Artikkelit

Pohjolan tuntemattomat syntiset

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Factset raportoi hiljattain, että kirjainyhdistelmästä tulosjulkistuksissaan puhuneiden amerikkalaisyhtiöiden määrä oli matalin sitten vuoden 2020 alun. Nordnetin suosituista indeksirahastoista poistettiin hiljattain vastuullisuuteen viittaava kirjainyhdistelmä ESG. “Vastuullisuuskriteerit huomioiva salkunhoito” alkoi heinäkuussa 2021. 

Mikäli vastuullisen sijoittamisen suosio on hiipumassa, yksityissijoittakin kehdannee katsoa hieman syntisempiä sijoituskohteita. Pohjoismaista löytyy kolme vähemmän tunnettua omien alojensa markkinajohtajaa: Scandinavian Tobacco, Haypp ja Stenocare.

Kuva: Scandinavian Tobaccon (oranssi), Hayppin (sininen) ja Stenocaren (violetti) osakekurssien kehitys.

Tanskalaisomistuksessa oleva sikarijätti

Scandinavian Tobacco valmistaa, markkinoi ja jakelee sikareita. Yhtiö syntyi, kun kolme tanskalaista tupakkayhtiötä yhdistyivät vuonna 1961. Vuonna 2010 Scandinavian Tobacco yhdistyi Swedish Matchin sikariliiketoiminnan kanssa. Yhtiö listautui Kööpenhaminan pörssiin vasta 2016.

Scandinavian Tobaccon liikevaihto on noin 1,2 miljardia euroa ja sillä on yli 10 000 työntekijää. Scandinavian Tobacco on markkinajohtaja käsin tehdyissä sikareissa Yhdysvalloissa ja koneellisesti käärittyjen sikarien markkinajohtaja Euroopassa.

Keskeinen osa Scandinavian Tobaccon kasvutarinaa on ostaa pieniä sikaribrändejä ja tehostaa niiden tuotantoa ja parantaa jakelua. Yhtiöllä on valikoimissaan yli 200 brändiä Cohiba mukaan lukien.

Yhdysvalloissa Scandinavian Tobaccolla on kymmenen omaa myymälää ja sillä on useita sikareihin keskittyneitä verkkosivustoja ja -kauppoja. Sen Cigarsinternational.com on yksi amerikkalaisten sikariharrastajien suosituimmista sivustoista. Kolmasosa yhtiön liikevaihdosta tulee vähittäiskaupasta, kolmasosa Euroopasta sekä kolmasosa Yhdysvalloista ja muualta maailmasta.

Kuva: Scandinavian Tobaccon taloudellinen kehitys. Lähde: Scandinavian Tobacco.

Listatumisestaan lähtien yhtiön osake on noussut vain noin 15 prosenttia, mutta sen osakekohtainen tulos on kaksinkertaistunut korkeamman liikevaihdon ja kannattavuuden seurauksena. Maltillisesti kasvaneesta velasta huolimatta ja omien osakkeiden ostojen ansiosta yritysarvo on noussut vain yhdeksän prosenttia.

Kuva: Scandinavian Tobaccon osakekurssi suhteessa osakekohtaiseen tulokseen.

Osakkeen efektiivinen osinkotuotto on 7,2 prosenttia hieman yli 50 prosentin osingonjakosuhteella. Valitettavasti suomalaissijoittajalta verokarhut vievät osingosta leijonanosan.

Kokoonsa nähden yhtiön omistus on varsin keskittynyt. Neljällä suurimmalla osakkeenomistajalla on yhteensä 63 prosentin omistusosuus. Suurimmat omistajat ovat tanskalaisia pitkäjänteisiä sijoitusyhtiöitä.

Scandinavian Tobacco on mukana myös nikotiinipussibisneksessä esimerkiksi XQS brändillä, jota jakelee seuraava syntinen ruotsalaisyhtiö.

Johtava nikotiinipussien verkkokauppa

Haypp Group on maailman suurin nikotiinipussien vähittäiskauppias. Se toimii Ruotsissa, Norjassa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja saksankielisissä maissa. Kolmessa ensimmäisessä se on markkinajohtaja omien sanojensa mukaan.

Haypp arvioi nikotiinipussi- ja nuuskamarkkinan kasvavan kahdesta miljardista eurosta 15 miljardiin euroon vuoteen 2028 mennessä. Hayppin tavoitteena on kasvattaa myynti viiteen miljardiin kruunuun eli siis karkeasti 500 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä. Tämän päälle se tavoittelee kasvua uusista tuoteryhmistä. Tällä hetkellä sen viimeisen 12 kuukauden liikevaihto on noin kolme miljardia kruunua.

Kuva: Hayppin taloudellinen kehitys. Lähde: Haypp.

Haypp toimii täysin verkossa. Nikotiinipussit ovat mainio tuote verkkokauppaan. Tuote on suhteellisen arvokas suhteessa painoon, ne ovat standardikokoisia ja tuotepalautuksia on hyvin vähän. Hayppin varaston kiertonopeus on huikeat 14.

Verkokaupassa Haypp pystyy tarjoamaan 4-20 kertaa suuremman valikoiman kuin kivijalkamyymälä sekä tuomaan uusia tuotteita nopeasti markkinoille. Tehokkaan jakelun ja tyypillisesti suurten kertaostojen ansiosta Haypp tarjoaa asiakkaille halvemman hinnan ja valmistajille paremman katteen.

