Artikkelit

NFT-markkina on hurjassa kasvussa

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Kryptovaluuttamarkkina on taas nousussa. Bitcoin on toipunut kesän romahduksesta yli 50 prosenttia. Näyttää siltä, että kurssiennätys on vain ajan kysymys. Kuumin sijoituskohde löytyy kuitenkin ”perinteisten” kryptovaluuttojen ulkopuolelta. Taikasana on NFT.

Tämä lyhenne nousi keväällä otsikoihin kaikissa talousalan julkaisuissa. NFT-markkina romahti kuitenkin kesällä Bitcoinin perässä, eikä digitaide kiinnostanut ketään moneen kuukauteen. Nyt käynnissä on uusi NFT-buumi, joka jättää kevään hulluttelun varjoonsa. NFT-markkinapaikoilla rikotaan uusia myyntiennätyksiä joka viikko.

Mitä NFT oikein tarkoittaa? Miksi sijoittajat maksavat miljoonia dollareita JPEG-kuvista? Tämä artikkeli johdattaa lukijan NFT-maailmaan ja vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Vaihdettavuus on rahan perusominaisuus

Lähdetään liikkeelle perusteista. Kirjainlyhenne NFT on peräisin sanoista Non-Fungible Token. Moni lukija pysähtyy varmasti sanan fungible kohdalla. Sille ei mielestäni löydy edes pätevää suomennosta. Englanninkielinen synonyymi on interchangeable, eli puhutaan vaihdettavuudesta.

Vaihdettavuus (fungibiliteetti) on yksi tärkeimmistä rahan ominaisuuksista. Euron kolikko minun taskussani on yhtä arvokas kuin euron kolikko sinun taskussasi. Sama koskee myös seteleitä. Lisäksi 20 euron seteli voidaan vaihtaa kahteen 10 euron seteliin ja niin edelleen.

Ilman vaihdettavuutta palaisimme ajassa 5000 vuotta taaksepäin. Tuolloin maksuja suoritettiin eri kokoisilla ja painoisilla kulta- ja hopeapaloilla. Kun jalometalleista valmistettiin kolikoita, raha sai fungibiliteetin. Tämä mullisti kaupankäynnin sekä rahan käytön.

Vaihdettavuus koskee myös digitaalista rahaa, ja tästä saadaan aasinsilta kryptovaluuttojen puolelle. Fungibiliteetti on myös Bitcoinin ominaisuus. Sama koskee myös muita kryptovaluuttoja sekä digitaalisia euroja pankkitililläsi.

Bitcoinin fungibiliteetistä on olemassa tiettyjä poikkeuksia (ns. dirty coins). Ei mennä tähän kaninkoloon syvemmälle, jotta ymmärrys aiheesta pysyy selkeänä. Oletetaan, että kaikki bitcoinit ovat vaihdettavissa keskenään muiden kryptovaluuttojen tavoin.

NFT eli Non-Fungible Token poikkeaa siis perinteisistä kryptovaluutoista. NFT on yksilöllinen eli ominaisuuksiltaan uniikki. Yksi NFT minun lompakossani on eri asia kuin NFT sinun lompakossasi. Niitä ei voida myöskään pilkkoa pienempiin osiin.

Tarkastellaan seuraavaksi, miten tämä konsepti toimii käytännössä.

Näin toimii NFT

NFT-teknologia nousi suuren yleisön tietoisuuteen vasta keväällä 2021. Sen ensimmäisenä versiona voidaan pitää jo vuonna 2012 julkaistua Colored Bitcoin -konseptia.

Vuonna 2017 nähtiin ensimmäinen suuren luokan buumi. Kyse oli Cryptokitties-pelistä, jonka käyttö sai Ethereum-lohkoketjun tukkoon pariksi viikoksi. NFT nousi tuolloin ensimmäistä kertaa suureksi puheenaiheeksi.

Cryptokitties

Tällä hetkellä otsikoissa ovat mm. Cryptopunks-hahmot. Pikseligrafiikalla tehtyjä naamoja julkaistiin 10.000 kappaletta jo vuonna 2017. Tämäkin NFT-konsepti on muhinut pinnan alla neljä vuotta. Nyt näistä pikselinaamoista maksetaan satoja tuhansia dollareita.

Cryptopunks ja Cryptokitties ovat hyviä esimerkkejä NFT-teknologian käytöstä. Ensin mainittu on digitaalista taidetta, toinen on puolestaan pelihahmo. 

NFT on käytännössä digitaalinen token (poletti), joka on luotu tiettyä standardia käyttäen token-platformille. Tunnetuin ja suosituin alusta tokeneille on Ethereum. Tavallinen token luodaan ERC-20-formaattiin, NFT puolestaan ERC-721 ja ERC-1155 standardeja käyttäen.

NFT:lle voidaan määrittää erilaisia ominaisuuksia, mitkä tekevät siitä yksilöllisen. Se voi olla myös osa suurempaa kokoelmaa (kuten edellä mainittu Cryptopunks). Tokeniin voidaan linkittää kuva tai video, kuten NFT-taiteen tapauksessa.

Kuka tahansa voi luoda Ethereum-alustalle oman tokeninsa. Sama toimii myös NFT:n kohdalla. Voit luoda omista digikuvistasi tai musiikkitiedostoista NFT:n ja laittaa sen myyntiin avoimelle kauppapaikalle. Näin myös tuhannet ihmiset tekevät joka ikinen päivä.

Koska NFT noudattaa tarkkaan määritettyjä token-standardeja, se voidaan tallettaa tavalliseen kryptovaluuttalompakkoon.

Bored Apes Yacht Club ja Etherrocks

Edellisessä kappaleessa mainittiin kaksi NFT-esimerkkiä: Cryptokitties sekä Cryptopunks. Nämä ovat ”old school” NFT-hahmoja, minkä vuoksi esimerkiksi Cryptopunks-taiteesta maksetaan niin paljon. Tsekataan seuraavaksi muita esimerkkejä.

Bored Ape Yacht Club (BYAC) on noussut hurjaan suosioon vuoden 2021 aikana. Kyseessä on Cryptopunksin kaltainen kokoelma. Pikselinaamojen sijaan, BYAC sisältää 10.000 uniikkia apina-avataria. Alla olevassa kuvassa on pari esimerkkiä.

Bored Apes

BYAC-hahmot myytiin niiden luontivaiheessa (minting) 0,08 Etherin (ETH) hintaan. Tällä hetkellä halvin apina-avatar maksaa OpenSea-kauppapaikassa 29 ETH eli reilut 90.000 euroa. Miltä kuulostaisi? Ei erityisen kalliilta, totesi NBA-stara Stephen Curry.

Curry sijoitti hetki sitten 180.000 dollaria BYAC-hahmoon. Sama apina-avatar oli myyty kolme kuukautta sitten 4875 dollarin hintaan. Myyjä nettosi 37X ostohintansa tässä tapauksessa. Kallein BYAC-hahmo on myyty 1,3 miljoonalla dollarilla.

Jos nämä summat tuntuvat hulluilta, niin miltä kuulostaisi 2,9 miljoonaa dollaria kiveä esittävästä kuvasta? Alla on twiitti tämän hetken kalleimmasta EtherRock-kaupasta, jossa yksi NFT myytiin 888 ETH hintaan.

Ether Rock on saanut suuren suosion johtuen sen OG-maineesta. Ethereum-kivet olivat vuonna 2017 ensimmäisten NFT-projektien joukossa. Niitä on luotu vain 100 kappaletta.

Koska kuka tahansa voi luoda NFT:n, erilaisia kokoelmia ja artisteja on lähes rajattomasti. Voit tutkia itse suosittua OpenSea-kauppapaikkaa.

