Outotecin osakkeen käytyä yli kymmenessä eurossa vuonna 2013 toisella neljänneksellä on kyyti sen jälkeen ollut rosoisempaa. Uusimpien tilausuutisten siivittämänä osake on noussut kolmen euron tasoista yli neljään ja moni puhuu Outotecistä jo käänneyhtiönä.
Q1 / 2019
Koko alkuainetaulukon metallikirjoa palvelevan Outotecin vuoden 2019 ensimmäinen neljännes raportoitiin seuraavasti:
- Yhtiö näki merkkejä paranevasta suhdanteesta uusissa hankkeissa (greenfield), sekä mineraaliprosessoinnissa että metallien jalostusteknologiassa, ohjeistaen positiivisia näkymiä loppuvuodelle.
- Myynti putosi 11% vuodentakaisesta 254,7M euroon johtuen vähentyneistä tehdas- ja tarviketoimituksista. Negatiivinen nettokassavirta oli 18,3M euroa verrattuna vuoden takaiseen positiiviseen 68,5M euron kassavirtaan.
- Tilauksia kirjattiin 336,1M euron edestä, joka vastasi 1% parannusta ja palvelutilauksissa kohennusta tuli 22% verran 159,9M euroon.
- Yhtiön kannattavuus parani katetuoton noustessa 27,1% tasolle. Käyttökate nousi 3,7%:in.
- Yhtiö odottaa myynnin kasvavan 2019 aikana ja liiketuloksen paranevan merkittävästi viime vuodesta.
Kaksi uutta suurta tilausta – tiedotuksessa parannettavaa?
Toisen neljänneksen aikana Outotec on ilmoittanut kahdesta uudesta suuresta projektista, Saudi-Arabiassa sijaitsevasta Ma´aden kullankäsittelylaitoksesta ja Venäjällä sijaitsevasta kuparitehtaasta Baikal Mining Companysta. Venäjältä saatu, Outotecin lähihistorian suurin, 250 miljoonan euron arvoinen tilaus lähti kirittämään pörssikurssia aluksi Venäläisen kumppanin sivustolla julkaistun tiedotteen vuoksi. Outotec tiedotti tämän jälkeen saman päivän aikana, että kyseessä on vasta esisopimus, kunnes illalla pörssin sulkeutumisen jälkeen olikin jo valmista.
Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet täysin tyytyväisiä yhtiön tavasta ilmoittaa tilauksistaan, tai tässä tapauksessa ilmoittamatta jättämisestä. Sijoitustiedon ja Nomad Investing Mikko ”Daytrader” Mäkinen kaipasi monen muun ohella parannusta yhtiön tiedotuskäytäntöön.
Ongelmainen ilmeniittiprojekti Saudi-Arabiassa yhä piikkinä lihassa
Outotec kertoi viime lokakuussa Saudi-Arabiaan toimitetun ilmeniittisulaton käynnistämisessä ilmenneistä ongelmista. Outotecin kurssi romahtikin kyseisenä päivänä 4,8 eurosta n. 3,05 euroon. Sijoittajien inhoa negatiivisia ”yllätyksiä” kohtaan kuvastaa se, että kun Outotec kertoi helmikuussa tulosjulkistuksensa yhteydessä tekevänsä 110 miljoonan euron varauksen kyseisestä projektista, romahti kurssi uudelleen lähes 20%.
Helmikuussa Outotecin tj. Markku Teräsvasara kommentoi Kauppalehdelle uunin tilannetta seuraavasti: ”Uunia tutkii parhaillaan noin 40 asiantuntijan tiimi, joka koostuu Outotecin asiantuntijoista, asiakkaan edustajista ja puolueettomista asiantuntijoista. Tutkinta ja neuvottelut asiakkaan kanssa jatkuvat vielä. Varaus tehtiin huolellisuusperiaatetta noudattaen heti, kun se tutkinnan edetessä oli mahdollista.”
Yhtiö on sittemmin kommentoinut uskovansa varauksensa projektin aiheuttamiin jatkokustannuksiin/korvauksiin olevan riittävä. Varmaa on, että sijoittajat ovat edelleen herkällä korvalla kyseisestä projektista kantautuviin uutisiin.
Kesäkuun konferenssipuhelu
Kesäkuun konferenssipuhelussa Outotecin toimitusjohtaja Markku Teräsvasara ja talousjohtaja Jari Ålgars valottivat näkymiä sijoittajille muun muassa yhtiön saamista viimeaikaisista suurista tilauksista.
Tiedonjyviä yhtiön johdolta:
- Sentimentti jatkuu positiivisena – jatkossa odotettavissa lisää suuria tilauksia. Kapasiteetti Suomessa on täynnä (Suomesta palvellaan Venäjää mukaanlukien uusin Baikal-projekti; Saksassa varaa 2-4 uudelle isolle projektille, Chilessä yhdelle)
- Aktiviteetti vilkkainta kuparissa, kullassa ja akkumetalleissa.
- Palvelutilauksien kehittyminen jatkuu hyvänä.
- Kaksi suurempaa tilausta Q2 2019 aikana:
- - Saudi-Arabiassa sijaitseva Ma´aden kullankäsittelytehdas, sopimuksen arvo 140M euroa, 50/50 jako mineraaliprosessoinnin ja metallien/energian/veden välillä.
- - 250M euron arvoinen sopimus venäläisen Baikal Mining Companyn kanssa. Sopimukseen sisältyy maailman kolmanneksi suurin rakentamaton kupariprojekti, puhutaan siis isosta kupariesiintymästä. 35M euroa sopimuksesta kirjataan Q2 aikana. Kaksi kolmannesta sopimuksesta kattaa mineraaliprosessointia, yksi kolmannes metalleja/energiaa/vettä.
- Molemmat sopimukset ovat erinomaisia esimerkkejä projekteista, joissa Outotec kunnostautuu prosessipätevyydellään. Tutkimusta molempien projektien eteen on tehty vuosikausia, Baikal-projektia tutkittiin yli 10 vuotta.
- Afrikassa (Mosambik ja Etelä-Afrikka) myyntiin menee kaksi tehdasta, jotta yhtiö voi paremmin keskittyä yksityisomistukselliseen teknologiaansa ja muihin lisäarvoa tuottaviin osa-alueisiin. Myytävät tehtaat keskittyvät ainoastaan tuotantoon.
- Yhtiö ei anna erityistä ohjeistusta eri projekteista; Baikal-projektin 250M euron arvon odotetaan kuitenkin tuloutettavan kokonaisuudessa tämän vuoden aikana. Tuloutukset tapahtuvat kun tilaus on varma ja toteutettu.
- Ei lisäuutisia tulevista projekteista: neuvottelut asiakkaan kanssa ovat käynnissä vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon alkuun alkavasta tilauksesta. Yhtiön 10M provisio on riittävä ja asianmukainen.
Outotec julkaisee Q2 tuloksensa heinäkuun 27. päivänä.