Yleistä pörssikehitystä mittaava OMXH -indeksi ylitti jälleen 10.000 pisteen rajan. Alkuvuonna nousua on kertynyt jo 15%, mikä ylittää pörssin keskimääräisen vuotuisenkin tuoton kirkkaasti. Jälleen kerran (joulukuinen) äärimmäinen pessimismi kääntyi optimismiksi erittäin nopeasti. Niin vaikeina kuin hyvinä aikoina on syytä muistaa, että osakemarkkinoiden mieli saattaa vaihdella erittäin nopeasti, jolloin osakemarkkinan ajoittaminen saattaa aiheuttaa tuottojen missauksia tai ostoja lyhytaikaisiin huippukursseihin.
Sijoittamisesta puhutaan nyt paljon. Hyvä niin, samalla on kuitenkin syytä varovaisuuteen, sillä pitkän laskun merkkejä on ilmassa, lähivuodet voivat syödä aimo palan pääomista, siis jopa 20-50%. Nyt on harvinaisen huono hetki aloittaa sijoittaminen. Tai no, huonoin 10 vuoteen.
— Mikael Jungner (@MikaelJungner) 31. joulukuuta 2018
_
Ajoittaminen on pörssissä tunnetusti hyvin hankalaa, mutta toisaalta ajoittamisessa onnistuneet ovat saaneet merkittävästi parempia tuottoja kuin kurssihuippuihin sijoittaneet. Verneri Pulkkisen erinoimainen artikkeli käsittelee Helsingin pörssin historiaa pidemmällä aikavälillä. Helsingin pörssi on tuottanut keskimäärin yli 5% vuodessa aikavälillä 1912 – 2018.
Kaiken osakehypettämisen keskellä on tärkeä muistaa, että Helsingin pörssissä on useita 20 vuoden periodeja jolloin kokonaistuotto on jäänyt alle viiteen prosentin tai jopa nollaan. Ajoittamisella on väliä. https://t.co/3JmzlVBUn2 pic.twitter.com/63oV4itTSe
— Verneri Pulkkinen (@Vernepu) 19. maaliskuuta 2019
_
Helsingin pörssin lisäksi pörssituotot ovat alkuvuonna olleet erinomaisia myös muualla maailmassa. LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaron kuvaaja paljastaa, että osakemarkkinoiden kehitys on ollut alkuvuonna historiallisesti erittäin kovaa tasoa (#6 1928->) myös Yhdysvalloissa:
Tuottoisa alkuvuosi #osakkeet. Rank 6 vuodesta 1928 lähtien USA:ssa. Poliittiset uhkat helpottaneet: USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelut etenevät, sopimukseton brexit epätodennäköisempi. #Talous'kasvu heikkenee, mutta ei enää kiihtyvästi ja keskuspankit maltillisia. #sijoittaminen pic.twitter.com/GR4jvRyISL
— Hannu Nummiaro (@HannuNummiaro) 19. maaliskuuta 2019
_
Helsingin pörssin indeksikehitystä muihin pörsseihin vertaillessa on hyvä ymmärtää osinkotuottojen vaikutus kokonaistuottoon. OMXHGI –indeksiä tarkastelemalla pitkällä aikavälillä loistavan Helsingin pörssin tuotot ovat vieläkin mairittelevempia. Yhdysvalloista leviävä omien osakkeiden ostojen lisääntyminen yritysten voitonjaossa saattaa parantaa perinteisten ei-tuotto-indeksien näennäisiä tuottoja, mutta se ei muuta todellisuutta mihinkään suuntaan.
Jep, Helsinki ollut kovempi. OMX Helsinki Cap Gross indeksi vs Nasdaq 100 Total Return indeksi. pic.twitter.com/jDPNkN3E7M
— Pasi Havia (@PasiHavia) 19. maaliskuuta 2019
_
Helsingin pörssin historiaa, alkuvuotta tai tasapistelukuja tuijottamalla sijoittaja ei voi vetää montaakaan johtopäätöstä. Muutaman kuitenkin pienellä varauksella voi:
Pörssi, ja erityisesti Helsingin pörssi on ollut hyvä paikka rahoille pitkällä aikavälillä. Hyviä pörssituottoja Suomesta nauttinut voi siis jälkiviisastellessa perustella valintojaan hymyssä suin.
Parhaan (maakohtaisen) markkinan tai hyvän sijoittamisen aloitusajankohdan valinta on erittäin hankalaa. Pitkällä aikavälillä pörssipaniikeista ostaneet ja optimistisimpien aikojen keventäjät ovat kuitenkin saattaneet onnistua pitkäaikaista holdaria paremmin.