NBA top shot nousi otsikoihin jo tänä keväänä. Moni meistä on keräillyt pienempänä futis- tai lätkäkortteja. NBA top shot on niiden NFT-versio. Digitaalinen formaatti mahdollistaa sen, että yksittäin kuvan sijasta henkilö omistaa videopätkän tietystä tapahtumasta. Esimerkiksi voittokori finaaliottelussa.

Tästä skenestä löytyy lukemattomia mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa NFT:tä luodaan dynaamisesti ottelutapahtumien perusteella. Jos Cristiano Ronaldo iskee Manchester Unitedin matsissa hattutempun, hänen maaleistaan voidaan luoda jo pelin aikana NFT ja jakaa niitä somessa United-faneille.

Musiikki- sekä elokuvateollisuus seuraavat perässä. Puhumattakaan NFT-teknologian mahdollisuuksista finanssimaailmassa. Reaalimaailman assetteja voidaan ”tokenisoida” NFT-muotoon ja tarjota siten mahdollisuus omistaa esim. 1/1000 osa kiinteistöstä tai osakeyhtiöstä.

Miksi ostaa NFT?

”Mitä järkeä on maksaa NFT-taiteesta, kun voin tallettaa kuvan itselleni netistä ilmaiseksi?” Tämä on taatusti useimmin kysytty kysymys NFT-teknologiaan liittyen. Voit tallettaa esim. edellä mainitun EtherRock-kuvan tietokoneellesi milloin tahansa.

Otetaan esimerkki analogisen taiteen maailmasta ja Louvresta. Mona Lisa lienee maailman tunnetuin taidemaalaus. On helppo perustella, miksi joku maksaisi miljoonia dollareita kyseisestä taulusta.

European art banner Mona Lisa

Edellä mainittu kysymys voidaan esittää myös Mona Lisan tapauksessa. Osta tiketti Louvreen ja ota kuva Mona Lisasta omalla puhelimellasi. Pääset halvemmalla tallettamalla kuvan suoraan Wikipediasta koneellesi. Voit nauttia siitä ilmaiseksi joka päivä!

Okei, digitaalinen kuva ei ole sama asia kuin fyysinen taulu. Osta sitten Amazonista printtiversio ja ripusta se seinällesi. ”Mutta ei se näytä samalta, koska Mona Lisassa on tietynlainen kehys ja kangas”, kuuluisi seuraava vasta-argumentti.

Teetä sitten Mona Lisasta kopio. Taideväärennökset ovat alalla iso riesa, eikä taulun kopiointi ole nykyisellä teknologialla mikään ongelma. Mona Lisasta on myös tehty lukuisia replikoita. Varakas keräilijä voi hyvin teettää aidonnäköisen kopioin murto-osalla alkuperäisen hinnasta.

Vaikka seinälläsi olisi 100-prosenttisesti Mona Lisaa muistuttava taulu, se ei olisi aito Mona Lisa. Sinä tiedät katsovasi feikkiä. Ehkä naapurisi tai ystäväsi menevät vielä lankaan, mutta pointti on seuraava: sinulla ei ole kauppakirjaa tai aitoustodistusta taulusta.

Tämä on myös ero kopioidulla JPEG-kuvalla ja miljoonan dollarin EtherRock NFT:llä. Jos sinulla on NFT lompakossasi, lohkoketjusta löytyy tokenin historia sekä kauppahinnat. Sinä voit todistaa olevasi aidon NFT:n omistaja.

Onko NFT-markkina rahanpesua vai aitoja statussymboleja?

Edellinen kappale auttoi ymmärtämään syyn hankkia NFT. Kyse on omistusoikeudesta. Vaikka tämän konseptin ymmärtäisi, niin myyntihintojen kritiikille on kyllä tilaa. Joku pitäisi 2900 dollaria korkeana hintana yhdestä JPEG-kuvasta. Puhumattakaan 2,9 miljoonaa.

Ovatko miljoonan dollarin NFT-taidehankinnat rahanpesua vai uuden ajan statussymboleja superrikkaille? Molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia.

NFT-markkinaa voidaan käyttää rahanpesuun. Tämä ei ole missään nimessä poissuljettu ajatus. Kyse on P2P-markkinasta, jossa ostajan identiteettiä ei tiedetä. Näemme vain lompakon osoitteen lohkoketjussa. Olisi helppoa ostaa NFT itseltään kahden eri lompakon avulla.

Osa analyytikoista uskoo, että NFT-markkina on superrikkaiden pelikenttä. Nämä valaat voivat ostaa toisiltaan Ethereum-kiviä törkeään ylihintaan ja pumpata koko markkinaa ylös. Ideana on houkutella uusia sijoittajia mukaan ja luoda hypeä.

Mukana on myös aitoja ostajia. Kryptoskene on täynnä superrikkaita, joille miljoona tai kaksi on pelkkää taskurahaa. Cryptopunk, Etherrock tai Bored Ape on digitaalisen ajan statussymboli. Kun hankit tällaisen NFT:n, osoitat kuuluvasi harvojen ja valittujen klubiin.

Ihmiset maksavat valtavia summia autoista, veneistä, vaatteista ja taiteesta. Tulevaisuudessa yhä useampi henkilö haluaa ostaa näiden digitaalisen version.

Sijoittajan vaihtoehto

Kryptovaluuttojen maailma muuttuu nopeasti. Sijoittajan on vaikea arvata tietyn sektorin voittajaa. Mikä DeFi-sovellus nousee suurimmaksi? Mihin NFT-taiteeseen kannattaisi sijoittaa? Tälle arpomiselle on olemassa vaihtoehto: sijoita infrastruktuuriin.

Äskettäin pörssiin listattu Coinbase on hyvä esimerkki kultakaivoksesta. Alkuvaiheen sijoittajat saivat 3000-, osa jopa 5000-kertaisena, rahansa takaisin. Meillä taviksilla ei tosin ole pääsyä näihin sijoituskohteisiin ennen pörssilistausta.

Paras vaihtoehto on sijoittaa token-alustoihin eli platformeihin. Edellä mainittu Ethereum on token-alustojen ykkönen. NFT-skene pyörii hyvin vahvasti Ethereumin päällä. Siellä on arvokkain taide sekä johtava kauppapaikka OpenSea. Ethereum hallitsee myös DeFi-sektorista (hajautettu talous) noin 75 prosenttia dollareissa mitattuna.

Ei ole mikään ihme, että Ethereumin kurssi on raketoinut sekä NFT- että DeFi-sektorin nousun myötä. Voit sijoittaa Ethereumiin turvallisesti ja helposti kotimaisesta Coinmotionista.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tällä hetkellä sekä NFT että DeFi-sektori kasvavat myös kilpailevilla alustoilla. Voit tarkastella suosituimpia appeja sekä muuta dataa esim. defillama.com-sivustolta. Etenkin Solana on nyt kovassa kasvussa NFT-sektorilla Cardanon tavoin.

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Lyhyt esittely kirjoittajasta

Tervehdys kaikille Sijoitustiedon lukijoille! Tässä lyhyt esittely artikkelin kirjoittajasta.

Nimeni on Antti Hyppänen, ja seuraan työkseni kryptovaluuttojen maailmaa. Perustin Bitcoinkeskus.com -sivuston syksyllä 2017. Olen kirjoittanut viime vuosina satoja artikkeleita sekä aloittelijoiden oppaita kryptovaluutoista. Seuraan teknologian lisäksi myös alan tapahtumia ja henkilöitä. Tulen raportoimaan jatkossa mielenkiintoisista kryptoskenen tapahtumista myös tänne Sijoitustietoon!

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää