Artikkelit

Muiden maiden Buffettit - löydä uusi sijoitusjumala

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Sijoittajapiireissä Warren Buffettin ihannointi saa paikoin henkilöpalvonnan piirteitä. Matkaa Omahassa järjestettävään Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen saatetaan jopa kutsua pyhiinvaellukseksi ja Buffettin sautkautuksia referoidaan sosiaalisessa mediassa yhtenään. Huomio saavuttaa huippunsa tyypillisesti näin Berkshire Hathawayn yhtiökokouksen aikaan.

Buffett-oppeja ja uutisia lukiessa sijoittajan kannattaa muistaa ainakin kolme seikkaa. Ensinnäkin, Buffett pääsi vaurastumisen vauhtiin hyvin erilaisella sijoitustyylillä kuin hän tänä päivänä sijoittaa massiivisia pääomia. Toiseksi, suuri osa Buffettin portfoliota on kokonaisomistuksia yhtiöistä eikä osakesijoituksia. Kolmanneksi, maailmasta löytyy monia sijoittajia, jotka ovat takoneet Warren Buffettia kovempia tuottoja. Heiltä ei vain pyydetä haastatteluja tai he eivät kerro yhtä lennokkaita kaskuja sijoittamisesta.

Jos oma tyyli noudattelee arvo- tai laatusijoittamisen oppeja, löytyy buffetteja muualtakin maailmasta. Jotkut heistä tulevat huomattavasti vaatimattomammista lähtökohdista kuin alkuperäinen, toisille apuna tai inspiraationa on ollut joku läheinen, kuten Buffettille hänen sijoittajana ja kansanedustajana toiminut isä. Oli buffettien tausta mikä tahansa, heitä yhdistää alkuperäiseen useat eri tavat ja piirteet sekä se, että heidät on tituuleerattu oman maansa Warren Buffettiksi. 

Kiinan lohikäärme: Guo Guangchang

Kiinalainen Guo Guangchang on konglomeraatti Fosun Internationalin yksi perustajista ja sen hallituksen puheenjohtaja. Berkshire Hathawayn tapaan Fosun on pörssilistattu yritysrypäs ja osakkeella voi käydä kauppaa Hong Kongin pörssissä. Yrityksen liiketoimintoihin kuuluvat muun muassa vakuutustoiminta, terveydenhuolto, turismi, muoti ja korut sekä litium kaivos Afrikassa. Fosunilla on noin 108 000 työntekijää yli kolmessakymmenessä maassa. Sen 23 miljardin euron liikevaihdosta 44 prosenttia tulee Kiinan ulkopuolelta. 

Fosun tyypillisesti omistaa vain osan yritysryppään yksittäisestä yhtiöstä. Mielenkiintoinen esimerkki on perinteikäs ranskalainen muotitalo Lanvin Group, jonka Fosun listasi New Yorkin pörssiin SPAC-sulautumisella viime vuoden lopussa. Vuosina 2010-2015 Fosun teki lukuisia yritysostoja kansainvälisesti ja eri toimialoilta. Buffettin tyyliin Fosun on hyödyntänyt vakuutusyhtiöiden pääomia laajentumiseen, mutta nyt velkaakin yritysostoihin haalinut Fosun tarvitsee pääomia taseensa tervehdyttämiseen.

Guo Guangchangin lapsuudesta tiedetään vain vähän. Hän syntyi köyhään talonpoikaisperheeseen vuonna 1967. Yliopistoaikanaan Guon kerrotaan myyneen asuntolassa leipää ovelta ovelle. Leipä saattoi olla tuolloin kysytympi elintarvike kuin Coca-Cola Buffettin lapsuudessa. Päätettyään kauppatieteiden opinnon Guo perusti koulukavereidensa kanssa yrityksen, joka aloitti toimintansa tekemällä markkinatutkimuksia Kiinaan pyrkiville ulkomaisille yhtiöille. Kiinassa oli tuolloin, vuonna 1992, vain kymmenkunta kilpailijaa ja pari vuotta myöhemmin heillä oli kasassa ensimmäinen kiinalainen miljoona. 

“No one holds a permanent speed advantage in the market due to the limits of human intelligence and vision. Your advantage comes from your ability to feel the change faster and take decisive action faster.”

Guon rikkaudet alkoivat karttua, kun hän meni naimisiin ja tutustui vaimonsa isän, tiedemiehen, kautta lääketieteelliseen tutkimukseen. Sen myötä perustettiin vuonna 1993 menestyksekäs Fosun Pharma ja Guon liiketoimet laajentuivat pian myös kiinteistöihin. Fosun Pharma listattiin Shanghain pörssiin 1998. Koronakriisissä yhtiö oli mukana kehittämässä koronarokotetta yhteistyössä saksalaisen BioNTechin kanssa.

Guo on toistuvasti esiintynyt Kiinan viidenkymmenen rikkaimman joukossa. Buffettin tapaan Guo on aktiivinen hyväntekeväisyydessä ja on tehnyt suuria lahjoituksia eri tarkoituksiin. Vuonna 2015 poliittisesti aktiivinen Guo kuitenkin joutui Kiinan korruptionvastaisten toimien kohteeksi, hävisi toviksi julkisuudesta ja palasi autettuaan viranomaisia. 

Hirtehinen laatusijoittaja: Terry Smith

Terry Smith saattaa olla tämän jutun tunnetuin nimi. Hän on Britannian suurimman ja menestyneimmän rahaston Fundsmithin perustaja ja salkunhoitaja. Rahasto sijoittaa laatuyhtiöihin tarkoin sijoituskriteerein, joita Smith on käsitellyt omistajan oppaassa.

"Even if you manage to identify a truly cheap value stock and time the rotation into that stock correctly, this will not transform it into a good long-term investment."

Smithin sijoitusstrategia kuulostaa tutulta. Rahaston strategiana on ostaa laatuyhtiöitä sopivaan hintaan ja välttää tekemästä mitään. Rahasto on tuottanut perustamisestaan, vuodesta 2010, lähtien 15,6 prosenttia vuodessa. Strategia onkin toiminut erinomaisesti vuosien ajan, mutta viime vuonna rahasto jäi jälkeen vertailuindeksistään. 

Rahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti ja sillä on alle 30 osakeomistusta. Smith sijoittaa korkean pääoman tuoton yhtiöihin, joilla on vähän velkaa ja vankka kilpailuetu. Rahaston kolme suurinta sijoitusta ovat Microsoft, Novo Nordisk ja L’oréal. Buffettista poiketen Smith ei sijoita pankkeihin. Hänen mukaan kukaan ei sijoittaisi pankkeihin, jos ymmärtäisi kuinka ne toimivat.

Terry Smith poikkeaa buffetteista koulutuksellaan. Smith opiskeli historiaa, mutta päätyi nopeasti rahoitusalalle Barclays pankkiin ja sieltä analyytikoksi muun muassa UBS:lle, josta hän sai potkut julkaistuaan suosituksi nousseen kirjan englantilaisyhtiöiden kirjanpidollisista kommervenkeistä. Kirja, tai sen tuomat potkut, johdattivat Smithin uran nousuun investointipankki Collins Stewartilla.

Buffettin tapaan Terry Smith järjestää seurattuja rahastonomistajien tapaamisia, joissa hän vastaa laajasti yleisön kysymyksiin. Tapaamisissa Smith harjoittaa kuivahkoa englantilaishuumoria, joka pitää kuuntelijaa otteessaan. Smithin sijoittajakirjeet on nivottu yhteen kirjassa Investing for growth. Sijoitusmenestyksestä huolimatta Smithin varallisuus ei ole yltänyt buffettmaisiin mittasuhteisiin, vaan hänen varallisuutensa arvioidaan olevan ainoastaan noin 300 miljoonaa puntaa.

Dalal Streetin guru: Rakesh Jhunjhunwala

Rakesh Jhunjhunwala oli ensimmäinen intialainen miljardööri, joka loi omaisuutensa osakesijoittamisella. Jhunjhunwala kuoli viime vuonna 62-vuoden ikäisenä. Terveys oli hänen huonoin sijoituksensa, Jhunjhunwalan tiedetään itse sanoneen. Warren Buffett on saavuttanut pitkän iän hänen Coca-Cola painotteisesta juomavaliostaan huolimatta.

"Nobody can predict the weather, death, market and women. Market is like a woman, always commanding, mysterious, uncertain and volatile. You can never really dominate a woman and likewise you cannot dominate the market."

Siirryttyään täältä ikuisuuteen Jhunjhunwalan portfoliossa oli 29 sijoitusta. Niistä suurin oli yhtiö nimeltä Titan, joka viipyi hänen salkussa kaksi vuosikymmentä. Muun muassa koruja ja kelloja valmistava yritys kasvoi ja menestyi intialaisten vaurastuessa. Sijoitushetkellä yhtiön tuloskehitys oli heikentyvä, mutta Jhunjhunwala näki tuloksentekokyvyn tilapäisten vaikeuksien lävitse.

“I believe the prediction of EPS is mainly science and partly art. But prediction of P/E is an art, with very little science. It is a chemistry that can be mastered only by experience. Like cooking and sex, it can not be taught but it has to be learnt.”

Jhunjhunwalan kerrotaan kiinnostuneen osakkeista kuunnellessaan sivusta isänsä ja tämän ystävien keskusteluja osakemarkkinoista. Pian hän luki vuosikertomuksia kannesta kanteen, vain 15-vuotiaana. Isä kehotti Jhunjhunwalaa hankkimaan ensin kirjanpitäjän pätevyyden ja vasta sitten pyrkimään sijoittamisen pariin, sijoittaminen ei ollut turvallinen tulonlähde. 

Rakesh Jhunjhunwala aloitti sijoittamisen parikymppisenä, vuonna 1985, 5000 rupian, eli vain noin 60 dollarin suuruisella, alkupääomalla. Hän tiesi kuitenkin, ettei pienellä alkupääomalla saavuta suuria tuloksia. Jhunjhunwalan ensimmäiset asiakkaat olivat hänen kirjanpitäjänä toimineen veljen asiakkaita. Tänä päivänä he toivovat pysyneensä mukana loppuun saakka, sillä Jhunjhunwalan sanotaan saavuttaneen pienelle alkupääomalle laskettuna 57 prosentin vuotuisen tuoton 35 vuoden ajan. Forbesin mukaan hänen varallisuus oli 5,8 miljardia dollaria.

Useilla Jhunjhunwalan ajatuksilla ja sijoituksilla on buffettmaisia piirteitä. Molemmilla on, taikka oli, vankkumaton usko oman kotimarkkinan menestykseen. Warren Buffett on varoittanut sijoittajia koskaan lyömästä vetoa Yhdysvaltain taloutta vastaan. Jhunjhunwala puolestaan vannoi Intian talouden ja osakemarkkinoiden nimeen.

Jhunjhunwalan tunnetuimmat sijoitukset muistuttavat Buffetin uran jälkipuoliskon sijoitustyyliä. Hänen yksi suurimmista sijoituksista oli Crisil, intialainen luottoluokitusyhtiö, joka on nykyään osa S&P Globalia. Toinen merkittävä sijoitus oli terveysvakuutusyhtiö Star Health Insurance. Rakesh Jhunjhunwala sijoitti myös useampaan intialaiseen pankkiin, joiden liiketoiminta kasvoi väestön vaurastuessa. Optimistisen, uteliaan ja luottavaisen Jhunjhunwalan matka miljardööriksi on kuvattu kirjassa The big bull of Dalal street.

Madridin maestro: Francisco García Paramés

Madridilainen Francisco García Paramés päätyi opiskelemaan kauppatieteitä samasta syystä kuin moni muukin. Hän ei tiennyt mitä tehdä isona. Paramés kiinnostui sijoittamisesta luettuaan yliopiston kirjastossa Business Weekia harjoittaakseen englannin kieltään. Paramés sai analyytikon paikan pienestä Bestinver rahastoyhtiöstä ja sattuman kauppana hän nousi hyvin nopeasti salkunhoitajaksi tehtävän vapauduttua. 

Aluksi Paramés tutki jokaisen Madridin pörssin yhtiön löytääkseen houkuttelevia sijoituskohteita. Siitä alkoi Paramésin huikea tuottohistoria: 25 vuotta ja 15 prosentin keskimääräinen vuosituotto, joka oli 7 prosenttiyksikköä vertailuindeksiä korkeampi. Kuten Buffett, Paramés aloitti arvosijoittajana mutta on liukunut myöhemmin lähemmäksi laatusijoittajan määritelmää hallinnoitavien varojen kasvaessa.

“For us, risk is not measured by volatility but by the real possibility of losing money. Volatility is not necessarily a problem: the more a market falls, the more opportunities there are to find undervalued stocks. The most important means of managing risk is to assess the competitive advantage of the companies in which we invest. If we think they have competitive advantage, and it turns out they do not, then the risk becomes ours.”

Vuonna 2014 Paramés päätti lähteä omalle tielleen ja irtisanoutui Bestinveriltä. Odotellessaan kahden vuoden kilpailukieltosopimuksen päättymistä Paramés kirjoitti kirjan, joka on julkaistu englanniksi nimellä Investing for the long term. Paramés perusti Cobas Asset Management rahastoyhtiön, johon siirtyi moni hänen entinen kollega ja paljon hallinnoitavia varoja.

Cobas Internacional rahaston suurimpien sijoitusten joukossa on sellaisia nimiä kuten Golar LNG, englantilainen puolustusalan palveluyhtiö Babcock International ja englantilainen elektroniikkakauppias Currys, joka omistaa muun muassa Gigantin. Buffettin tapaan Paramés pitää ETF:iä järkevänä valintana useimmille sijoittajille. Koska ETF:t eivät tee sijoitustutkimusta, luovat ne mahdollisuuksia Paramésin kaltaiselle sijoittajalle.

***

Mikä yhdistää eri maiden buffetteja, alkuperäinen mukaan lukien? He loivat rikkautensa sijoittamalla muiden rahoja. Ensimmäiset rikkaudet eivät syntyneet omia rahoja sijoittamalla, vaan perimällä palkkio muiden rahojen sijoittamisesta. Nopein tai helpoin tapa tehdä rahaa sijoittamisella saattaakin olla sijoitusten myyminen. 

Toki, buffettit ovat erinomaisia sijoittajia. He omistautuivat sijoittamiselle nuorena, saivat tukea lähipiiristä ja operoivat markkinoilla niiden luonteenpiirteitä kunnioittaen. Ehkäpä Terry Smithiä lukuunottamatta, buffettit ovat opportunisteja, jotka ostavat kun hyvää saa halvalla ja myyvät kun muut haluavat ostaa.



Lue myös: Stanley Druckenmiller - sijoittaja vailla tappiollisia vuosia

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää