Amerikkalaiset osakeindeksit treidaavat lähellä kaikkien aikojen huippujaan ja listautumismarkkinat ovat kuumimmillaan sitten vuosituhannen vaihteen teknokuplan. Markkinaeuforia on täällä, mutta se ei tarkoita että osakepippalot olisivat vielä ohi.
Pandemian pahimman paniikin jäljiltä markkinoiden hermostuneisuutta kuvaava VIX-indeksi on palannut verrattaen matalille tasoille.
Listautumismarkkina jenkkilässä on käynyt tulikuumana verrattuna viime vuosikymmeneen. Listautumisia tapahtuu eniten hyvinä aikoina, erityisesti arvostusten ollessa korkealla.
Viime vuonna USA:ssa listautui 480 yhtiötä, mikä on korkein luku sitten vuoden 1999.
Joulukuussa sekä DoorDash että Airbnb listautuivat pörssiin. DoorDashin osakkeen hinta nousi 86 prosenttia sen listauduttua ja Airbnb:n osake 115 prosenttia. Teknokuplan aikaan vastaavat ensimmäiset treidipäivät uusille osakkeille olivat normaaleja.
Vuoden ensimmäisen viikon aikana osakemarkkinoiden kiima on myös noussut ennätyslukemiin. Citigroupin Paniikki/Euforia-malli näytti viime viikolla lukemaa 1,83 kun viikkoa aiemmin oltiin 1,69 tasolla. Vertailukohtana vuosituhannen vaihteen teknokupla, jolloin jäätiin 1,50 alle.
Citin pääekonomistin Tobias Levkovichin mukaan tutkittaessa markkinoita euforianäkökulmasta, nyt on 100 prosentin historiallinen todennäköisyys tappiollisille osakemarkkinoille seuraavan 12 kuukauden aikana.
S&P500 putosi seuraavalla viikolla 1,5 prosenttia ja myynnit voivat olla vasta alkamassa. Toisaalta markkinoilla on usein tapana mennä täysin konsensusta vastaan. Tällä hetkellä Wall Streetin konsensus jopa innokkaimpien härkäanalyytikoiden puolesta painottuu osakkeiden hintojen laskuun.
Goldman Sachsin RAI-indeksi (Risk Appetite Indicator) nousi 1,0 pisteeseen, korkeimmilleen neljään vuoteen. Vielä ei kuitenkaan olla tämän indikaattorin huippulukemissa, sillä korkeammalla indeksi on ollut teknokuplassa, finanssikriisiä edeltävänä aikana ja vuosina 2017-2018. Indikaattorin nousu oli voimakasta 2020 Q4 aikana.
Goldman selittää korkean lukeman vuoden 2021 kasvuoptimismilla ja uskolla osakkeiden hintoja tukevan keskuspankkipolitiikan jatkumisesta. Investointipankin analyytikkotiimi näkee vähemmän potentiaalia posiitivisille sykäyksille tästä eteenpäin. Marraskuisen Covid19-rokoteuutisen jälkeen optimismi on noussut uusille tasoille elvytyspakettien myötä.
RAI-indeksin eri komponentit voi havaita allaolevasta kuvaajasta. PC1 eli maailmanlaajuinen kasvu on ollut erityisen voimakkaassa nousussa.
Goldmanin strategiatiimi on “nähnyt samanlaisen positiivisen muutoksen muissakin sentimentti- ja asemointi-indikaattoreissa. Sentimentti ja asemointi (positioning) eivät itsessään ole katalyyttejä markkinakäänteelle, mutta äärimmäisissä lukemissa lisäävät riskiä shokkitapahtumille. Ne ovat usein parempia kontrasignaaleja markkinoiden sakatessa, sillä markkinat usein ylireagoivat kun riskiä vähennetään. Kolikon kääntöpuolella riskihalu kasvaa hitaasti ja voi pysyä positiivisena pitkään makrotalouden tukiessa indikaattoreiden lukemia.
Goldman varoittaa RAI-indeksin tasolla 1,0 riskin lisäämisen olevan negatiivisesti epäsymmetrinen. Toisin sanoen, indeksin 1,0 tasoa seuraavat lyhyen aikavälin tuotot ovat negatiivisesti vinoutuneita ja näin ollen riski osakkeiden tappioille kasvaa.
RAI tasoilla 1,0 kolmen kuukauden S&P500-tuoton katto on historiallisesti ollut 10 prosenttia ja riski tappiollisille jaksolle nousee, luoden negatiivisesti epäsymmetrisen tuottoprofiilin.
Myös 12 kuukauden tuottoja tutkiessa nähdään negatiivisesti vinoutunut tuottoprofiili, mutta RAI 1,0 lukemilla karhumarkkinan (yli 30 prosentin lasku) pienenee. 12 kuukauden jaksolla tuoton katto on historiallisesti ollut 20 prosenttia.
Nykyisillä RAI-tasoilla markkina on lyhyellä tähtäimellä haavoittuvampi negatiiviselle kasvulle tai korkoshokeille, kuten raha- tai talouspoliittisille muutoksille, tai ennestään huonommille uutisille pandemian suhteen.
Riskinottohalun ajurina seuraavina kuukausina tulevat olemaan kasvu- ja elvytysnäkymät.
Goldman ei kuitenkaan kehota asiakkaitaan vielä myymään, sillä “riskinälkä voi pysyä korkeilla tasoilla pitkäänkin, kunhan talouden makrokuva tukee sitä”. Goldman kertoo tarkemmin:
RAI-indeksi pysyy ääriluvuissa vain lyhyen aikaa. Esimerkiksi: RAI on ollut vain 1,1 prosenttia ajasta -2,0 pisteen alapuolella ja vain 1,7 prosenttia ajasta 1,0 pisteen yläpuolella. Osakepainon muokkaaminen RAI-signaalien mukaan on tehostanut tuottoja. Kuvat 17 ja 18 näyttävät strategioita, joissa 80 prosenttia salkusta on sijoitettu S&P500-indeksiin (ja loput jenkkibondeihin) jos RAI on korkealla, ja 120 prosentin osakepaino (eli vipua) jos indeksi on matalalla. Kohentunut tuotto ansaittiin toisaalta vain muutamana päivänä; RAI keskimäärin on ollut vain 6 peräkkäisenä päivänä yli 0,9.
Toisaalta “jaksoina, jolloin RAI-indeksi laski takaisin nollaan korkeilta tasoilta, osakkeiden tuotto on ollut keskimäärin positiivista, mutta hidasta.”
Goldman kannustaa riskinottoon vuonna 2021 ja odottaa S&P500 nousevan 4 300 pisteeseen tämän vuoden lopussa ja 4 600 tasoille ensi vuoden loppuun mennessä.
Goldmanin mukaan markkinoiden ajoittaminen RAI-indikaattorin suhteen on vaikeaa indeksin pysyessä äärilukemissa vain lyhyitä aikoja. Goldman päättää analyysinsa; “kun RAI on ollut 0,9 yläpuolella ja kunnes se normalisoituu 0,75 alle, on ollut taktisesti hyvä aika vähentää riskiä.”
Kaikenlaisten analyysien keskellä markkinoiden momentum jatkuu erittäin vahvana maaliskuisen pohjakosketuksen jälkeen eikä vielä näytä selkeitä hidastumisen merkkejä.
Onko nyt mielestäsi oikea aika lisätä vai vähentää riskiä? Keskustele asiasta palstalla.