Kolumnit

Paranoidi optimisti palkittiin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Risto Siilasmaa kertoo kirjassaan paitsi pelastaneensa Nokian, olevansa kirjan nimen mukainen paranoidi optimisti. Tämä tarkoittaa positiivista suhtautumista tulevaisuuteen, mutta varautumista pahimman varalle. Lukaisin vuoden vanhan kirjan tällä viikolla.

”Paranoidi optimisti” antaa ymmärtää, että Siilasmaa on tällainen poikkeusyksilö. Tosin kaikkia yhtiöitä pitäisi ainakin liiketaloustieteen perusteiden mukaan johtaa juuri näin. Toki olen nähnyt kaikenlaista suhaamista pörssi- ja muiden yhtiöiden johdossa, joten ei Risto omaa erinomaisuuttaan ja erikoisuuttaan korostaessaan ainakaan kokonaan väärässä ole.

Suosittelen kirjaa kuitenkin kaikille taloushistoriasta vähänkään kiinnostuneille. Ellen olisi jännittänyt aikoinaan Nokian nousua, tuhoa ja tuhkasta nousua livenä, olisi kirja mennyt jopa jännäristä.

Näyttäkää miulle yritysjohtaja, joka itse osinkin kirjoittamassaan elämäkerrassa esiintyy aidosti vaatimattomasti ja mie näytän vasemmistoliittolaisen, joka ymmärtää pörssikursseja edes auttavasti.

Kansanedustaja Jussi Saramoa (vas.) en tässä yhteydessä kuitenkaan pääsisi esittelemään. Hän twiittasi perjantaina: ”Valtionyhtiö Nesteen kurssi nousi tänään uuteen huippuun. Oikeistohallitus pienensi omistusta monta kertaa, esim. kesäkuussa 2018 861 miljoonalla. Osakkeiden arvo on siitä noussut 70% ja menetetyt osinkotulotkin nousevat satoihin miljooniin. Sellaista vastuullista taloudenpitoa.”

Miekin olen muuten tosi hyvä ennustamaan eilisen päivän pörssikursseja. Huominen on sen sijaan aina ollut paljon haastavampi veikattava.

Pörssikursseilla käyneet twitteraktivistit luonnollisesti ottivat kaiken ilon irti tästä melko hönöstä propagandasta. Tai ei se nyt niin huonoa ollut, koska uponnee hyvin vassareiden kaikkein potentiaalisimpiin äänestäjäryhmiin eli elämäntapatyöttömiin, lisää työttömiä haluaviin ay-änkyröihin ja apurahataiteilijoihin.

Saramo yritti paikkailla: ”Tänään olen saanut kymmeniä pikkunäppäriä viestejä sijoittamisen ajoituksesta oman elämänsä ekonomisteilta ja toistaitoisilta talousjournalisteilta. Ei kyse ole siitä että valtion pitäisi ostaa pohjilta ja myydä huipulla. Kyse on siitä että yli suhdanteiden valtionyhtiöt tuottavat erittäin hyvin.”

Tämä onkin fiksumpi lähestymistapa, joskin tässä itse asiassa arvaillaan tulevaisuutta oletuksella, että historiallinen kehitys (=valtionyhtiöiden tulokset) on tulevaisuuden tae. Käsittääkseni finanssivalvonta pakottaa laittamaan päinvastaisen väitteen kaikkiin rahoitusalan myyntiesitteisiin. Jokainen voi toki keskenään päättää uskooko Saramoa vai rahoitusteoriaa.

Muistelen muuten edelleen halveksunnalla sitä vassareiden itkua ja kitinää, kun Bengt Holmström sai talouden Nobelin.

Sipilän hallituksen omistajaohjauksesta oli miullakin aikoinaan paljon kitisemistä. Juha ajatteli olevansa Midas, joka hoitaa valtionyhtiöillä valtiolle ziljardeja. Mutta en nyt sentään lähde saramona väittämään, että valtionyhtiön osakkeiden myynti oli vastuutonta talouspolitiikkaa, koska myynnin jälkeen pörssikurssi nousi.

Mutta joka tapauksessa tunsin Paranoidin optimistin ensi metreillä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta kuin se kuuluisa lappalainen lesbojen kanssa. Olen nimittäin osakespekulaatioiteni suhteen juuri paranoidi optimisti, eli odotan mestaruutta - ja samanaikaisesi pelkään divariin putoamista.

Sijoittajien keskuudessa tämä on luullakseni harvinaisempaa kuin yritysjohtajien. Tiedän nimittäin paljon entisiä spekulantteja, jotka muutamaan kuoppaan ajettuaan ovat tulleet pelkästään vainoharhaisiksi ja näkevät ilmestyskirjan petoja vaanimassa kaikkialla. Kaikki kausi-influenssat ovat heille pandemioita ja pienetkin taantumat ikuisen laman alkuja.

Myös omien osakkeidensa väsymättömät hehkuttajat eli optimistit vailla huolta huomisesta ovat ihan valovoimainen sijoittajajoukko. Miekin haluaisin sellaisen onnellisen elämän, jossa tietää, että oma osake monikertaistuu varmasti ja muut ovat Saramon tasolla pohtiessaan myös vaihtoehtoisia skenaarioita.

Nokia

Tämä viikko oli miulle luultavasti parempi kuin toiselle paranoidille optimistille Nokian hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle. Nokian tilinpäätöstiedote toisti nimittäin jo tuttua kaavaa tulossa olevista korjaavista toimenpiteistä. Tuli muuten mieleen Jorma Ollilan puheenjohtaman Nokian viimeiset osarit.

Kurssi ei tosin paljon liikkunut, kun tulos ylitti aika alas hilatut analyytikko-odotukset niukasti. Jopa kassavirta oli saatu väännettyä plussalle, mikä tulikin osingonjaosta kassatarpeitten takia luopuneelle yhtiölle tarpeeseen.

Jos Siilasmaa olisi kirjoittamassa kirjaansa juuri nyt, olen varma, että Alcatel/Lucent-kaupan hehkutus jäisi vähemmälle. Tässä yhteydessä on ehkä syytä korostaa, että edelleen pidän Nokian matkapuhelinten myyntiä Microsoftille kovempana temppuna kuin Koskelan Tuntemattomassa sotilaassa suorittamaa bunkkerin räjäyttämistä.

Erityisiä katumusharjoituksia en ole muuten Siilasmaata tuolloin maanpetturuudesta syyttäneiden nähnyt tehneen. Jos väittää kauppaa huonoksi, kun sen seurauksena yhtiön markkina-arvo nousee yhdessä yössä neljällä miljardilla eurolla, suosittelen indeksisijoittamista ja egonalentamiskursseja.

Miulla taas oli sellainen ilotulitusviikko, etten toista tähän hätään muista. Pitää ehkä mennä 90-luvun alkuun ja johonkin Instrumentariumin kurssin tuplanneeseen osariin asti. Isoista sijoituskohteistani kolme antoi tilinpäätöstiedotteen viime viikolla. Kolmesta kolme ylitti markkinoiden ja miun odotukset.

Tällaisten viikkojen takia spekulantit spekuloivat. Indeksisijoittaminen on meille liian tylsää ja jätämme sen pessimistisemmälle kansanosalle.

Citycon

Citycon teki odotuksia paremman Q4:n, ja arveli tuloksensa pysyvän samalla tasolla tänäkin vuonna. Tämä on kauppakeskuksiin keskittyneelle kiinteistösijoitusyhtiölle erinomainen suoritus. Kun hinnalla @9,65 tulee P/E 12,5 ja P/EPRA NAV 0,79, harkitsin jopa lisäostoja. EPRA NAV on siis osakekohtainen oma pääoma, jossa ei ole huomioitu piileviä verovelkoja. Verovelat huomioivan NNNAV:n käyttäminen antaa P/B:ksi 0,88.

Sitten löysin tuoreen vihreän hybridin laskettuna omaksi pääomaksi sekä oma pääoma per osake - että vakavaraisuustunnusluvuissa. Piikkilangasta: HYBRIDI ON VELKAA, JOKA ON MAKSETTAVA TAKAISIN. Lisäksi tilinpäätös laaditaan osakkeenomistajille eikä velkojille. Ei, en ole kiinnostunut kuulemaan mitä IFRS tästä sanoo. Technopolis teki tämän saman yhdessä osarissa joskus vuosia sitten ja sen jälkeen yhtiö olikin pian vakavissa kannattavuusongelmissa. (Näillä kahdella asialla ei ole kaiken järjen mukaan mitään korrelaatiota, kunhan vinoilen niille, joiden mukaan pääomistajan uskontoa ei saisi analyysissa mainita).

Sormi lipesi ostonapilta, mutta jäin entistä vahvempaan holdiin. Citycon on yhtiö, jossa sijoitusriski laskee kivat seitsemän prosenttia vuodessa. Tarkoitan tässä siis osingonjakoa. Ymmärrän muuten osinkokiiman paremmin muin osakerakkauden, vaikka näistä kummastakin eroottisesta tunteesta luulen itse olevani aika vapaa.

Nordea

Uusi konsernijohtaja Frank Vang-Jensen on aloittanut vahvasti. Ensin ammuttiin rivit suoriksi ja sitten alettiin takoa tulosta. Nordea teki analyytikkojen odottamat 0,19 euroa per osake viimeiseltä neljännekseltä. Anaalien odotus ei likikään aina ole markkinoiden odotus, eikä ollut tälläkään kertaa, kun kurssi raketoi 7,20 tasolta yli kasin. Itsekin odotin huonompaa.

Pankkitoiminta oli paras toimiala tuloksen ennakoimiseen tasaisen vauhdin taulukolla eli neljä kertaa kvartaalitulos. Tämä olisi siis Nordealla 4 x 0,19 = 0,76 ja vähän yli kympin P/En. Nykyisin jostain täysin käsittämättömästä syystä kirjataan kaikki vakausmaksu ensimmäiselle neljännekselle. Mutta oletetaan, että Vang-Jensen antaa keppiä kuluille sen verran enemmän, että lähden arvailemaan tuon tason tulosta Nordean tälle vuodelle.

Se on hyvä, että on kaikenlaisia komiteoita pohtimassa tosi fiksuja laskentakäytäntöjä. Tiedättekö muuten mikä on kirahvi? Se on komitean suunnittelema kameli. 

Valitettavasti koronapelot eivät alkuviikosta realisoituneet Nordean myyntiaalloksi, koska olin ostosäkki suu auki odottelemassa maanantaina.

Keventelin vähän viime vuoden ostoksiani alkuvuodesta, mutta en ruoski itseäni ainakaan kovin piikikkäällä ruoskalla. ”Riskiä pitää myös hallinnoida”, sanoi Revenion ex-pääomistaja Jyri Merivirta pokeripöydässä, kun joku suomenruotsalainen blondi tuleva pokerin maailmanmestari yritti piikitellä alle silloisen pörssikurssin myydyistä Revenioista. Kaikki sivistyneet ihmiset ovat myyneet Reveniota alle nykyisten pörssikurssien.

Jos Nordean kurssi lähtee kipuamaan kohti ysiä, kevennellen vähän lisää. Onhan noita vielä.

Ålandsbanken

Kun ostin ensimmäiset Ålandsbankenini kympin haminoilla marraskuussa 2014, pohdiskelin hiljaa mielessäni, että kahteenkymppiin voisin myydä kaikki. Tähän tarjoutuikin mahdollisuus heti reilut kuusi vuotta myöhemmin.

Mahtaakohan silloisen kolumnini innoittamina Maarianhaminaa valloittamaan lähteneitä olla vielä matkassa? Olen kyllä treidaillut lapulla semiaktiivisesti, mutta trendinä position koko on matkalla kasvanut.

Ålandsbanken teki Q4 niin törkeän hyvän tuloksen, että ihmettelen vieläkin. Mitä ilmeisimmin vastuullista esittävät sijoittajat ovat menneet sekaisin vihreistä bondeista tai jotain.

En ole kuitenkaan myymässä näihin hintoihin ainakaan kaikkea. Ongelmana on uudelleensijoittamisen vaikeus ja Ålandsbankenin edelleen melko edullinen hinta. Kasvussa oleva tulos ja P/E 12 ovat nollakorkomaailmassa varsin kohtuullinen hinnoittelu.

Usko Wiklöfeihin ei riittänyt niin pitkälle, etten olisi vähän keventänyt osarin alla, mutta Nordean tuloksen jälkeen. ÅAB lähti nimittäin Norpan tuloksesta ylös. Kahden pankin tulokset yhdeltä kvartaalilta kyllä korreloivat, mutta heikommin, kuin monet luulevat. Jos olisin nähnyt osarin etukäteen, en tietenkään olisi myynyt.

Mutta valitettavasti miulla ei ole toimivaa kristallipalloa, toisin kuin Jussi Saramolla. Täytyy vain ihailla Jussin aatteen vahvuutta. Nimittäin tietämällä tulevaisuuden pörssikurssit tekisi pienilläkin pääomilla johdannaismarkkinoilla aika paljon enemmän hynkkyä kuin kansanedustajana.

Ålandsbanken -keskusteluketju
Citycon -keskusteluketju
Nokia -keskusteluketju
Nordea -keskusteluketju

Aki Pyysing: Nordea joutuu ostamaan omia osakkeitaan, Ålandsbanken teki ennätystuloksen 27.10.2019

Aki Pyysing: Ålandsbanken ei välitä pörssikurssistaan 21.7.2019 

Aki Pyysing: Ålandsbanken ei kiinnosta juuri ketään 28.4.2019

Aki Pyysing: Kaksi torjuntavoittoa ja yksi läpimurto (Nordea, Citycon, Ålandsbanken) 10.2.2019

Aki Pyysing: Nordea ja Ålandsbanken ottivat torjuntavoitot 22.7.2018

Aki Pyysing: Ålandsbanken ottaa markkinaosuutta 26.7.2015

Aki Pyysing: Loppuuko suomenruotsalaisten sössiminen Ruotsissa? 9.11.2014

Aki Pyysing: NELJÄ MILJARDIA EUROA ON HARVOIN VÄÄRÄSSÄ 4.9.2013

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää