Kuukausien ajan markkinoiden tilanteesta varoittanut Wall Streetin investointipankki Morgan Stanley on muuttanut ennustustensa sävyä hieman entistäkin karhumaisemmaksi. Samalla täytyy muistaa, että pankin “synkkä” ennuste povailee S&P500-indeksille 4 400 pisteen tasoa vuoden lopulle, joten mistään tuomiopäivän raportista ei toki ole kyse.
Goldman Sachs ollessa viime vuoden mittaan varsin positiivisena markkinoiden tulevaisuudesta (ja Q4 raportin mukaan samalla myivät osakkeitaan), Morgan Stanleyn pääosakestrategi Michael Wilson on puolestaan tunnettu karhumaisista näkemyksistään. Hänen Wall Street kollegoidensa ennusteista 95 prosenttia veikkaa S&P500-indeksin olevan yli 5 000 indeksipisteessä tämän vuoden lopussa. Wilson on siis yksi joukon mustista lampaista, tutkitaan seuraavassa tarkemmin miehen ajatusmaailmaa karhumaisen mielentilan selvittämiseksi.
Uuden Morgan Stanleyn raportin mukaan FEDin uudet korkoennusteet “tuovat lähemmäksi näkemyksemme matalammista osakearvostuksista ja nostaa riskiä vuoden ensimmäisellä puoliskolla”. Samalla Wilson mainitsee mediaaniosakkeen olevan edelleen kallis, mutta räikeimmin arvostettujen osakkeiden hinnat ovat jo korjautuneet.
Viime viikolla Morgan Stanleyn ekonomistitiimi korjasi ennusteitaan FEDin haukkamaisemman korkopolitiikan suhteen ja liittyi muun Wall Streetin tapaan ennustamaan QE:n päättymistä huhtikuun loppuun mennessä, neljää koronnostoa tälle vuodelle ja FEDin taseen kutistumisen aloittamista vuoden keskivaiheilla. Tämä vastaa Wilsonin viime vuoden marraskuun ennusteen “Tuli ja Jää”-narratiivia, jonka mukaan FED on markkinoita perässä ja sen täytyy kiriä nopeasti johtuen dramaattisesti nousseesta inflaatiosta.
Kuluttujaluottamustutkimuksen mukaan inflaatio on tämän hetken polttavin taloudellinen aihe ja tekee siitä samalla myös poliittisen aiheen erityisesti presidentti Joe Bidenille hänen suosionsa laskiessa inflaation noustessa Bank of American kuvaajan perusteella.
Biden mainitsi äskettäin lehdistötilaisuudessa, että FEDin on aiheellista arvioida tukeansa uudelleen nykyisessä taistelussa inflaatiota vastaan, joten FEDin voi odottaa tiukentavan linjaansa kunnes taloudellinen tilanne muuttuu.
Wilsonin mukaan osakkeiden arvostuksien täytyy tulla alas tänä vuonna johtuen odotetuista koronnostoista ja korkeammista osakkeiden riskipreemioista. “Todennäköisesti tämä tapahtuu nyt nopeammin”, Wilson jatkaa.
Marraskuisessa raportissaan Wilson oli jo laskenut mukaan Wall Streetin konsensusta haukkamaisemman FEDin, eikä FEDin uusimmat kommentit aiheuttaneet muutoksia Morgan Stanleyn ennustuksiin, jotka olivat jo valmiiksi yksiä Wall Streetin matalimmista.
S&P500-tavoitehintamme kuluvan vuoden lopulle on 4 400 verrattuna mediaaniennusteeseen 4 800-4 900. Tavoitteemme olettaa selkeästi matalampaa P/E-tasoa 18x (tällä hetkellä 21x). EPS-ennusteemme on linjassa muun Wall Streetin kanssa, mutta P/E-ennusteemme on 10 prosenttia matalampi.
Elvytyksen oletettua nopeampi hidastuminen ja aggressiivisempi koronnostoaikataulu tuovat osakkeiden arvostusriskin vuoden ensimmäiselle puoliskolle.
Nykyinen ennusteemme P/E-luvulle vuoden päätteeksi on 18x. Ennuste olettaa 10-vuotisen Treasuryn 2,10 prosentin korkotasoa ja osakkeiden 345 bipsin riskipreemiota. Uuden korkoennusteemme (2,20 prosenttia Q2 päätteksi) ja huomattavasti aggressiivisemman elvytyksen päättymisen aikataulun takia ajattelemme, että osakkeiden riskipreemio voi helposti nousta 345 bipsiin seuraavien kuukausien aikana 300 bipsin nykytasolta, varsinkin jos ennusteemme laskevasta PMI-luvusta toteutuu. Olettaen 345 bipsin osakeriskipreemion ja 2,2 prosentin kymppivuotisen bondin koron, ennustamme P/E-lukua 17,5x toiselle kvartaalille. Tämä vastaisi S&P500-tasoa 4 000.
Wilson siis ennustaa vuoden ensimmäiselle puoliskolle S&P500-indeksin yli 10 prosentin korjausta johtuen nopeutetusta elvytyksen päättymisestä ja koronnostoaikataulusta.
Allaolevasta vasemmasta matriisista voi tehdä omia arvioita korkojen ja osakkeiden riskipreemioiden perusteella siitä, mihin osakkeiden arvostukset vuoden lopussa voisi päätyä. Oikeanpuoleinen matriisi muuttaa luvut S&P500-indeksin tasoiksi. Morgan Stanleyn Bull-, Base- ja Bear-keissit on korostettu eri väreillä.
Parempina uutisina Nasdaq 100-indeksin osakkeista yli 40 prosenttia on jo korjannut yli 50 prosentilla 52 viikon huipuistaan, mikä vähentää markkinoiden laskupainetta.
Wilson seuraa tarkasti PMI-lukua, jonka korrelaatio viimeisen kymmenen vuoden aikana S&P500-indeksin kanssa on ollut korkea. Mies on myös PMI-indeksin kehityksen suhteen muuta Wall Streetia karhumaisempi ja odottaa sen laskevan edelleen.
Korrelaation viime kuukausina murtunut ja erotus kasvanut, Wilson odottaakin erotuksen pienenevän jatkossa.
Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.