Hallitus valmistelee Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä. Maaliskuussa 2012 kirjoitin, että hanke on aivan liian järkevä toteutuakseen. Pysyn edelleen näkemyksessäni.
Hankkeen tyrmäsivät välittömästi odotetuista tahoista Suomen sosiaali ja terveys ry, Hippos ja Keskustapuolue.
Veikkauksen edunvälittäjillä on ilmeisesti ollut jouluostoskiireitä, kun eivät ole vielä tiedotetta saaneet aikaan.
SOSTE on aina vastustanut kaikkea, mikä voisi mahdollisesti muuttaa rahapelien rahanjakoa yleensä ja sen rakenteita erityisesti. Jäsenjärjestöt tekevät tärkeältä vaikuttavaa työtä ja niiden hallintohenkilöissä on runsaasti entisiä politiikkoja. Järjestöllä on siis poliittista painoarvoa ainakin välillisesti.
Hippoksella on erityisasema suomalaisessa rahapelijärjestelmässä. Hevosmiehet saavat käyttää omat betsituottonsa, toisin kuin muu urheiluväki. Jos ei Hippos olisi vastustanut tätä, olisin ollut ihmeissäni kuin Paavo Väyrynen jäätyään valitsematta johonkin.
Keskustapuolue on perinteisesti ollut eduskunnan hevosmiespuolue. Entisen maalaisliiton monella kansanedustajalla on vahvat siteet hevosurheiluun. Jos Hippos vastustaa jotain muutosta, vastustaa sitä kyllä sitten Suomen Keskustakin.
Tämä hallitus ei ehdi tätä runnomaan läpi enää tällä hallituskaudella ja kepuvetoinen seuraava voi korkeintaan perustaa jonkun työryhmän kahvittelemaan asian pöydälle. Asia on käytännössä taputeltu seuraavaksi vaalikaudeksi jo tässä vaiheessa, ellei vaaleissa tapahdu jotain hyvin yllättävää. Näillä näkymin Keskusta tulee olemaan pääministeripuolue ja vaalivoittaja hyvällä marginaalilla kakkoseen.
Vesittyvän fuusioyrityksen taustalla ei ollut tietenkään monopolista luopuminen. Tarkoituksena oli nimenomaan turvata rahapelimonopolin säilyminen ja maksimoida sen tuotto. Tehokkuushyödyksi yhdistymisestä on arvioitu 50 miljoonaa. Veikkaan, että löysää oikeasti on paljon enemmän. Olemme siis samaa mieltä SOSTE:n pääsihteerin kanssa siitä, että laskelma ei kestä lähempää tarkastelua, tosin eri suuntiin.
”Saatavat säästöt ovat kokonaisuuden kannalta hyttysen ininää”, todettiin Suomenmaassa. Julkisen sektorin kokonaisvaje onkin niin suuri, että ei sitä tällä ratkaistaisikaan, mutta apu se olisi pienikin apu.
Hankkeen suurimpana ajurina lienee ollut RAY:n ja Veikkauksen nettipelien lähestyminen toisiaan. Sisäministeriö on joutunut kieltämään peliyhtiöiden uusia pelejä, koska ne ovat muistuttaneet liikaa toisiaan. Ongelmat ratkeaisivat, jos olisi yksi yhteinen peliyhtiö.
Toinen vaihtoehto tähän tietysti olisi, että Jouni Laihon yksikkö toimisi vähän dynaamisemmin ja hyväksyisi uudet pelit suuremmin murehtimatta reviirijaosta. Tämän toteutumista odotellessa saattaa tosin joulu tulla useampaan kertaan.
Itse asiassa pokerikansa voi olla tyytyväinen tähän kehitykseen. Arpajaislain avaaminen on aina iso riski meille. Samat virkamiehet vaativat rajojen sulkemista joka kerta enemmän tai vähemmän tukenaan SOSTE ja Veikkauksen edunsaajat (nyk. edunvälittäjät). Tämä nimenmuutos edunsaajista edunvälittäjiksi oli muuten mennyt aiemmin minulta ohi. Ymmärrän kyllä, miksi nimeä on vaihdettu. Kuulostaa paljon pyyteettömämmältä olla ”edunvälittäjä” kuin ”edunsaaja”.
Riskit kieltolain läpimenoon ovat nykyään kuitenkin pienemmät kuin aiemmin, kun enää monopoliyhtiöt eivät asiaa aja.
Kansantalouden kannalta on tietysti sääli, että järkeväkään hanke ei toteudu, koska saavutetuista eduista ja palleista pidetään kiinni kynsin hampain. Mutta tämä nyt on maan tapa koko julkisella sektorilla.
P.S. SOSTE:n Vertti Kiukas kommentoi omaa kolumniaan: “Yhdistyminen ei ole mustavalkoinen asia kumpaankaan suuntaan. Yhdistymisessä ainakin menetettäisiin sen laajuinen vaikutusvalta kuin mitä järjestöillä nyt Rayssa on.”
Eli tärkeämpää on järjestöjen vaikutusvalta ja niissä säilytettävät suojatyöpaikat kuin saavutettavat säästöt. Jep.