Artikkelit

Nokia jatkaa 5g-taistelua - itseään vastaan?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Q3-raportin yhteydessä näkymistä varoittaneen Nokian kuluva vuosi on yhtiön odotusten mukaisesti haasteita täynnä. Yhtiön 5g-teknologian edistämistä pusketaan jopa USA:n ministerien toimesta, mutta kaikki ostajat eivät ole olleet vaikuttuneita Nokian teknologian erinomaisuudesta.

Q4 / 2019

Nokian Q4-tulos ylitti analyytikoiden ennusteet.

Ei-IFRS liiketulos nousi Q4:lla viime vuoden 1 120 miljoonasta 1 134 miljoonaan euroon. Odotukset olivat 1 103 miljoonassa eurossa.

Liikevaihto puolestaan nousi 6,9 miljardiin euroon viime vuoden 6,87 miljardista. 6,96 miljardin euron odotetusta myynnistä sen sijaan jäätiin.

EPS 0,15 euroa ylitti sekä viimevuotisen että odotetun tuloksen per osake, jotka molemmat olivat 0,13 euroa.

Nokian hallitus ei esitä osinkoa maksettavaksi viime vuodelta. Edellisen kerran Nokia jätti osingot maksamatta tilivuodelta 2012. Viime vuonna Nokia ilmoitti keskeyttävänsä osingonjaon muun muassa 5G-tuotekehityksen vauhdittamiseksi. Nokian hallitus on ilmoittanut osingonjaon jatkuvan, kun yhtiön nettokassa-asema paranee noin kahteen miljardiin euroon. “Ottaen huomioon kassavirran tyypillisen kausiluonteisuuden, emme odota saavuttavamme tuota tasoa tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Jos ylitämme 2 miljardin euron tason sen jälkeen, hallitus arvioi mahdollisuutta ehdottaa osingon jakamista tilikaudelta 2020”, toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo yhtiön tiedotteessa.

Surin mukaan Nokian 2019 oli haastava, mutta vaikutti tyytyväiseltä siihen miten yhtiö vuotensa päätti: “Kehitys oli vahvaa monilla liiketoiminta-alueilla vuosineljänneksen aikana, liikevoitto parani hieman vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta, vapaa kassavirtamme oli vankka ja nettokassamme kasvoi 1,7 miljardiin euroon.”

Suri kertoi haasteiden muodostuneen Mobile Access-liiketoiminnasta ja kassavirran tuottamisesta: “Keskitymme tiukasti näihin kahteen alueeseen vuoden 2020 aikana ja uskomme tämän olevan asteittaisen parannuksen vuosi, kun käynnissä olevat toimenpiteemme alkavat tuottaa tulosta.”

Aki tarjosi ajatuksiaan Nokian Q4-osarista jokasunnuntaisessa kolumnissaan: “Tämä viikko oli miulle luultavasti parempi kuin toiselle paranoidille optimistille Nokian hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle. Nokian tilinpäätöstiedote toisti nimittäin jo tuttua kaavaa tulossa olevista korjaavista toimenpiteistä. Tuli muuten mieleen Jorma Ollilan puheenjohtaman Nokian viimeiset osarit.”

Nokian 5g - soutamista ja huopaamista

Jenkeissä T-Mobile ja Sprintin yhdistyminen sai FCC:n siunauksen marraskuun alussa. Yhdistyminen toteutui siinä toivossa, että uuden firman 90 miljoonalle asiakkaalle saataisiin kelpo 5g-verkko käyttöön ensi tilassa. Nokialla on ollut molempien operaattoreiden kanssa vahva yhteistyö, joten yhtiöllä on paalupaikka toimituspotentiaalin suhteen.

Siinä missä Jenkeissä halutaan Huawei pitää maan 5g-verkoissa poissa kokonaan, Suomessa asiassa vauhdikkaimmin edistynyt Elisa luottaa kaikkiin kolmeen suuren toimittajaan; Huawei, Nokia ja Ericsson. Aiemmin pelkkää Ericssonia käyttänyt DNA ottaa nyt myös Nokian ja Huawein toimitukset käyttöön. Telia sen sijaan käyttää ainoastaan Nokian teknologiaa Suomessa.

Tammikuun alussa Nokia tiedotti solmineensa maailmanlaajuisesti yhteensä 63 kaupallista 5g-sopimusta. Yhteenlaskettuna kaikki Nokian kaupalliset 5g-sopimukset, 5g-kokeilut ja pilottihankkeet yhtiöllä on yli 100 5g-sopimusta. Nokialla on yli 350 4g-asiakasta. ”Nokia on ainut verkkotoimittaja, jolla on 5G-sopimuksia kaikkien koko Yhdysvallat kattavien operaattorien kanssa, kaikkien eteläkorealaisten operaattorien kanssa ja kaikkien kolmen koko Japanin kattavien operaattorien kanssa”, mobiiliverkkoyksikön johtaja Tommi Uitto kertoo tiedotteessa.

Nokian 5g-eteneminen ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Saksan suurin operaattori Deutsche Telekom kehotti lähteiden mukaan Nokiaa skarppaamaan sekä teknologiassa että palveluissaan 5g-teknologian suhteen, mikäli yhtiö haluaa jatkaa toimituksiaan DT:lle. Asiakirjojen mukaan DT arvioi testiensä mukaan Nokian 5g-teknologian olevan huonointa kaikkien toimittajien joukossa. Huawei-rajoitusten pelossa DT on kuitenkin antanut Nokialle mahdollisuuden parantaa tuotettaan ja petrata suoriutumistaan.

Viime viikolla sekä Nokian että Ericssonin osakkeet saivat tuulta purjeisiinsa kun USA:n oikeusministeri William Barr nosti esille Nokian ja Ericssonin potentiaalisen panoksen jenkkien 5g-verkon rakentamisessa. ”Huawei on markkinajohtaja kaikilla mantereilla Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Yhdysvalloilla ei ole kotimaista laitetoimittajaa”, Barr totesi amerikkalaisten taistellessa Huawein maahannousua vastaan. Barr sanoi, että USA:n tulisi haukata määräävä omistusosuus joko Nokiassa tai Ericssonissa 5g-infrastruktuurin rakentamiseksi. Nokian ja Ericssonin osakkeet lähtivät puheista yli 6 prosentin nousuun.

USA on laittanut sivuun 60 miljardia taalaa taistelussa Huaweita vastaan. Kassan tavoitteena on taata kyvykäs vaihtoehto Huaweille ja ZTE:lle. Nokialla ja Ericssonilla ei kuitenkaan ole rahoitusongelmia, joten ei ole välittömästi selkeää miten jenkkien omistusosuus kumpaakaan yhtiötä auttaisi.

Siinä missä jenkit pitävät Huaweita loitolla markkinoiltaan, Kiina laittaa painetta viimeksi Ranskan niskaan mikäli maa ei anna Huaweille reilua mahdollisuutta kilpailuun Nokian tai Ericssonin kanssa. “Emme halua nähdä Ranskan Huaweihin kohdistuvan protektionismin ja syrjimisen vaikuttavan eurooppaisten yhtiöiden kehitykseen kiinalaisilla markkinoilla”, sanoo Kiinan Pariisin suurlähetystö tiedotteessaan mafianomaisella uhkaustyylillä.

Nokian omistajien vinkkelistä jenkkien puuttuminen verkkomarkkinoiden kilpailutilanteeseen ei ole huono asia. Pohjoismassa yrityskauppaa voi kuitenkin vaikeuttaa Nokian ja Ericssonin kansallinen merkitys. Oikeusministeri Barr on neuvotellut esimerkiksi omistusosuuden hankkimisesta amerikkalaisten pääomasijoitusyhtiöiden kautta. Pohjoismaiden ylpeyksistä täytynee kuitenkin maksaa preemio, joka voi osoittautua pääomasijoittajille liian kalliiksi poliittisen pelin keskellä.

Vallitsevat tuulet ovat myötäiset Nokian menestykselle, mutta pystyykö yhtiö toimittamaan tiptop-laatua ajallaan ja järjestelmällisesti ennenkuin tuulet kääntyvät?

Aki väläyttelee Sijoitustiedon palstalla Nokian mahdollista yllätyselementtiä: “Onhan sellainenkin mahdollisuus, että Nokian johdolla on verkkotoimintaan joku jokeri hihassa, jota markkinat eivät vain vielä ymmärrä. Aika harvoin kyllä kellään on.”

Odotukset tulevaan

Marketwatchilla analyytikot eivät ole heittämässä pyyhettä kehään Nokian suhteen. Tavoitehinnaksi 29 analyytikkoa antavat 4,39 euroa suosituksella “Ylipainota”. Ostosuosituksen antaa 14 analyytikkoa ja vain yksi on myymässä Nokian osakkeitaan.

EPS:n odotetaan Q1:llä osuvan -0,01-0,03 väliin 0,0081 euron konsensuksella. Koko vuoden tulos per osake odotetaan olevan 0,20-0,28 euron haarukassa konsensuksen ollessa 0,25 euroa.

Nokian oma EPS-ohjeistus vuodelle 2020 on 0,20-0,30 euroa. Yhtiö ei muuttanut näkymiään Q4-raportin yhteydessä. Liikevoittoprosentin se arvioi osuvan 8-11 prosentin väliin ja vapaan kassavirran se arvioi olevan niukasti positiivinen kuluvana vuonna.

Pitkän ajan (3-5v tähtäimellä) liikevoittoprosentin Nokia odottaa nousevan 12-14 prosenttia.

Inderes ei muuttanut Nokian tavoitehintaansa 3,60 euroa, mutta muutti “Lisää”-suosituksensa “Vähennä”-suositukseksi.

Liity Sijoitustiedon Nokia-keskusteluun.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää