Joutsenlaulu tarkoittaa Yön biisin lisäksi laulua, jonka joutsen laulaa, kauniimmin kuin koskaan, juuri ennen kuolemaansa. Björn Wahlroosin legendaarisimmaksi pörssilauluksi ei jää Sammon tytäryhtiön Mandatumin listaaminen itsenäisenä yhtiönä pörssiin, vaikka kyseessä lienee Sammon valtikkaa 22 vuotta heilutelleen Nallen viimeinen iso siirto pörssiyhtiön ruorissa.
Toki varma ei voi olla, sillä vallanvaihto tapahtuu vasta Sammon yhtiökokouksessa 17.5.2023, mutta eiköhän Nallen kanit Sammosta ole jo vedetty. UPM-Kymmenen hallituksen puheenjohtajuudesta Wahlroos luopuu jo 12.4. Menen nostalgioimaan ainakin toiseen noista baakkelsinaaleista.
Sampo splittaa
Sampo jakaa osakkeenomistajille viisi uutta osaketta jokaista vanhaa kohti. Eli vanhan Sammon hinta pitää jakaa kuudella, jotta saadaan uusi pörssikurssi, kunhan hanke toteutetaan.
Olen jänkäämiseni jängännyt sen suhteen, luoko splitti uutta arvoa. Jos keskustelukumppanini kuolaa splittien perään, en ala vänkämään, ettei yrityksen arvo muutu siitä mihinkään. Annan hänen ja kaltaistensa pitää näkemyksensä ja ostaa lahje kovana splitattuja osakkeita halvemmalla hinnalla, mutta reilusti kalliimmalla markkina-arvolla. Pitäähän niitä ostajia olla, joille ylihintaista tavaraa tuupata.
Säästäkää ruutianne, ymmärrän kyllä, että splitit usein tuovat yhtiölle uusia hönöjä omistajia ja yhtiön markkina-arvo pörssissä siten nousee. Mutta muistutan uudelleen Janne Saarikiveä ärsyttääkseni Warren Buffettin sanoja kääntämättä:
Price is what you pay, value is what you get.
Ja se value (=arvo) ei splitistä muutu yhtään mihinkään, vaikka Suomen johtava splittigeneraattori Kyösti Kakkonen niin väittäisikin.
Joka tapauksessa splitti on neutraali uutinen, jolla on kuitenkin usein väliaikaisesti markkina-arvoa kasvattava vaikutus.
Sampo ostaa omia
Kannatan Karo Hämäläistä lämpimämmin pörssiyhtiöiden omien osakkeiden ostoja. Tämä johtunee siitä, että työkalupakistani löytyy myös myyntinappula. Tosin olen kuitenkin demariperheestä tulevana sitä mieltä, että yhtiön johdon kuuluisi suojella itsesuojelukyvyttömiä (=ikiholdereita) osakkeenomistajiaan, ja jakaa omistajille voitonjakona pelkästään osinkoja, jos pörssikurssi on törkeän kallis. Nokian entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mielestä jokainen huolehtikoon itsestään ja Nokian omien ostot hypeaikaan yleensä ja johdon optioiden laukeamisaikaan erityisesti olivat perusteltuja.
Sampo kertoi tiistaina aloittavansa 400 miljoonan euron omien osakkeiden osto-ohjelman. Tästä puhuttiin jo tilinpäätöstiedotteessa, joten varsinainen uutispommi ei ollut kyseessä.
Sammolla on ”ylimääräistä” pääomaa taseessaan vielä Nordean myynnin jäljiltä ja kevään osingonjaon (2,6€) jälkeenkin pari euroa per osake ja se jakanee sen jatkossakin sixty-fifty osinkoina ja omien ostoina.
Kun kioskin P/E (hinta per tulos) on perjantain päätöskurssilla @43,48 seitsemäntoista haminoissa ja P/B (hinta per substanssi) 2,5 on Sammon voitonjako perusteltua. Jos kestävänoloinen P/E olisi alle kympin tai P/B alle yhden, ostaisin osinkohaukkojen kauhuksi pelkästään omia osakkeita. Jos taas P/E ja/tai P/B olisivat jotain tähtitieteellistä, jakaisin pelkästään osinkoja. Siinä välissä sitten hybridi on ihan hyvä ratkaisu.
Yleisesti ottaen omien ostoilmoitus on positiivinen uutinen, jolla on pörssikurssia pönkittävä vaikutus. Vaikka pörssisääntöjen mukaan omia ei saa ostaa pörssikurssia nostavasti. Tämän kirjoittaja ei ole muuten paljon osakekauppaa käynyt. Jokainen markkinoilta pois ostettu osake nimittäin tukee pörssikurssia, osti sen sitten osto- tai myyntilaitaan tai vaikka välikurssiin.
Sampo spinnaa
Sampo on yrittänyt myydä henkivakuutus- ja omaisuudenhoitoyhtiö Mandatumia vuosikymmenen tai pari. Mitä ilmeisimmin saadut hintatarjoukset eivät ole vastanneet sitä arvoa, mitä Nalle kokee Mandatumissa olevan.
Spinn-off perusteltiin tavallista paremmin. Yleensä tarjolla on pelkkää corporate jargonia ”resurssien keskittämisestä” ja ”fokusoitumisesta”. Sammon hallitus kertoi, että
”Mandatum voisi itsenäisenä, listattuna yhtiönä laajentaa uusiin asiakassegmentteihin orgaanisesti myös Suomen ulkopuolelle ja mahdollisten yritysjärjestelyjen kautta kotimaassa. Tällainen kasvu edellyttäisi Sammon mukaan kuitenkin sitoumuksia, joita Sammon hallitus ei koe mahdollisiksi Sammon vahinkovakuutuksen keskittyvä strategia huomioiden.”
Selkosuomeksi tämä tarkoittaa, että Nalle ei ole halunnut painaa kaasua Mandatumissa, vaan on keskittynyt vahinkovakuutusimperiumin rakentamiseen. Nyt Patrik Lapveteläinen pääsee uuden pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtajana näyttämään mihin pystyy, kun ei ole Nalle niskaan hengittämässä. Patella saattaa -66 syntyneenä olla vielä yli kymmenen aktiivista työvuotta jäljellä, joten jäämme tarkkailemaan tilannetta. Kentän laidalta onkin kiva kannustaa lappu rinnassa olevia kavereita. Itse radalle lähtö taas tuntuisi hyvinkin vastenmieliseltä ajatukselta, vaikka olen vuoden nuorempi.
22 miljardin arvoisesta Sammosta irtoaa siis sellainen Nallen suomenruotsalaisin sanoin kertaluokkalukuna parin miljardin siivu.
Tämäkin on operaatio, joka ei lähtökohtaisesti luo arvoa. Mutta saattaa hyvinkin kohottaa yhteenlaskettua markkina-arvoa, kun jotkut tykkää vahinko- ja toiset henkivakuuttamisesta.
Puhumattakaan siitä, mitä tapahtuu kun Lapveteläinen pääsee toteuttamaan itseään maailmalle asti. Mutta tietääköhän Patte, että Lauritsalassa on Lapvesi-niminen kaupunginosa, jossa asuin 1975-1986?
Aika kaunista katseltavaa
Vasemmisto selittää erityisesti vaalien alla, että johtajille maksetaan liikaa, kun se on ihan sama kuka siellä komentaa. Tähän sanon taas mie lianderssonina, että paskapuhetta.
Nallen joutsenlauluksi voidaan laskea esimerkiksi Sammon pörssikurssi koko Nallen ajalta.
Käyrä alkaa vähän liian aikaisin, koska Nalle otti puikot Sammossa vasta 2001 helmikuussa. Lisäksi vertailuindeksi OMXHPI alkaa kahdeksan vuotta liian myöhään. Osingotkin puuttuvat, vaikka niitä Sampo on jakanut kuin Marinin hallitus velkarahaa äänestäjilleen. Parempaan en kuitenkaan Nordnetissä pystynyt ja vaalivalvojaispaineessa en saanut vähän harvemmin käyttämässäni Infrontissa ymmärrettävän näköistä käppyrää aikaan. Alexander Stubbia lainatakseni ”Sori siitä”.
Mutta olen kuitenkin käyränkin perusteella vakuuttunut, että omistajaohjausministerien valitsemien karvapäägallerioiden löytämät kyvyt olisivat tehneet Postipankin kanssa paljon huonompaa jälkeä kuin Nalle, joka tuuppasi sen Danskelle törkeän kovaan hintaan 2006.
Seppo Lindblom Postipankissa ja Ulf Sundqvist Suomen Työväen Säästöpankissa toki näyttivät, että eivät demaritkaan ihan turhia pankinjohtajia ole. PSP ei sentään kaatunut Lindblomin sössimisiin, mutta STS meni 1992 käytännön nurin (KOP osti terveen osan) ensimmäisten lamavuosien pankkien joukossa.
Toivotan Björn Wahlroosille hyviä eläkevuosia ja jään kieli pitkällä odottelemaan pääseväni siteeraamaan Nallen sellaisia lausuntoja, joihin ei liity enää korporaatioedustusta.
Kun nämä kiistatta neutraali+-uutiset keskiviikkona tulivat, Sammon pörssikurssi nousupäivänä otti vähän osumaa. Tämä on malliesimerkki pörssikursseihin liittyvästä random walkista eli kännisestä hoipertelusta.
Kun puhuvat päät selittävät, että markkina nousi tai laski siitä tai tästä syystä, näitä lausuntoja ei kannata ottaa kovin vakavasti. Eivät ne oikeasti mitään syytä ainakaan varmaksi tiedä. Kunhan arvailevat, ihan kuten miekin.
P.S. Miulla on Sampoa ylipainossa. Tasapainottaa kivasti muuten korkojen noususta hyvin osumaa ottavaa salkkua.
P.P.S. Ensimmäinen pankkitilini oli Lappeenrannan Työväen Säästöpankissa. Vuonna 1970 Hämeen, Kymenlaakson, Lappeenrannan ja Oulun työväen säästöpankit yhdistyivät Helsingin Työväen Säästöpankkiin ja tästä kombosta muodostettiin STS.