Osakemarkkinoiden kolkutellessa päivä toisensa jälkeen huippulukemia, Morgan Stanley on varovaisena. Viimeisen kuukauden aikana investointipankin ajatukset ovat muuttuneet muista osakestrategeista poikkeaviksi. Innokkuudeen sijaan pankin analyytikot ovat huolissaan toteutumisriskistä ja siitä mitä markkinat ovat jo hinnoitelleet sisään.
Pankin mukaan todisteita kasautuu siitä, että tarjonnassa tulee olemaan ongelmia kysynnän noustessa. Tiettyjen tarpeellisten materiaalien ja komponenttien niukkuuden lisäksi ongelmaksi alkaa nousta myös pula työntekijöistä. Perjantaina pettymyksen aiheuttaneen työllisyysraportin mukaan työntekijöiden saatavuus tulee myös olemaan ongelma talouden avautuessa. Monet ovat päättäneet jäädä koteihinsa stimulusshekkien tarjotessa työtä parempaa tienestiä.
Kyseiset ongelmat eivät vielä ole heijastuneet katteisiin, mutta osakkeet hinnoitellaan diskonttaamalla eivätkä niiden hinnat aina odota varmistuksia. Varautuen edellämainittuihin toteutusriskeihin, Morgan Stanley alensi small cap-osakkeiden painoa (ei-välttämättömät kulutustuotteet) ja antaa lisäpainoa suuremmille yrityksille, vihjaten painotuksesta perinteisesti laadukkaisiin firmoihin. Samalla pankki ylipainottaa rahoitusalaa, tarvikkeita ja teollisuutta.
Morgan Stanley raportoi huolistaan ensimmäisen kerran maaliskuun puolessa välissä ja on nyt asioiden tilasta entistä enemmän varuillaan. Monet muut eivät kuitenkaan vaikuta olevan huolissaan likviditeetin riittäessä ja S&P500-indeksin tehdessä jatkuvasti uusia huippuja.
Monelle heikot työllisyysluvut tarkoittavat lisää FEDin elvytystä, tai ainakin korkojen kiristymisen siirtymistä kauemmas tulevaisuuteen. Viime viikolla valtionvarainministeri Janet Yellen vihjasi kiristyksistä, mutta otti sanansa nopeasti takaisin. Morgan Stanleyn näkökulmasta osakkeiden riskipreemio alihinnoittelee hinta/tarjonta-ongelmia ja muita riskejä, joihin kuuluvat esimerkiksi äärimmäinen tarjonta osakemarkkinoilla ja sijoittajien käyttämä vipu.
Markkinat eivät kuitenkaan ole täysin sokeita näille riskeille. Helmikuun jälkeen monien osakkeiden ja indeksien hinnat ovat pudonneet jopa 30-40 prosenttia eivätkä ole palautuneet romahduksesta. Vähemmän laadukkaat osakkeet ovat alisuoriutuneet. FAANMG-osakkeita myytiin erinomaisten Q1-raporttien jälkeen. Ne olivat myös nousseet vahvasti ennen raportteja. Morgan Stanleyn mukaan tämä on linjassa rotaatioon laadukkaampiin osakkeisiin ja muistutus siitä, että osakkeiden hinnat nousevat huippuihinsa usein hyvien uutisten saattelemana. Tästä eteenpäin on tärkeää seurata mitkä osakkeet voivat tehdä uusia huippuja heikon työllisyysraportin jälkeen. Morgan Stanley uskoo Alphabetin osakkeeseen.
Investointipankin mukaan muutoksen vauhti ja toteutusriski ovat normaaleja tapahtumia talouden elpymisen alkuvaiheissa siirryttäessä keskisykliin. Parhaiten tilanne tulee havainnollisesti esiin Maifacturing Purchasing Managers indeksin (ISM Mfg Index) ja Prices paid (ISM Prices Paid Leading by 12 months) komponenteista.
Edellisissä sykleissä vuodet 1994, 2004 ja 2011 olivat vastaavanlaisia. Morgan Stanley uskoo, että 2021 tulee olemaan sijoittajille samankaltainen - matalia tuottoja ja matkalla odotettavissa 10-20 prosentin korjaus.
Vastaavien jaksojen aikana on pankin mukaan tärkeää olla valikoiva sijoitusten suhteen ja entistä taktisempi rotaatioiden suhteen. Ensimmäisellä kvartaalilla syklinen rotaatio toteutui täydellä höökillä talouden avautumisesta hyötyvien osakkeiden johtaessa muutosta.
Loppuun Morgan Stanley muistuttaa, että taantuma on vasta vuoden vanha ja uudet härkämarkkinat kestävät usein vuosia. Miten tahansa markkina korjanneekin tänä vuonna, pankki uskoo osakkeiden nousevan ensi vuonna taas uusiin huippuihinsa.
Sijoittajan tehtävänä on navigoida keskisyklin läpi, välttää osakkeita, jotka voivat ottaa eniten osumaa ja olla asemassa hyötyä seuraavasta rallista ylöspäin. Ensimmäinen vaihe on pankin mukaan jo vauhdissa, härskeimmin hinnoiteltujen osakkeiden pudotessa korkojen noustessa. Small cap-osakkeet, alkusylkin osakkeet kuten puolijohteet ja vähemmän laadukkaat osakkeet ovat alisuoriutuneet. Firma uskoo S&P500 olevan vielä paineen alla ennenkuin rotaatio on valmis.
Morgan Stanley uskoo talouden avautumisen olevan ajateltua mutkikkaampaa. Firman mielestä nyt on aika olla valikoivampi ja hieman aiempaa defensiivisempi kunnes edellämainitut riskit ovat heijastuneet odotuksiin, hintoihin tai molempiin.
Oletko Morgan Stanleyn kanssa samaa mieltä? Jaa strategiasi Sijoitustiedon palstalla.