Kesäkuun pohjilta alkunsa saanut osakeralli on monien mielestä hataralla pohjalla. Skeptisten markkinaosapuolten mielestä palapelin tärkeä palanen puuttuu – lisää leikkauksia yhtiöiden tulosohjauksiin.
Bank of American tekemä analyysi viimeisestä neljästä taantumasta paljastaa S&P500-indeksin saavuttaneen pohjansa vasta, kun EPS-ennusteet olivat samalla tasolla tai alempana kuin indeksin ollessa huipuissaan. Tällä hetkellä ennusteet ovat laskeneet, mutta ne ovat edelleen noin kuusi prosenttia korkeammalla kuin tammikuun huippujen aikoihin.
”Olemme vielä laskusuhdanteen ja ohjausleikkausten suhteen ensimmäisissä vuoropareissa”, Bank of American strategi Savita Subramanian sanoo. ”Tehtiinkö pohjat kesäkuussa? Analyysimme mukaan ei.”
Osakkeiden nousua viimeiset kuusi viikkoa jahdanneet sijoittajat voivat saada kylmiä väreitä analyysistä, listayhtiöiden nokkamiesten ollessa samaan aikaan huolissaan talouskasvusta. Heinäkuu oli jenkkiosakkeille tuottoisin kuukausi sitten vuosikymmenen vaihteen. Tuulta purjeisiin antoi heikon talousdatan tuomat odotukset FEDin koronnostotahdin hidastumisesta. Peljättyä parempi osarikausi on myös nostanut toiveita tuloskatteiden sitkeydestä tulikuuman inflaation ja synkän kuluttajaluottamuksen vallitessa.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yhtiöiden ohjaukset jatkavat vahvoina tai että analyytikoilla olisi positiivisia odotuksia loppuvuodelle. Citigroupin indeksin mukaan ohjaustaan laskevia yhtiöitä on enemmän kuin niitä nostavia. Vastaavia tasoja nähtiin viimeksi pandemian pahimpina aikoina vuonna 2020.
Morgan Stanleyn strategitiimin mukaan ohjausleikkausten laajuus on edelleen vaatimaton. Pankki odottaa lisää leikkauksia ohjauksiin talouskasvun hidastuessa, mikä rajoittaa osakemarkkinoiden pompun korkeutta. Morgan Stanleyn mukaan on suuri virhe odottaa markkinoiden hinnoitelleen jo sisään 15-20 prosentin leikkauksen EPS-odotuksiin. Investointipankki odottaa leikkausten toteutuvan vuoden viimeisellä kvartaalilla.
Morgan Stanleyn Michael Wilson arvioi viime kuussa S&P500-indeksin käyvän arvon olevan 3 400 – 3 500 indeksipistettä pehmeän laskeutumisen onnistuessa ja 3 000 pistettä taantuman toteutuessa. Tämä merkitsisi noin 25 prosentin laskettelua nykytasoista.
RBC Capital Marketsin osakestragiatiimin pomo Lori Calvasinan mukaan osakemarkkinoille sisältyy edelleen riski myyntipaineelle vuoden toisella puoliskolla ohjausleikkausten ansiosta.
Toiset ovat vähemmän pessimistisiä. JP Morganin Marko Kolanovic, yksi Wall Streetin harvoista jäljellä olevista osakehäristä, uskoo sijoittajien odotusten nollautuvan yhtiöiden tulosennusteiden ja FEDin politiikan suhteen nostaen osakemarkkinoiden näkymiä loppuvuodelle.
”Vaikka laskimme kasvu- ja EPS-ennusteita, odotamme osakkeiden olevan selkeästi korkeammalla vuoden päätteeksi”, Kolanovic jatkoi.
Bloomberg Intelligencen Gina Martin Adamsin mielestä osakkeet saavuttivat pohjat jo kesäkuussa. Hän kuitenkin näkee rallin rajallisena ennen kuin talous- ja yhtiödata alkavat parantua. Bloomberg Intelligencen analyytikot odottavat nettotuottojen, poislukien energiasektori, nousevan ”vain” 2,3 prosenttia kolmannella kvartaalilla ja 5,5 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä. Adams lisäsi analyysinsä päätteeksi: ”osakemarkkinoiden polku eteenpäin on todennäköisesti edelleen vaaroja täynnä”.
Bank of American tilastot korostavat suurta hajontaa sen suhteen, miten alas ohjausten tulee laskea ennen kuin osakkeet voivat löytää pohjansa. Odotetusti tämä korreloi sen kanssa, miten pitkä ja syvä taantumasta todennäköisesti tulee. Taantuman ollessa historian lyhyin, ennusteet olivat pudonneet kolme prosenttia osakemarkkinoiden saavutettua pohjat. Finanssikriisin aikana ne laskivat 36 prosenttia ennen kuin osakkeet romahtivat pohjille.
”Osakemarkkinat ovat haavoittuvia myynneille niin kauan, kun tulosennusteita ruuvataan alas”, pohti Invescon johtava markkinastrategi Kristina Hopper. ”Tästä huolimatta tärkein osakkeiden ajuri on FED ja käänne keskuspankin politiikassa olisi katalyytti markkinoiden pohjille”, hän päättää.
Keskustele markkinatilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.