Kivijalkaan verrattuna Haypp pystyy tarjoamaan valmistajille lisäksi monipuolisemman mahdollisuuden rakentaa brändiä, tarjota enemmän tuotetietoa sekä saada tietoa kuluttajien ostokäyttäytymisestä.

Hayppilla on kasvuyhtiöksi vain vähän velkaa, eikä sen liiketoiminta sidokaan suuresti pääomaa. Nettovelka on noin käyttökatteen suuruinen. Tällä hetkellä sen suunnitelmana on investoida kasvuun vuoteen 2025 saakka, ja sen jälkeen aloittaa pääomanpalautukset omistajille. Hayppista omistaa lähes 30 prosenttia sen alkuperäiset perustajat.

Kuva: Hayppin arvostus EV/EBITDA ja P/E -luvuin.

Hayppin osakkeella käydään kauppaa alle sen vuoden 2021 lopun listautumishinnan. Hayppin osake ei ole kuitenkaan erityisen edullinen, mutta sen kasvuvauhti on pysynyt reilusti kaksinumeroisena ja liiketoiminta näyttää kääntyvän kannattavaksi.

Kuva: Hayppin liikevaihdon, nettotuloksen ja vapaan kassavirran kehitys puolivuosittain.

Eurooppalaisen lääkekannabiksen edelläkävijä

Stenocare ei tee kotimaassaan Tanskassa syntiä, koska maassa suhtaudutaan moniin uusiin asioihin Suomea avarakatseisemmin. Stenocare kasvattaa, tuottaa, maahantuo ja myy lääkekannabista. Sillä on ensimmäinen Tanskassa hyväksytty lääkekäyttöön tarkoitettu kannabisöljytuote.

Stenocare toimii Tanskan lisäksi Saksassa, Iso-Britanniassa, Australiassa, Norjassa ja Ruotsissa. Stenocaren tuotteet hyväksyttiin Euroopan suurimmalle markkinalle Saksaan toukokuussa. Tosiasiallisesti Stenocaren liikevaihdosta suurin osa tulee vielä Tanskasta.

Analyst Groupin osaketutkimuksen mukaan Stenocare on ainoa lääketieteelliseen käyttöön tarkoitetun kannabisöljyn toimittaja Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Euroopan eri markkinat ovat tarkoin säädellyt ja valmistajilta vaaditaan toimintaluvat.

Marraskuussa Stenocare tiedotti takapakista Norjassa, missä se toimitti jakelijalleen tuotteita viime vuoden lopussa. Sairaalat eivät budjettisyistä määränneetkään kannabista kivunhoitoon ennakoidussa määrin. Tämän vuoksi Stenocaren tuotteet vanhenivat ja yhtiö otti takaisin 2,1 miljoonan Tanskan kruunun edestä tuotteita.

Vuonna 2018 myynnin aloittaneelle yhtiölle haasteet eivät ole ainutlaatuisia. Heti seuraavana vuonna sen silloin ainoa tavarantoimittaja, kanadalainen CannTrust, ei kyennyt toimittamaan EU-säännösten mukaisia tuotteita ja Stenocaren myynti pysähtyi kahden vuosineljänneksen ajaksi. Tänä päivänä Stenocarella on useampia tavarantoimittajia sekä omaa kasvatusta, joita yhdistelemällä se tuottaa eri tuotteitaan.

Stenocarella on kolme kasvuajuria: uudet markkinat, uudet tuotteet ja kannabiksen mahdollisesti lisääntyvä käyttö eri sairauksien ja oireiden hoidossa. Kasvuvauhti riippuukin pitkälti Stenocaren myyntiponnisteluista ja lääkäreiden omaksumiskyvystä ja -halusta. Stenocaren toimitusjohtajan mukaan esimerkiksi Iso-Britanniassa on 1,4 miljoonaa ihmistä, jotka ostavat kannabista lääkinnällisiin tarpeisiin laittomilta markkinoilta.

Kuva: Stenocaren liikevaihdon kehitys vuodesta 2018 ja ohjeistus vuodelle 2024. Lähde: Stenocare.

Stenocare uskoo saavuttavansa ensi vuonna 15 miljoonan (+-20 %) Tanskan kruunun liikevaihdon ja kannattavuudessa nollatason. Stenocare odottaa Australiasta tulevan sille merkittävä markkina vuoden 2024 aikana. Yhtiö solmi maassa vastikään uuden yhteistyökumppanuuden.  Australiassa on noin 200 000 lääkekannabispotilasta, kun koko Euroopassa arvioidaan olevan noin 400 000 potilasta.

Yhtiön johtoryhmän kolme jäsentä ovat yhtiön perustajia ja omistavat kukin yli kymmenen prosenttia yhtiöstä. Tappiollisen liiketoiminnan ja kasvuhalujen vuoksi yhtiö rahoittaa toimintaansa yhä laskemalla liikkeelle uusia osakkeita.

Kuva: Stenocaren arvostus EV/S ja P/S -luvuin.

Eurooppalaisia listattuja verrokkeja ovat Dancann Pharma, Synbiotic, Cannovum, Kanabo ja Chill Brands. Niiden kurssikäyrät muistuttavat Stenocaren kanssa toisiaan, mikä kielii sijoittajien epäuskosta sekä hyväksyttävien arvostuskertoimien laskusta tappiollisille kasvuyhtiöille.

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Kolumnit

Ratsuväki jälleen myöhässä

Aki Pyysing
26.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Admicom Q4/24: Hyvää tekemistä vaikeassa markkinassa

Almanakka
24.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Kultakaivoksilta odotetaan vahvaa tuloskasvua

Antti Leinonen
22.1.2025
east Lue lisää