Jos pystyy väistämään sekä panikoimisen että fomottamisen, biittaa mediaanisijoittajat jo ihan suvereenisti. Tätä yritin selittää perjantain Sijoitustiedon Hesulin Tuskaretkelläkin. Nyt kun olen lakannut leijumasta Kings of Tallinnin turnausmenestyksistäni, olenkin itse lähellä jenkkivaaleista panikoimista.
Kirjoitin Harrisin ja Trumpin vaaliväittelyn jälkeen: ”Vielä ei ole kuitenkaan syytä nostaa lippua salkoon USA:n ensimmäisen naispresidentin kunniaksi”. Olisin kyllä mieluummin ollut väärässä kuin nähnyt Vakaan Neron nousevan voittajasuosikiksi.
Vaalipaistit
Useimpia suomalaisia vaalianalyytikoita kutsun privaatisti surutta vaalipaisteiksi. Erityisen painavalla kädellä ruoskin Harrisin varman voiton toitottajia. Nämä selittävät mielellään, miten yksi kryptovalas on manipuloinut Trumpin kertoimen koilliseen, joten Polymarketin antama 65,1% trumpetisteille ei kerro totuutta.
Voi olla, että joku irtomuski onkin manipuloinut vedonlyöntimarkkinoita. Mutta selkeästi todennäköisempää on, että joku kryptokeisari lyö suosikkiaan myös voitontavoittelutarkoituksessa. Ei ole nimittäin mitenkään varmaa, saako vedonlyöntikertoimia liikuttelemalla ihmisiä oikeasti äänestämään. Vuonna 2016 vaalien alla Hillary Clintonin valintatodennäköisyys oli yli 80% vedonlyöntimarkkinoilla ja tämän seurauksena osa demokraateista jäi vaalipäivänä kotiin katsomaan telkkaria.
Kryptovedonlyöntimarkkinaa pitää kuosissa dollarimarkkina, joka 27.10. kello 14 antaa Oranssille Miehelle kertoimen 1,65 eli 60,6%. Ammattivedonlyöjien laiskuudesta tai luulemaani kovemmista transaktiokustannuksista kertoo yli neljän prosentin spreadi krypto- ja dollarimarkkinan välillä.
Huumoriosastolla oli saamani viesti, jossa ”tilastotieteen proffa ja gambling-ekspertti” selitti, miten naurettava ajatus on, että joku kryptomanipuloija manipuloisi myös muuta vedonlyöntimarkkinaa. Täytyi olla itse itsensä rahapeliasiantuntijaksi nimittämä kaveri kyseessä, ellei ymmärrä arbitraasia. Totta kai vedonlyöjät hymy naamalla tekevät varmaa tiliä lyömällä Trumpia dollareilla ja shorttaamalla sitä kryptoilla.
Tämä väärä profeetta tosin mainitsi myös pollit, ja siinä hän oli oikeassa, joskin vasta jälkikäteen.
Taulukonlukutaitoiset löytävät kuukaudessa tulleen valtakunnallisen siirtymän +1,6%. Vaa’ankieliosavaltioissa siirtymä on ollut (vaalijumalille kiitos) aavistuksen maltillisempaa. Näiden presidentinvaalien tulos ratkaistaan Pennsylvaniassa, Michiganissa, Wisconsinissa, Pohjois-Carolinassa, Georgiassa, Arizonassa ja Nevadassa. Muissa osavaltioissa lopputulos on selvä. Ellei jompikumpi saa veret seisauttavaa vaalivoittoa.
Laitan vielä käppyräorientoituneille graafin valtakunnallisesta kannatuksesta. Tästä pitäisi jo vihervasemmistolaisenkin poliittisen toimittajan ymmärtää, että vedonlyöntikertoimien siirtyminen Trumplandian suuntaan pohjautuu muuhun kuin manipulointiin.
Tässä vaiheessa kehotan kuitenkin kotimaisen kurjalistokorin (Hillary kutsui puolia Trumpin äänestäjiä termillä ”basket of deplorables”) jäseniä pitelemään hevosistaan kiinni ”momentuminsa” kanssa.
Presidentinvaaleissa momentum liittyy lähinnä vaaleihin, joissa kaksi ehdokasta pääsee toiselle kierrokselle. Kun demareille selvisi, että Jutta Urpilaisella ei ole mitään eväitä kakkoselle, siirtyivät ne joukolla DJ-Pexin taakse ja Jutta oli vaaleissa enää edustustehtävissä. Jos Urpilainen olisi saanut jossain vaiheessa vasemmalla kädellä hoidetulle kampanjalleen kunnon nosteen, olisi hän hyvin voinut saada tarvittavan momentumin toiselle kierrokselle asti.
Kaksipuoluevaaleissa voi tapahtua mitä vain ja milloin vain riippumatta siitä mihin kuvaajat osoittavat. Vuonna 2016 luulin muuten vaalien ratkenneen Trumpin ”Grab ’em by the pussy” -nauhoituksiin. Mutta aliarvioin evankelisten halukkuuden antaa mitä tahansa anteeksi ehdokkaalleen. Kunhan se vain hoitaa sellaiset korkeimman oikeuden tuomarit, jotka pakottavat setiensä raiskaamat teinitkin synnyttämään.
