Kaksi viikkoa sitten Morgan Stanleyn Michael Wilson kääntyi taktisesti härkämäiseksi jenkkiosakkeiden suhteen. Monet tämä uutinen yllätti johtuen pankin yleisesti karhumaisesta näkemyksestä liittyen talouden fundamentteihin. Morgan Stanleyn mielipiteen muuttuminen ei kuitenkaan johdu niinkään fundamenteista, vaan enemmänkin teknisestä kokonaiskuvasta. Fundamentit eivät pankin mukaan edelleenkään tue osakkeiden hintoja yleisesti. Goldman Sachs on Morgan Stanleyn kanssa asiasta samoilla linjoilla.
Tekninen kuva muuttui pankin tutkimusten perusteella enemmän osakkeita tukevaksi kahden viikon takaisen historiallisen käännöksen takia, jolloin CPI-inflaatio tuli odotettua kuumempana syyskuun osalta. Tarkemmin ilmaistuna S&P500-indeksi gäppäsi alas tuolloin torstaiaamuna, mutta kääntyi päivän sisällä kuuden prosentin nousuun ja päätti treidipäivän plussalle. Saman viikon perjantaina osakkeet kokivat turskaisen päivän päätyen 2,4 prosentin laskuun markkinoiden sulkiessa päivän pohjalukemiin. Morgan Stanley tutki samana viikonloppuna markkinoiden teknistä kuvaa, ja totesi että perjantain dippi oli 61,8 prosentin Fibonacci retracement torstain rallista ja päätti täsmälleen 200 päivän liukuvan keskiarvon tasoille. Näiden teknisten signaalien yhdistelmää pankin on vaikeaa jättää huomiotta ja tästä johtuen näkemyksen muutos taktisesti ja teknisesti härkämäiseksi.
Nyt Morgan Stanley löytää myös fundamenteista tukevia tekijöitä.
Ensimmäiseksi, CPI-inflaatio on putoamassa. Pankki myöntää sen olevan yksin eniten historiaan katsovista indikaattoreista, jolla on hyvin vähän ennakointiarvoa tulevasta ja voi nykyisessä tilanteessa olla jopa harhaanjohtava. Wilson kehottaa miettimään, mitä inflaatio kertoi markkinatilanteessa maaliskuun 2021 lopussa. CPI printtasi 2,6 prosentin lukemat sen jälkeen, kun jenkkihallitus päätti elvyttää markkinoita lisää 3 biljoonalla dollarilla. Tämän seurauksena M2-rahamäärä kasvoi vuositasolla 27 prosenttia. Koskaan aiemmin historiassa ei vastaavia rahamäärän kasvulukemia oltu nähty.
Morgan Stanley muistuttaa inflaation olevan aina ja joka puolella taloudellinen ilmiö ja tämän ansiosta pankille oli täysin selvää, että inflaatio tulisi räjähtämään korkeammalle. Tällä hetkellä inflaatio on korkeimmillaan 40 vuoteen 8,2 prosentin vuositason lukemilla ja hieman kesäkuun 9,1 prosentin huippua matalammalla.
Samaan aikaan M2-rahamäärä kasvaa vuositasolla vain 2,5 prosentin vauhtia ja laskee nopeasti. Pankin mukaan M2-rahamäärän ja inflaation korrelaatio on erittäin selkeä, ja uskoo inflaation putoavan rajusti ensi vuoden aikana.
Morgan Stanleyn odottama inflaation terävä lasku menee Wall Streetin konsensusta vastaan alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Pankki ei odota inflaation seuraavan täsmälleen ennustettaan, mutta odottaa sen olevan vähintäänkin suuntaa antava. Tällä on vaikutuksia Fedin politiikkaan ja päätöksiin; Wilson odottaa Fedin olevan lähellä paussia tai pivottia kiristystalkoidensa suhteen. Hän ei kuitenkaan odota dramaattista muutosta tämän viikon kokouksessa Fedin päätösten tai puheiden suhteen, mutta markkinoilla on tapana ennakoida Fedin muutoksia. Kiteytettynä pankki uskoo sijoittajien olevan inflaatio-odotusten suhteen väärällä puolella, kuten he olivat maaliskuussa 2021, mutta tällä kertaa toiseen suuntaan.
Yksi syy miksi Morgan Stanleyn ei treidannut kesän osakerallia oli pankin näkemys siitä, ettei aika ollut vielä kypsä Fedin suunnanmuutokselle. Pankki päätyi tällä kertaa olemaan oikeassa ja tällä hetkellä M2-rahamäärän kasvu lähestyy nollaa ja 3kk-10v jenkkibondien yield curve viimein kääntyi viime viikolla, mikä on Fedin pääjohtajan Powellin mukaan tärkeä indikaattori Fedin päätöksenteon suhteen,
Toiseksi, vaikka pankin on ollut äänekkäästi karhumainen läpi vuoden, tämä näkemys ei ole enää konsensusta vastaan. Syyskuun myyntikarkelot osakkeissa heijastivat huolia Q3-osarikauden tuloksista. Q2 tapaan Q3 tulokset ovat olleet heikkoja, mutta eivät niin huonoja, että ensi vuoden EPS-ohjaukset saisivat aikaan viimeistä legia tässä karhumarkkinassa. Tämän sijaan Morgan Stanley uskoo yhtiöiden johdon olevan vähäsanaisia ensi vuoden suhteen, jonka seurauksena ennusteet säilyvät korkeilla tasolla, kunnes tulee selväksi, että yhtiöiden on pakko puhua tulevasta vuodesta Q4-osarien aikaan tammi-helmikuussa.
Pankki huomauttaa, että laskeva inflaatio on yksi syy sille, miksi se uskoo katteiden pettävän sijoittajien odotukset. Wilsonin mukaan hän ja tiiminsä on saanut eriäviä mielipiteitä heikentyviä tuloksia ennustavan näkemyksensä suhteen, sijoittajien odottaessa korkean inflaation johtavan korkeampaan nimelliseen bruttokansantuotteeseen, jopa taantuman aikana. Tästä syystä sijoittajat odottavat tulosten säilyvän hyvinä. Morgan Stanley on asiasta toista mieltä ja odottaa korkean inflaation johtavan korkeampaan operatiiviseen vipuun. Inflaation laskiessa nopeammin kuin kulujen, operatiivinen vipu kääntyy negatiiviseksi, pankki selvittää. Tällä hetkellä PPI on CPI-lukemaa korkeampi. Tästä johtuen osakkeiden pohjia ei vielä olla nähty ennen kuin tämä karhumarkkina on ohi.
Wilson päättää raporttinsa sanoen, että inflaatio on saavuttanut huippunsa ja todennäköisesti tulee laskemaan nopeammin kuin monet osaavat odottaa, perustuen M2-rahamäärän kasvuun. Tämä voi johtaa osakkeiden helpotusralliin lyhyellä aikavälillä korkojen laskiessa muutosta odotettaessa.
Morgan Stanley uskoo nykyisen rallin riittävän S&P500-indeksin 4 000 - 4 150 tasoille teknisestä näkökulmasta katsottuna. Ralli tulee pankin mukaan päättymään, kun vuoden 2023 EPS-ennuisteita ruuvataan alas.
Keskustele markkinoista Sijoitustiedon palstalla.