Internet tulvii erilaisia sijoitusstrategioita ja –kursseja joiden avulla voi pienet säästöt muuttaa miljooniksi. Rikastuminen on kuitenkin enemmän kiinni virheiden välttämisestä kuin yhden kimaltelevan strategian löytämisestä. Sijoitustiedon Daytrader kävi artikkelissaan läpi uransa aikana sattuneita sijoitusmokia. Tekevälle sattuu ja kokeneetkin sijoittajat sortuvat virheisiin. Aloittevaa treideriä markkinat houkuttelevat monenlaisiin turmiollisiin erheisiin. Tässä artikkelissa tutustutaan pintapuolisesti virheisiin joita niin aloittelijoiden kuin mestarienkin tulee välttää markkinoilla.
Treidaaminen ilman suunnitelmaa
Kokeneilla treidaajalla on valmiiksi hiottu strategia, jota he huolellisesti noudattavat. Hän tietää tarkalleen milloin ostaa ja mihin hintaan on valmis luopumaan sijoituksestaan. Hänellä on tarkkaan harkittu hinta voittojen kotiuttamiselle sekä tappioiden rajaamiselle. Noviisitreideri aloittaa kaupankäynnin ilman sen suurempaa suunnitelmaa tai strategiaa. Vaikka aloittelijalla suunnitelma olisikin, suunnitelmassa pysyminen sijoituksen mennessä pakkaselle on aivan eri asia.
Tappioiden kerryttäminen
Treiderigurujen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky rajoittaa tappiot nopeasti mikäli sijoitus ei mene odotetusti ja siirtyä seuraavaan sijoitusideaan. Noviisitreideri puolestaan hermostuu sijoituksen näyttäessä tappiota ja pitää sijoituksestaan kiinni pidempään siinä toivossa että sijoitus lopulta kääntyisi voitolliseksi. Tällöin noviisi sitoo tarpeettomasti pääomaa tappiolliseen sijoitukseen ja lopputuloksena saattaa olla iso lovi sijoituspääomaan.
Stop-loss-toimeksiannon huomiotta jättäminen
Stop-loss-toimeksiantojen asettaminen ja niissä pysyminen on ensiarvoisen tärkeää voittavassa treidaamisessa ja sijoittamisessa. Niiden huomiotta jättäminen on yksi pahimmista virheistä minkä noviisitreideri voi tehdä. Tiukat stop-loss-toimeksiannot tarkoittavat tappioiden rajaamisesta pieneksi, ja näin vältetään suurempien tappioiden kasaatuminen yksittäisistä kaupoista. Tyypillisin moka noviisillle on stop-lossin poistaminen juuri ennen sen laukeamista koska noviisi uskoo osakkeen tulleen tasoon jossa se saavuttaa pohjatasot ja lähtee takaisin nousuun muuttaen kaupan voitolliseksi.
Liian aktiivinen kaupankäynti
Treiderin käydessä liian paljon kauppaa nousevat kulut suuriksi ja keskittyminen muutamaan hyvään kauppaan muuttuu kaikkien mahdollisuuksien jahtaamiseksi. Kokeneet treiderit oppivat tämän usein kantapään kautta ja lopulta päätyvät tekemään tarkkaan harkittuja kauppoja suuremmalla tuotto-odotuksella. Noviisi yrittää hyötyä kaikista pienistä eduista markkinoilla.
Keskihinnan alentaminen
Keskihinnan alentaminen voi toimia hyvin arvo-osakkeisiin sijoittavalle pitkän salkun omistajalle, mutta voi olla kohtalokas strategia noviisitreiderille. Monet historian suurimmista tappioista ovat johtuneet treiderin päätöksestä ostaa lisää tappiolliseen kauppaan, alentaa sijoituksen keskihintaa ja joutua lopulta myymään kaikki merkittävällä tappiolla.
Liiallinen vivuttaminen
Vivun käyttäminen treidaamisessa ja sijoittamisessa on kaksiteräinen miekka; se voimistaa voittoja mutta samalla tekee myös tappioista suurempia. Noviisitreideri ottaa liikaa vipua kullan kiilto silmissään. Erityisesti FOREX-kaupassa vivuttaminen on helppoa...ja turmiollista. Liiallinen vivuttaminen pyyhkii helposti koko sijoitettavan pääoman.
Lauman seuraaminen
Paras esimerkki lauman silmittömästä seuraamista on teknokupla, jolloin tekno-osakkeisiin virtasi rahaa kaikista kukkaroista ja moni päätyi polttamaan näppinsä tulikuumiin osakkeisiin. Tuttu sijoitussanonta kuuluu ”Trend is your friend”, trendi on ystäväsi, mutta kokenut treideri ja sijoittaja irtautuu sijoituksestaan ennen kuin lauma muodostuu liian suureksi. Noviisitreideri ei innostuksissaan voittojen kertyessä välttämättä huomioi sijoituksen ylikuumentuneen. Laumaa vastaan treidaaminen vaatii kokemusta ja itseluottamusta jota noviisilta ei vielä tässä vaiheessa löydy.
Huomion jakautuminen monille markkinoille
Sen sijaan että treideri keskittyisi esimerkiksi suomalaisiin osakkeisiin, huomio jakautuu moniin valuuttoihin, johdannaisiin, velkakirjoihin ja raaka-aineisiin. Parhaat treiderit ottavat kaikki markkinatekijät huomioon päätöksiä tehdessään, mutta erikoistuvat tiettyyn markkinaan. Noviisitreideri yrittää tehdä voittoa monilla eri markkinoilla, tällöin keskittyminen jakaantuu liian laajaksi eikä tiedon ja taitojen kasaaminen kaikesta ole mahdollista.
Liiallinen itseluottamus
Treidaaminen on erittäin vaativa ammatti ja voitolliseksi pääseminen vaatii usein vuosien omistautumista. Markkinoiden volatiliteetti ja pitkän ajan trendi saattavat auttaa noviisitreiderin tuottoisaan alkuun ja liialliseen itseluottamukseen. Lopulta kuitenkin tanssi loppuu eikä tuolia löydy. Treideriguru tekee kotiläksynsä, analysoi kauppansa myös jälkikäteen ja tietää että myös tuurilla on oma roolinsa kaupanteossa. Noviisi juhlii voittojaan ja luulee olevansa guru.