Rahapelejä Suomessa järjestävät Veikkaus Oy, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto Oy valtion niille myöntämän monopolin turvin. Monopolin säilyttämisen tärkeimpänä perusteena on esitetty pelihaittojen ehkäisy. Peliyhtiöiden tuotoista vähintäänkin kolmannes tulee sellaisilta, joilla joko on peliongelma tai he ovat vähintään riskiryhmässä. Näin kertoi peliongelmaisten auttavan puhelimen Peluuri ry:n toiminnanjohtaja Tapio Jaakkola.
Raha-automaattiyhdistyksen johtaja Sinikka Mönkäre ei usko Jaakkolan esittämiin lukuihin. RAY:n tuotoista noin 80 prosenttia eli 480 miljoonaa euroa tuli viime vuonna peliautomaateista. Peliautomaatit taas ovat tutkimusten perusteella addiktoivin rahapelimuoto. Olisikin erikoista, jos peliyhtiön johtaja myöntäisi valtaosan yhtiönsä tuloista tulevan peliongelmaisilta.
Tähän asti peliongelmakeskustelu on vellonut nettipokerin vaarallisuuden ympärillä. Pokerin harrastajat ovat väittäneet peliään taitopeliksi ja viranomaiset ovat leimanneet pokerin ruttoon verrattavaksi tarttuvaksi taudiksi. Sisäasiainministeriön arpajaisasioista vastaava hallitusneuvos Jouni Laiho on useaan otteeseen väittänyt pokeria tuuripeliksi. Monopoliyhtiöiden toiminnassa ei Laiho ole yleensä löytänyt mitään huomauttamista. Luonnollisesti viranomaisnäkemykset ovat päässeet valtamediassa paremmin esille.
Tapio Jaakkolan esiintulo on ensimmäinen poikkeus peliasioissa toimivien viranomaisten lausunnoissa. Tähän asti lähinnä pelaajat itse ovat kyseenalaistaneet monopolin hyödyllisyyden peliongelmien rajoittamisessa. Hän osoittaa tässä myös melkoista kansalaisrohkeutta. Peluuri ry:n toiminnan rahoittavat nimittäin Veikkaus, RAY ja Fintoto. Jäämme odottamaan kuka Mönkäreen jälkeen seuraavaksi tyrmää tutkimuksen.