Tänään julkaistun THL:n ”Rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet” -tutkimuksen mukaan suomalaisista 29,4 prosenttia kannattaa nettiblokkeja ja 36,3 prosenttia vastustaa. Reilu kolmannes ei tiennyt mistä puhutaan tai ei ollut kantaa.
Nettiblokkien yleistä kannatusta ei ole nähdäkseni aiemmin tutkittu ja tulokset huomioon ottaen oli oikein hyvä, että tutkittiin. Pelkäsin nimittäin äänten jakaumaa paljon huonommaksi. Teoreettisesti on mahdollista, että Suomen Pokerinpelaajat ja Suomen Urheiluvedonlyöjät -yhdistysten kampanja nettiblokkeja vastaan sai vähemmän näkyvyyttä kuin Veikkauksen Blokkikoskien ”Rajat kiinni” -hanke. Lisäksi äkkinäinen voisi ajatella, että Veikkauksen toimitusjohtajat ja SOSTE:n pääsihteerit olisivat suurelle yleisölle uskottavampia hahmoja kuin ammattipelurit.
Naiset olivat selvästi blokinhimoisempia kuin miehet. Miehistä 47,9% vastusti blokkeja ja 23,4% kannatti. Naisilla luvut olivat 24,6% vastaan ja 35,4% puolesta. Epävarmojen osuus (40%) oli selvästi miehiä (28,7%) suurempi. Tämä tulos heijastellee naisten vähäisempää rahapelisivistystä. Jotenkin pitäisi saada naisetkin vakuuttuneeksi, että nettiblokeista ei tule kuin riesaa.
Olen kyllä antanut Me Naisillekin haastattelun, mutta se ei ollut valitettavasti rahapelaamisesta, vaan joukkorahoituksesta. Linda ja Emmi olisivatkin naisille suunnattavalle rahapelisivistyskampanjalle vähän uskottavampia kärkinimiä kuin joku keski-ikäinen kalju äijä. Joka tapauksessa naisiakin täytyy vielä sivistää, että blokit olisivat tuottamatonta sääntelyä, jossa siviilivahinkoina voisivat mennä pokeri- ja vedonlyöntiammattilaiset ja -harrastajat.
Tulos oli sikälikin yllättävä, että vain 5,4% suomalaisista pelaa ulkomaalaista rahapeliä (PAF mukaan lukien 6,2%). Ilmeisesti tolkun ihmiset eivät ole vielä jääneet supistuvaksi vähemmistöksi.
Totta kai pelaajat itse vastustavat peliensä häiritsemistä. Mutta siviilienkin liberaalius antoi toivoa sille, ettei kiinalaismalliseen lainsäädäntöön meillä lähdettäisi. Poliitikothan ainakin vaalien alla välittävät äänestäjiensä mielipiteistä. Meillä lienee tulossa vaalisuma ensi vuoden kunnallisvaaleista alkaen. Vuosittain pääsee äänestämään jossain maakunta- tai muissa vaaleissa.
Ennustankin vaaliväsymystä ja äänestysprosentin laskua, mikä on muuten perinteisesti ollut oikeistopuolueille eduksi.
Pelikoneet haluttaisiin pelisaleihin
Mummorullia erillisiin pelisaleihin tyrkkäämässä oli 52% vastaajista. Vain 22% vastusti tätä. Neljässä vuodessa oli tapahtunut merkittävä asennemuutos, koska luvut olivat 2015 37% vs. 35%. Turhaan ei Jenna Mäkelä pyyhkinyt 12.8.2019 Velipekka Nummikoskella studion lattiaa Ylen aamussa. Duelli Sanna Ukkolan valvomana oli juuri ennen tutkimusajankohtaa ja vakuutti varmasti monet, jotka eivät olleet tulleet peliongelmaisten murheita koskaan edes ajatelleeksi.
Monopoli nähdään edelleen hyvänä
Vähän ihmetyttää, että 72 prosenttia näkee edelleen monopolin hyväksi tavaksi rajoittaa rahapelaamisen haittoja. Vähänkin rahapeleihin perehtyneen pitäisi ymmärtää, että rahapelimonopolimme on luotu generoimaan rahaa, eikä rajoittamaan haittoja. Monopoli on ollut rahan keräämisessä ihan kohtuullisen tehokaskin. Kun saa viisimiljoonaisen kansan häviämään rahapeleihin kaksi miljardia euroa vuodessa, ei voi ainakaan saamattomuudesta moittia.
Regulaatio on hyvä tapa ehkäistä peliongelmaa. Monopoli taas on hyvä tapa kerätä rahaa. Toki monopoliakin voitaisiin säännellä, mutta kun sääntelystä päättävät ovat myös jakamassa monopolin tuottamia rahoja, ei ole kovin kummallista, että rahapelikulutuksessa per henki Suomi on maailman kärkimaita.
Tähän yhteyteen täytyy taas kirjoittaa, että en ole Veikkaus-vastainen enkä ole edes lobbaamassa monopolin kaatamista. Olen lähinnä ajamassa rahapeliasioissa paskanpuhumisen lopettamista ja vapaan pelaamisen jatkumista.