Kolumnit

Nostavatko omien osakkeiden ostot tulosta?

Heikki Keskiväli |
Jaa Twiittaa

Yleisesti ajatellaan, että omien osakkeiden ostaminen nostaa osakekohtaista tulosta (Earnings Per Share, EPS).

Mutta tämä ei suinkaan ole aina totta. Katsotaan seuraavaksi käytännön kautta, miksi näin. Käytetään teknologiajätti Applea esimerkkinä.

Aloitetaan Applen vuoden 2023 luvuista:

  • Nettotulos $101 mrd
  • Omien osakkeiden ostot $78 mrd
  • Osakkeiden lukumäärä (liudennettu, tänään) 15,578 mrd
  • Osakkeiden lukumäärä (liudennettu, vuosi sitten) 15,956 mrd (-378 mlj)

Apple on siis käyttänyt $78 miljardia vähentääkseen osakemäärää yhteensä 378 miljoonalla osakkeella. Tyypillisen ajatuksenpolun mukaan osakekohtainen tulos (siis EPS) kasvaa, koska osakkeiden lukumäärä laskee.

Vahvistetaan tämä numeroin. Tässä vaadittava yksinkertainen laskelma.

  • EPS = nettotulos / osakkeiden lukumäärä
  • EPS (vanhalla osakemäärällä) = 101 / 15,956 = 6,33
  • EPS (uudella osakemäärällä) = 101 / 15,578 = 6,48 (+2,4%)

Kuin taikaiskusta, EPS näyttää uudella osakemäärällä +2,4% paremmalta! Mutta jotain keskeistä puuttuu.

Omien osakkeiden ostot täytyy nimittäin rahoittaa; joko käyttämällä ylimääräistä käteistä yrityksen kassasta tai nostamalla lisää velkaa. Molemmilla vaihtoehdoilla on kustannus; käteiselle saa korkoa ja velalla on korkokulut. Aiempi tarkastelu ei huomioinut tätä lainkaan; omien osakkeiden ostot nimittäin vaikuttavat SEKÄ osakkeiden lukumäärään ETTÄ nettotulokseen.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain lyhyet yhden kuukauden korot tuottavat 5,4% vuositasolla. Koska Apple käytti $78 miljardia omien osakkeiden ostoihin, tämä rahakasa ei tuota enää korkoa. Samainen rahasumma olisi tuottanut korkoina ennen veroja 5,4% * $79 mrd = $4,3 mrd vuodessa. Apple ei enää saa näitä tuottoja.

Lasketaan tämän tiedon valossa siis Applen viimeisin EPS sekä tehdyin omien ostoin että ilman niitä. Oletetaan 20% verot.

EPS (jos omia osakkeita ei olisi ostettu): (101 + 5,4% * 79 * 80%) / 15,956 = 6,54

EPS (omien ostot tehty) = 101 / 15,578 = 6,48 (-1,0%)

Kuten näemme, ilman Applen omien osakkeiden ostoja EPS olisi ollut korkeammalla tasolla! Miksi näin käy? Syyllinen on arvostustaso (P/E 27).

Applen kirjoitushetken hinta vastaa 3,7% tulostuottoa (= 1/27), samalla kun ylimääräinen käteinen tuottaa 5,4% * 80% = 4,3% verojen jälkeen. Toisin sanoen, käteinen tuottaa juuri tällä hetkellä enemmän kuin Applen osake.

On sanomattakin selvää, että tämä on tilanne vain ja ainoastaan tällä hetkellä. Applen hinta ja tulos tulee olemaan eri tasolla ensi vuonna – jopa ensi viikolla. Osaketta omistamalla omistat kuitenkin muutakin kuin yhden vuoden tuloksen; omistat kaikki tulevat kassavirrat tästä hetkestä päivien päättymiseen asti.

Kuten Michael Mauboussin vapaasti suomentaen hänen erinomaisessa artikkelissaan tiivistää ”Total shareholder return”:

”Muutokset EPSissä ja arvonluonti ovat erillisiä asioita. EPSin nousua ei pitäisi käyttää mittarina arvonluonnille. Oletus, että omien ostot aina kasvattavat EPSiä, on väärin.

Kun tulostuotto on korkeammalla tasolla kuin verojen jälkeiset korkotuotot, omien ostot nostavat EPSiä. Tutkimus osoittaa, että korkokustannusten ollessa alhaalla, yritykset todennäköisemmin nostavat velkaa ja ostavat omia osakkeitaan.”

Ymmärrämme nyt omien osakkeiden ostojen sielunmaailmaa piirun verran paremmin. Kiitokset lukemisesta ja toivottavasti opit jotakin uutta!

 


Lisää Heikin tekstejä pääset lukemaan hänen kotisivuiltaan heikkikeskivali.com

Heikki Keskiväli on vuonna 1988 syntynyt yksityissijoittaja, sijoituskirjailija sekä energia-alan ammattilainen.

Heikki on päivätyökseen työskennellyt uusiutuvan energian ja strategian parissa yli vuosikymmenen ajan. Ennen kaikkea hän on kuitenkin aviomies sekä isä, joka haluaa vähentää päästöjä sekä varmistaa jälkipolvien edellytykset selvitä elämän perustaidoista, erityisesti taloustiedon ja sijoittamisen saralla.

Vuonna 2020 julkaistu, huippuarviot saanut sijoituskirja Tähtäimessä osakkeet tiivistää sijoittamisen perusopit ja sijoitusmatkan karmaisevimmat virheet viihteellisessä muodossa. Vuonna 2023 julkaistu sijoittamisen verkkokurssi tukee kirjan sisältöä tuoreilla sijoituskonsepteilla sekä ohjaa sijoittamisen maailmaan käytännön harjoituksin. Jokaista myytyä kurssia kohden yksi kurssi jaetaan ilmaiseksi nuorille oppilaitoksiin. Useampi koulu onkin jo ottanut kurssin osaksi opintojaan!

Lisäksi tuoreita kirjoituksia julkaistaan eri alustojen lisäksi sekä Twitterissä että blogissa. Jatkossa pääset lukemaan osan blogijulkaisuista ensimmäisenä Sijoitustiedosta!

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Ratsuväki jälleen myöhässä

Aki Pyysing
26.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Admicom Q4/24: Hyvää tekemistä vaikeassa markkinassa

Almanakka
24.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Kultakaivoksilta odotetaan vahvaa tuloskasvua

Antti Leinonen
22.1.2025
east Lue lisää