myös konkurssiin. Ei kuitenkaan Alameda Research.

Varsin loogiselta tuntuvan teorian mukaan FTX olisi lainannut Alamedalle miljardeja dollareita paikatakseen sen tappioita. Lainan vakuutena käytettiin aiemmin mainittua FTT-tokenia, mikä teki Alamedan taseesta hyvin haavoittuvan. Kun FTX ajautui likviditeettikriisiin, Alameda ei pystynyt maksamaan lainaansa takaisin.

Tällä hetkellä mainittu 10 miljardin reikä on kuitenkin niin suuri, että soppaan liittyy todennäköisesti muutakin vehkeilyä. Tämä selvinnee vasta tulevien viikkojen tai kuukausien aikana.

Seuraukset kryptosektoriin

FTX:n romahduksella tulee olemaan vakavia seurauksia koko kryptosektoriin. Jokainen alaa seuraava muistaa hyvin mitä tapahtui touko-kesäkuussa. Terran, 3AC:n ja Celsiuksen romahdukset olivat kertaluokkaa pienempiä kuin FTX:n ja Alamedan.

Markkinoilta voi löytyä satoja hedgerahastoja sekä kryptoprojekteja, joiden varoja on jumissa FTX:n sisällä. Tämän lisäksi Alameda on voinut ottaa lainoja FTT-tokenia vastaan, mitkä ovat nyt muuttuneet suorastaan radioaktiivisiksi. Kukaan ei tässä vaiheessa edes tiedä Alamedan ongelmian suuruutta.

FTX Ventures oli monien kryptoprojektien tukijana. Tämän lisäksi FTX teki myös keväällä bailouteja ja tarjosi lainaa monille yhtiöille. Yksi näistä oli lainapalvelu BlockFi, joka on tänään ilmoittanut sulkevansa kotiutukset FTX:n romahduksen vuoksi.

Blockfi tweet

Sosiaalinen media on täynnä huhuja mahdollisista ”tartunnan saaneista” yhtiöistä. Tähän sitten yksityiset sijoittajat vielä päälle. Suorat ja epäsuorat vaikutukset tulevat olemaan historiallisen suuria. Oma lukunsa tulee myös regulaattoreiden ja institutionaalisten sijoittajien suunnalta. FTX:n kaatuminen on valtava PR-tappio koko kryptosektorille.

Sijoittajan kannattaa nyt varautua siihen, että tapaukseen liittyen saadaan huonoja uutisia vielä viikkojen ajan. Uudet pörssien tai muiden palveluiden romahdukset voivat saada aikaan lainojen pakkomyyntejä ja kurssilaskua.

Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida lopullisia vaikutuksia, sillä avoimia kysymyksiä on niin paljon. Palaamme asiaan uuden artikkelin kautta, kunhan pöly alkaa laskeutua!

Tule keskustelemaan tapahtuneesta Sijoitustiedon foorumille!

Päivitys 11.11. klo 16:15: FTX on hakeutunut virallisesti konkurssiin.
 

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Kultakaivoksilta odotetaan vahvaa tuloskasvua

Antti Leinonen
22.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Trumpin tariffien vaikutus markkinoihin ensimmäisenä virkapäivänä

Johannes Ankelo
22.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Pokeri auttaa sijoittamiseen

Aki Pyysing
19.1.2025
east Lue lisää