Artikkelit

Onko Ethereum ottamassa kryptovaltikkaa Bitcoinilta?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Kryptomarkkinat ovat monelle nimensä mukaisesti erittäin kryptisiä. Uusia konsepteja, sanoja ja meemejä tuntuu olevan loputtomasti ja niistä on vaikea saada selkoa. Bitcoin digirahana alkaa olla monelle konseptina enemmän tai vähemmän tuttu, mutta mikä on hurjassa nousussa oleva Ethereum?

Ethereum on viime viikkoina ollut jopa enemmän tapetilla kuin Bitcoin. Syy selviää nopeasti kun katsotaan ETH/USD-graafia:

Lähde: Tradingview.com

ETH:n hinta on tänä vuonna noussut 468 prosenttia, eikä nousulle näy välitöntä loppua.

Coindesk raportoi ETH:n nousseen 500 miljardin markkina-arvoon Bitcoinia huomattavasti nopeammin. Bitcoinilla siihen meni lähes 12 vuotta, ETH:lta se onnistui viidessä vuodessa ja kymmenessä kuukaudessa.

Samaan aikaan Bitcoinin hinta junnaa sivuttain, vaikka sekin on tänä vuonna ottanut tuplat.

Lähde: Tradingview.com

Onko Ethereum korvaamassa Bitcoinia digirahana? Tuskin. Vaikka Ethereum yrittää myös olla raha, on sillä pääasiallisesti toinen tarkoitus.

Lohkoketjuteknologia liitetään useimmin Bitcoiniin, mutta sitä vaan käyttää moneen tarkoitukseen digitaalisten valuuttojen lisäksi.

Ethereum tarjoaa kehittäjille aiempaa huomattavasti helpomman mahdollisuuden rakentaa lohkoketjuun pohjautuvia sovelluksia: elektroninen äänestys, digitaalisesti säilytetyt omistusoikeudet, kaupankäynti, vedonlyöntimarkkinat ja DeFi (Decentralized Finance, hajautettu rahoitusjärjestelmä) ovat esimerkkejä projekteista, joita kehitetään ja toteutetaan nopeammin kuin koskaan aiemmin. Lohkoketjuun perustuvia sovelluksia kutsutaan hajautetuiksi sovelluksiksi, Dapps (Decentralized Applications).

Ethereum on Dapps-alustoista suurin. Sen varteenotettavimpia kilpailijoita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Binance Smart Chain (BSC), Cardano, Solana ja Polkadot.

Tätä kirjoitettaessa Ethereumin markkina-arvo on noin 500 miljardia dollaria. Seuraavaksi suurimman, BSC:n markkina-arvo on noin 100 miljardia dollaria. Bitcoinin markkina-arvo on noin tuplat Ethereumiin verrattuna.

Ethereumin historiaa lyhyesti

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin julkaisi Ethereum white paperin marraskuussa 2013.

Seuraavan vuoden alussa Ethereum-alustan kehitys julkistettiin.

Elokuussa 2014 Ethereum päätti ICO:nsa (Initial Coin offering) ja keräsi pääomaa 18,4 miljoonaa dollaria.

Heinäkuussa 2015 Ether (ETH) lanseerattiin markkinoille 72 miljoonan ETH:n volyymillä.

Lokakuussa 2016 Ethereum Classic haarautui alkuperäisestä Ethereum-protokollasta.

Matkan varrella alustaan on tehty monia päivityksiä. Tänä vuonna Ethereum-yhteisö odottaa Ethereum 2.0 päivitystä, joka tuo mukanaan merkittäviä muutoksia protokollaan. Päivityksen tarkoituksena on parantaa protokollan tehokkuutta, nopeutta ja skaalautuvuutta.

Bitcoin ja Ethereum vertailussa

Ethereum on Bitcoinin tapaan hajautettu, avoimen koodin julkinen lohkoketjuverkko. Niiden välillä on teknologisia eroja, mutta myös niiden käyttötarkoitus ja kapasiteetti poikkeavat merkittävästi toisistaan.

Bitcoin tarjoaa yhden tietyn sovelluksen lohkoketjuteknologialle; elektronisen vertaisverkoston, joka mahdollistaa Bitcoin-maksut verkossa. Bitcoinia käytetään digirahan omistuksen jäljittämiseen. Ethereum keskittyy toteuttamaan ohjelmointikoodia, mikä mahdollistaa minkä tahansa hajautetun sovelluksen kehittämisen Ethereum-alustalle.

Muistan lukeneeni vertauksen, jossa Bitcoinin konseptia kutsuttiin digitaaliseksi rahaksi ja Ethereumia maailman tietokoneeksi.

Ethereum-verkossa louhijat työskentelevät ansaitakseen Etheriä (ETH), jota käytetään Ethereum-verkoston toteuttamiseen. ETH:lla voidaan käydä julkisesti kauppaa kryptopörsseissä, Suomessa esimerkiksi Coinmotionin kautta. Sen lisäksi ETH:ta voidaan käyttää kehittäjien toimesta transaktiokuluihin ja sillä voidaan maksaa palveluista Ethereum-verkossa.

Älysopimus

Älysopimus (Smart contract) on tietokonekoodi, jonka avulla voidaan toteuttaa rahan siirtoja ja säilyttää tietoa, omistusoikeuksia tai mitä tahansa millä on arvoa.

Älysopimus voidaan ajatella itseohjautuva tietokoneohjelmana, joka toteutuu kun tietyt edellytykset ovat täyttyneet. Ne suoritetaan lohkoketjussa, joten ne toteutuvat kuten on ohjelmoitu ilman mahdollisuutta sensuroinnille, petoksille tai kolmannen osapuolen väliintulolle.

Ethereumin tarjoaman alustan avulla kehittäjät voivat rakentaa tuhansia erilaisia sovelluksia, joita emme aiemmin ole nähneet.

Älysopimuksen ja tavallisen sopimuksen suuntaa antava vertailu:

Mihin Ethereumia käytetään?

Hajautetut sovellukset, eli Dappit, palvelevat käyttäjiään ohjelmoidulla tavalla. Bitcoin on Dapp, joka mahdollistaa rahansiirron kahden osapuolen välillä.

Ethereum Dappien avulla kehittäjät rakentavat erilaisia välimiespalveluita eri toimialoille. Yksi esimerkki ovat pankkien lainapalvelut. Eri kryptovaluuttoja lainaamalla kryptosijoitusten omistajat ovat ansaita korkoa sijoituksilleen.

Ethereumin avulla voidaan rakentaa myös DAO:a (Decentralized Autonomous Organization). DAO on täysin autonominen, hajautettu organisaatio ilman johtajaa. DAO voidaan toteuttaa koodilla, joka koostuu Ethereumiin tehdyistä älysopimuksista. Koodi on suunniteltu korvaamaan tavanomaisen organisaation säännöt ja rakenne, poistaen tarpeen ihmisvalvonnalle ja keskitetylle kontrollille. 

Ethereumin avulla voidaan myös lanseerata muita kryptovaluuttoja. Eri ICO:lla Ethereumin kautta on kerätty miljardeja dollareita.

Hajautetun alustan edut ja varjopuolet

Ethereumin Dappit toteutetaan lohkoketjussa, joten ne hyötyvät kaikista teknologian eduista:

  • Muuttamattomuus: mikään kolmas osapuoli ei voi muuttaa älysopimusta.
  • Korruptoimattomuus: Sovellukset toteutetaan konsensusmetodilla, joten niiden sensurointi on mahdotonta.
  • Turvallisuus: Sovellukset ovat suojattuja hakkeroinnilta ja huijauksilta kryptografian ansiosta.
  • Ei häiriöaikoja: Sovellukset eivät voi kaatua eikä niitä voi laittaa offline-tilaan.

Varjopuolista:

  • Älysopimukset koodataan ihmisten toimesta, joten ne ovat vain niin hyviä kuin niiden ohjelmoijat.
  • Mikäli älysopimuksen koodi pystytään murtamaan, ei murtoa voida pysäyttää ilman verkoston konsensusta protokollan koodin muuttamiseksi. Tämä olisi vastoin lohkoketjuun ideaa muuttamattomuudesta.

Kritiikki Ethereumia kohtaan

Ethereum on verkostovaikutuksensa ansiosta Smart contracts-markkinalla merkittävällä etumatkalla kilpailijoidensa nähden ja tekee paljon hyvää uudenlaiselle internetille.

Protokolla ei kuitenkaan ole selviytynyt ilman kritiikkiä.

Suurin kritiikki kohdistuu siihen, miten hajautettu protokolla tosiasiassa on. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on edelleen tärkeässä roolissa yhteisössä ja iso osa Ethereumin aktiviteetista ohjataan keskitetyn tahon, Infuran, kautta. 70 prosenttia ETH:sta louhittiin etukäteen tiettyjen tahojen toimesta ja niitä myytiin voimakkaasti vuoden 2018 kurssirallissa.

Ethereum-verkossa ei voi ajaa palvelinta, joka täydellisesti varmistaisi liikkeellä olevien ETH:n määrän, eikä louhittavien ETH:n määrää voida tietää. Teoreettisesti niiden määrä on rajaton. Vertaa Bitcoiniin, jossa kuka tahansa voi palvelimellaan varmistaa liikkeellä olevien Bitcoinien määrän ja tiedämme, että Bitcoineja tullaan louhimaan 21 miljoonaa kappaletta. Ethereumin niukkuus on siis kyseenalaista, mutta kuten edellä on mainittu, myös sen käyttötarkoitus poikkeaa Bitcoinista.

ETH:n hinnan noustessa transaktioiden hinta Ethereum-verkossa on noussut taivaisiin. Ethereum 2.0-päivityksen odotetaan yleisesti laskevan transaktioiden hintaa.

Toisaalta Ethereum-verkko kerää huippulaadukkaita kehittäjiä ratkaisemaan juuri näitä (ja muita) ongelmia.

Miksi ETH:n hinta on nyt voimakkaassa nousussa?

Kiinnostus lohkoketjuteknologiaa on voimakkaampaa kuin koskaan aiemmin.

Suuri osa kiinnostuksesta johtuu DeFi-markkinan kehityksen kiihtymisestä. Stablecoinit, eli USA:n dollarin hintaa tarkasti seuraavat kryptokolikot, ovat nousemassa suureen suosioon kryptosijoittajien keskuudessa. Stablecoineilla, kuten USDC, voi ansaita jopa 8 prosentin korkoa talletukselleen fiat USD-korkojen ollessa nollissa.

Instituutiot eivät ole kiinnostuneita pelkästään Bitcoinista, ne seuraavat lohkoketjuteknologian kehittymistä tarkasti ja Ethereum muista verkoista suurimpana kerää paljon huomiota.

Ethereumille alkaa myös kehittyä toimiva johdannaismarkkina, mikä helpottaa suurempien pelureiden kiinnostusta ETH:ta kohtaan.

Pari kuukautta sitten kovassa huudossa olleet NFT:t (Non-Fungible Token), ovat myös kehitetty Ethereumin alustalle.

Ethereum hyötyy kryptomarkkinan yleisesti aiempaa selkeästi korkeammasta huomiosta.

Lopuksi

Ethereum on alusta, joka auttaa muuttamaan tapaa jolla käytämme internetiä. Dappit puskevat perusteellista muutosta informaatiointernetistä arvoperusteiseen internetiin. Sen sijaan, että katsomme, vaihdamme ja kommunikoimme informaatiota netissä, voimme jatkossa Dappien ansiosta välittömästi vaihtaa arvoa netissä vastapuolen kanssa ilman välikäsiä.

Kryptomaailma on vasta alkutekijöissään ja mutkia tulee varmasti matkalla olemaan riittämiin. Toisaalta mahdollisuudet älysopimusmarkkinoilla ovat tutkimattomat ja voimme innolla odottaa mitä Dappien kehittäjät saavat aikaiseksi.

Ethereumilla voit Suomessa käydä kauppaa Coinmotionin kautta, hyödynnä Sijoitustiedon diili.

Mitä mieltä Ethereumista? Keskustele Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää