Artikkelit

Osakemarkkinat reagoivat uutiseen Covid-rokotteesta

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Amerikkalainen lääkejätti Pfizer ja saksalainen bioteknologiafirma BioNTech löivät hynttyyt yhteen ja onnistuivat yhdeksässä kuukaudessa tekemään sen, jossa moni odotti kuluvan tuplasti pidempään; tehokkaan rokotteen tuomisessa markkinoille Covid19-virusta vastaan.

Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan uuden rokotteen tehokkuus on 90 prosenttia. Kun sitä verrataan muiden rokotteiden tehokkuuksiin, ei se vielä pääse mitalisijoille:

  • Tuhkarokko 97%
  • Isorokko 95%
  • Vesirokko 92%
  • Kausi-influenssa 40-60%

Astra-Zeneca-Oxfordin koronarokotteen kehitys ajautui ilmeisiin ongelmiin ja viivästyksille on annettu vain vähän selityksiä.

Maanantaina jenkkien FDA antoi vihreää valoa myös Novavaxin koronarokotteelle, joskin se on aikataulussa Pfizerin rokotetta perässä. Myös Modernan Covid-rokotteen testitulokset ovat lupaavia ja verrattavissa Pfizerin rokotteeseen tehokkuudessa.

FDA:n Scott Gottliebin mukaan massarokotukset voivat tosissaan alkaa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Pfizerin osake on noin kymmenen prosentin nousussa rokoteuutisen seurauksena:

Tästä innostuneena Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla päätti heti maanantaina laittaa Pfizer-osakkeitansa myyntiin 5,5 miljoonan dollarin arvosta. Osakkeiden määrä vastasi 60 prosenttia miehen koko Pfizer-salkusta.

BioNTechin osake on kaikkien aikojen huipussaan Nasdaqissa:

Merrill Lynch kommentoi rokoteuutista tuoreeltaan:

Totuus on, ettei Pfizer pysty rokottamaan kuin 25 miljoonaa ihmistä tänä vuonna ja ehkä 650 miljoonaa ensi vuonna. Onko se tarpeeksi, olettaen että tietyillä alueilla immuniteetti on jo tarpeeksi korkealla pitämään viruksen kurissa? Vastaus ei ole yksioikoinen. Varmaa on, että normaalielämä odottaa edelleen horisontin takana ja menee aikaa ennen kuin uutisen ansiosta nousseiden matkailuosakkeisiin ladatut odotukset voivat realisoitua.

Bloombergin mukaan koko maailman rokottaminen edes vuoden 2022 loppuun mennessä vaikuttaa tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Myös Bloomberg mainitsee 650 miljoonan rokotteen määrän ensi vuoden loppuun mennessä. Mikään tietty maa tai alue ei pääse jonon ohi rokotuslistalla, mutta ennakkoon myytyjä rokotteita Yhdysvaltoihin on 100 miljoonaa, Japaniin 120 miljoonaa ja Euroopan Unionille 300 miljoonaa kappaletta. Yhden henkilön rokottamiseen tarvitaan kaksi annosta, joten monet joutuvat odottamaan vuoteen 2022 ja sitä pidemmälle.

Rokotteella on myös kolikon kääntöpuoli osakemarkkinoiden näkökulmasta; ihmiset pääsevät töihin ja talous voi siten kohentua, mutta samalla se vähentää hallitusten uusien elvytyspakettien todennäköisyyttä. Osakkeiden viime vuosien lento on pitkälti selitettävissä keskuspankkien tarjoamalla likviditeetillä eikä reaalitalouden nousulla.

Pfizerin ja BioNTechin osakkeet eivät tietysti ole ainoita, joihin rokoteuutisella oli vaikutusta.

Markkinoiden epävarmuutta kuvaava VIX-indeksi, josta kirjoitin aiemmin tällä viikolla, laski uutisen seurauksena.

Voittajia

Pahasti murjotun elokuvateatteriketju AMC Entertainmen-yhtiön osake oli parhaimmillaan 50 prosentin nousussa uutisen ansiosta ja sitä treidattiin isolla volyymillä.

Risteilyjä järjestävän Carnival Cruises-yhtiön osake lähti 39 prosentin nousuun. Carnival ei vitkastellut vaan ilmoitti heti osakkeen hinnan pompattua 1,5 miljardin dollarin osakeannista.

Finnairin sijoittajat saivat hyviä uutisia paitsi rokotteiden muodossa, mutta myös Norwegianin kasvavat vaikeudet voivat kääntyä pitkässä juoksussa suomalaisfirman eduksi.

Rokote voi auttaa pankkiosakkeita kahdella eri tapaa. Pankkiosakkeet ovat suoriutuneet heikosti koronakriisin aikana korkojen ollessa lähellä nollaa. Jos talous alkaa rokotteen ansiosta kohentua, vähentää se pankkien epävarmuutta lainatappioiden määrästä. Toisaalta rokote voi nopeuttaa korkotasojen nousua, vaikkei se ihan lähitulevaisuutta olisikaan. Bank of America lähti rokoteuutisesta 15 prosentin nousuun.

Disneyn osake oli 12 prosentin nousussa, sillä Disneylandin ja yhtiön muiden huvipuistojen avaaminen on rokotteen myötä aiempaa ajankohtaisempaa.

Häviäjiä

Yksi suurimmista häviäjistä oli Zoom-yhtiön osake. Zoom-videokonferenssien kautta on järjestetty koronakriisin aikana tapaamisia, jotka aiemmin hoitui kasvotusten. Osake lähti uutisesta yli 20 prosentin laskuun.

DocuSign-yhtiö tarjoaa mahdollisuuden asiakirjojen allekirjoittamiseen elektronisesti. Odotukset tavanomaisten allekirjoitusten määrän noususta rokotteen myötä lähettivät osakkeen yli kymmenen prosentin laskuun.

Netflixin osake oli sekin lähes kymmenen prosentin laskussa. Katselutuntien odotetaan laskevan kun vapaampi liikkuminen ja paluu työpaikoille on mahdollista.

Ja viimeisimpänä häviäjänä on Peloton-yhtiön osake. Yhtiö valmistaa korkealaatuisia kuntopyöriä, joiden suosion odotetaan laskevan erilaisten liikkumiseen tarkoitettujen sisätilojen, kuten punttisalien ja joogastudioiden, mahdollisesti avautuessa. Osakkeen hinnasta katosi uutisen myötä parikymmentä prosenttia.

Keskustele Pfizerista ja muista treidi-ideoista Sijoitustiedon foorumilla.

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Mainos: Mandatum Nordic High Yield -korkorahasto saatavilla Traderissa. Tutustu >>

Artikkelit

Kiina elvyttää pakon sanelemana Fedin vanavedessä

Johannes Ankelo
25.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nyt nykii

Aki Pyysing
22.9.2024
east Lue lisää

Kiinteistö on bisnes naamioituneena asunnoksi

Miika Vuorensola
22.9.2024
east Lue lisää