Muistan hyvin, että Trump biittasi mielipidetiedustelut sekä 2016 että 2020. Siinä vaiheessa, kun tämä varmistui, olin molemmilla kerroilla jo aika kännissä otettuani tuikkua murheeseen ihan huolella. Onneksi BetFuck (o.s. Betfair) oli lukinnut tilini, enkä päässyt harkitsemaankaan Sleepy Joe -betsieni sulkemista neljä vuotta sitten. Hyvinhän siinä sitten kävi parin vuorokauden patologisen jenkkivaaliuutisten tuijottamisen jälkeen.
Mutta duoda duoda, voi siinä käydä niinkin, että Laughin’ Kamala vaalipäivänäkin nauraa ja biittaa pollinsa. Mielipidetiedustelujen laatijat yrittävät osua niin hyvin kuin mahdollista ja analysoivat varsin motivoituneina edellisten vaalien onnistumisiaan. Ne ovat voineet korjata liikaa jeesustelijoihinkin päin.
Tai vaikka epähuomiossa ylipainottaa kryptokansaa, jotka eivät aiemmissa vaaleissa ole olleet mikään tekijä. Näissä vaaleissa pelkäänkin niiden fiat-valuutan himoissaan vielä ratkaisevan vaalit.
Joten pidän ihan yhtä vaalipaisteina varman voiton ennustajia molemmille osapuolille. Nate Silverin malli antaa tällä hetkellä 53,3% Adolf Twitlerille, joka siis on palannut xitteriinkin. Nate on pokerinpelaaja, joten hän analysoi, eikä toivo. Niin paljon en kuitenkaan Silver Bulletinin mallille luottoa anna, että lähtisin lyömään sen mukaan ylikertoimista Harrisia @2,58.
Mutta joka tapauksessa voimme todeta, että vaalitulos on edelleen lähellä flippiä. Trumpilla on pieni pari ja Harrisilla AQo, eli Stable Genius on pieni suosikki.
Onko syytä huoleen?
Olen lyönyt 28,5K vetoa @1,3 sen puolesta, että Kamala saa edes vähän enemmän ääniä kuin Donald. Nate Silver antaa tälle 72,1% todennäköisyyden, joka vastaa kerrointa 1,39 ja markkina on tällä hetkellä @1,54. Eli varmaa on, että löin matalammalla kertoimella kuin nyt saisin.
Tosin tästä vedosta huolehtiminen olisi melko äkkinäistä. Voin hymyhkössä suin hävitä vedon, mutta kestääkö mielenterveys toista neljän vuoden kautta Trumpia on eri asia. Jos tullimuurit nousevat ja Ukraina häviää sodan, on Andy McCoyn kolkyt donaa pelkkä pyöristysvirhe.
Naten malli antaa 26% sille, että Harris häviää vaalit, mutta saa enemmän ääniä. Akin mutu-malli valitettavasti antaa tälle vielä enemmän, lähinnä perustuen vedonlyöntimarkkinaan ja Harrisin kampanjan munattomuuteen.
On se nyt perhe, ellei pysty biittaamaan selkeästi jo dementoitunutta demokratiaa ja aborttia vastustavaa patologista valehtelijaa.
Vetoni suhteen olen lähinnä huolissani siitä, että tekisin hävitessäni kotimaiset trumpetistit liian onnellisiksi. Kryptokansaa onkin jo ennen vaaleja käynyt tuulettelemassa, miten häviän vetoni varmasti. Vaalien jälkeen ne varmasti pitävät iloiset pitkobileet vaalikassani hautakummulla.
Jos siis saan pataan. Mutta se ei ole ohi, ennen kuin Flavio Briatore laulaa.
P.S. Miun piti kirjoittaa kolumniin myös, miten wokeltaminen johtaa trumpien vaaalivoittoihin. Ja sitten piti poimia päivän Pravdasta joku juttu näytille. Olin vähän yllättynyt, kun Hesarista löytyikin freelancer John Helinin asiallinen vaalijuttu, josta en löytänyt yhtään asiavirhettä. Paitsi metaforana käytetty nopanheitto olisi imo pitänyt korvata kolikonheitolla. Nopassa kun on kuusi ja kolikossa vain kaksi sivua.
Puhuvat oikeistoöyhöt mitä puhuvat, jenkkivaaliuutisointi Suomessa on mennyt saarikoskien 0,0-ajoista paljon asiallisempaan suuntaan. Paljon toki on edelleen analyyseissä mukana moraaliposeerausta ja vihervasemmistolaista toiveajattelua. Mutta sitä saa, mitä Tampereelta tulee.
15.9.2024: Turha hötkyillä jenkkivaaleissa
4.8.2024: Kamala voittaa varmasti