Nassim Nicholas Taleb kirjoitti ns."mustan joutsenen" (Black Swan) konseptista kirjassaan "Black Swan: The Impact Of The Highly Improbable" vuonna 2008. Kirjan ydinajatuksena on harvinaisten ja vaikeasti ennustettavien tapahtumien vaikutus maailman kulkuun. Osakemarkkinoiden Black Swan-tapahtumia lähimuistista tulevat mieleen teknokupla vuosituhannen vaihteessa ja finanssikriisi viime vuosikymmenen lopulla. Mustan joutsenen vaikutus markkinoilla on erittäin merkittävä ja sijoittajien tulee ottaa se vakavasti. Viime aikoina Kiinan tilanne on herättänyt huolta markkinoilla ja Talebin onnistuikin jo rahastaa volatiliteetin nousu sijoitusstrategiallaan miljardin dollarin edestä.
Positiivisiin Black Swan-tapahtumiin voidaan lukea tietokoneiden ja internetin nousu, negatiivisia puolestaan ovat esimerkiksi Ensimmäinen Maailmansota ja World Trade Centerin terrori-iskut. Myös tulvat, maanjäristykset, epidemiat yms ovat vaikeasti ennustettavia ja niiden vaikutus saattaa olla tuhoisa. Harvinaisten tapahtumien ennustaminen nykymenetelmillä on erittäin vaikeaa, ellei lähes täysin mahdotonta. Talebin mukaan vaikea ennustettavuus saa ihmiset merkittävästi aliarvioimaan Black Swan-tapahtumia ja tämä fakta tekee niistä entistä vaarallisempia.
Osakemarkkinoiden romahdukset voivat olla jollain tapaa ennustettavissa; nippu sijoittajia teki ison tilin sijoittaessaan nousua vastaan internetkuplan ja finanssikriisin aikaan. Osakemarkkinoiden tulevia tapahtumia voidaan ennustaa ja mallintaa, mutta totuus on, ettei kukaan tiedä tulevaa varmuudella. Tämä aiheuttaa sijoittajalle käytännön ongelmia. Vaikka voisimme ennustaa jollain tarkkuudella tietyt tapahtumat, kuten öljyn hinnan seuraavan kolmen kuukauden ajalle tai FEDin korkopäätöksen tuloksen ja vaikutuksen, ovat muut tapahtumat kuten luonnonkatastrofit ja sodat ja niiden vaikutus vaikeammin ennustettavissa.
Rahoitusmarkkinoilla tulevaa ennustetaan monimutkaisilla malleilla, jotka joutuvat tukeutumaan oletuksiin ja menneisyydestä havaittuihin tekijöihin. Monimutkaiset mallit ovat harvoin intuitiota parempi vaihtoehto mallintamaan tulevaa. Nämä mallit toimivat ainoastaan tietyissä olosuhteissa, joten monimutkainen ihmisaivo on usein tehokkaampi prosessoimaan informaatiota. Lisäinformaatio en aina auta ja sen saaminen saattaa olla hidasta ja kallista, kun taas laboratoriossa monimutkaisuus voidaan mallintaa ja kontrolloida. Osakemarkkinoilla tämä ei ole mahdollista. Black Swan-tapahtumien mahdollisuuden lakaiseminen maton alle ja niiden vaikutuksen jättäminen pienelle huomiolle on sijoittajille ja yrityksille usein tuhoisaa.
Vuosina 2008 ja 2009 finanssikriisin aikaan tavanomainen Markowitz-tyylillä hajautettu portfolio ei toiminut kovinkaan vakuuttavasti, sillä kaikkien omaisuuslajien arvo laski voimakkaasti. Hajauttaminen on tärkeää, mutta intuitiiviset menetelmät ovat yhtä hyviä kuin monimutkaiset teoriat, jotka eivät ota Black Swan-tapahtumia laskuissaaan huomioon juuri lainkaan.
Rahoitusmaailman monimutkaisuus tulee tasapainottaa yksinkertaisuudella. Eri sektorien ja omaisuuslajien ETF-rahastot ovat hyviä vaihtoehtoja tasapainottaa salkkua. Talebin oma sijoitusstragia on pitää suuri osa, noin 90%, sijoituksista pieniriskisissä ja maltillisen tuoton paperissa kuten Yhdysvaltain valtion velkakirjoissa ja loput korkean riskin, mutta suuren tuottopotentiaalin tuotteissa kuten lyhyen maturiteetin "out-of-the-money" optiot. Tällä strategialla hän tekee nousukausina pientä voittoa tai tappiota, mutta tekee suhteellisesti valtavia tuottoja laskukausina.
Sijoittajan kannattaa olla varuillaan analysoidessaan menneitä mustia joutsenia. Analyysit kannattaa tehdä mahdollisimman realisitisesti eikä kannata olettaa esim. finanssikriisin uusiutuvan, ainakaan samalla tapaa, vaikka markkinoiden romahduksen voimakkuus olisi samanlainen. Finanssikriisin korjaaminen saattaa aiheuttaa uuden kuplan, joka puhkeaa odottamattomasti. Rahoitusmarkkinoiden eksperttien tarkat, luotettavat ennustukset markkinoiden tulevasta suunnasta ovat silkkaa fantasiaa.
Markkinoita voidaan jollain tapaa ennustaa, mutta ennustusten tarkkuus on yhtä paljon kiinni onnesta ja intuitiosta kuin hienostuneesta mallintamisesta. Moni, täysin odottamaton Black Swan saattaa liihottaa elämäämme täysin yllättäen. Mallit eivät ole täysin hyödyttömiä, mutta terveen järjen ja yksinkertaisuuden käyttäminen sijoituksissa on ensiarvoisen tärkeää. Sjoitussalkut ja -strategiat kannattaakin rakentaa turvallisiksi kriisien varalta. Vanhat tutut sijoitusmenetelmät - hajautus, aktiivinen seuranta, salkun järjestely - ovat oiva tuki sijoittajalle markkinoiden romahduksia vastaan.
Luotettavin ennustus tulevaisuudesta lienee se, että tulevaisuus on epävarma.
Sijoitustieto/Johannes