Kolumnit

Miksi äänestin Vuoden 2021 Sijoittajaksi Jens Kyllöstä?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Nordnetin Vuoden Sijoittaja -kilpailu voisi olla ehdolla Vuoden Sijoittajateko -sarjassa. Se on sijoittamiseen liittyvää hilpeää hörhellystä ja pörhellystä, jota usein liian jäykkäniskaisesti harjoitettu laji kaipaa. Otin esimerkiksi kerran jollain Sijoitusmessuilla tai vastaavilla kuvan Lontoosta Suomeen eläköityneestä itseäni nuoremmasta pankkiirista ja uhkailin julkaista kuvansa twitterissä otsikolla ”Messuilta löytyy myös varakkaita poikamiehiä”. Se tosikko riisti puhelimeni ja antoi sen takaisin vasta kun olin vannonut kautta SaiPan viirin, että deletoin kuvan.

Tänä vuonna äänestyspäätös oli vaikea, koska ehdokkaina oli myös Suomen Investor Relations -väen TOP2, eli Hanna-Maria Heikkinen ja Mirko Hurmerinta. Näiden kahden välillä valitseminen oli miulle ylivoimaista. Mirko vetää maasta enemmän, mutta Hanna-Maria on korkeammalla positiolla Wärtsilässä kuin Mirko Sammossa. Toisaalta Sampoa miulla on salkussa, mutta Wärtsilääkin on aina välillä ollut. Laittaisin tähän jonkun ulkonäkövertauksenkin, mutta siitä mitään kirjoittaminen muista kuin persuista johtaa silakkahyökkäyksiin, joten jätän sen osion tällä kertaa väliin. Joka tapauksessa päätin jättää äänestämättä kumpaakaan ahkerasti salilla käyvää kansankapitalismin lyhdynkantajaa, kun en kerran osannut välillään valita.

Olisin mielelläni äänestänyt myös Jukka Lepikköä. Julkaisin kirjastaan ”Treidaa kuin ammattilainen” hyvin positiivisen arvion viime vuoden lopulla ja olen katsellut useita jaksoja Jukan ja Tuomas Tuomisen erinomaisia Traders’ Club -videoita. Suosittelen katsomaan muuten tuoreeltaan, koska mukana on hyvin ajankohtaista asiaa. Jukka, kuten myös Hanna-Maria ja Mirko, olisivat varmasti Vuoden Sijoittaja -tittelin ansainneet.

Mutta mukana oli myös suomenruotsalainen kiiltokuvapoika ja Sijoitustiedon osakas Jens Kyllönen. Jos en nyt väärin muista, Jens on ainoa sijoituskirjoittaja, jota olen viime vuosina suoraan beesannut luettuani tämän ostaneen jotakin. Toki olen lukenut myös huolelliset ja superanalyyttiset pohdintansa. En ole jokaista Kyllösen lappua ostanut, mutta ainakin Suomista, Kamuxia ja Smart Eye Ab:ta olen surutta ottanut, kun olen Jensin blogia tuoreeltaan lukenut. Näistä kaikista on tullut merkittävähkösti tilirahaa. Ennen vanhaan kirjoitin saaneeni paperirahaa, mutta sitä ei nykyisin saa kuin kasinoilta.

Suomista ja Fiksua Silmää on tälläkin hetkellä muutaman välitilin jälkeen salkussani tosin aika kevyellä painolla. Kamuxini myin paljon Jensiä halvemmalla, sniif.

Jos on kiinnostunut, miten entinen pokeriammattilainen analysoi yhtiöitä kannattaa lukea esimerkiksi legendaarinen Smart Eye -postauksensa. Olenkohan itse koskaan tehnyt näin huolellista työtä sijoituspäätöstä pohdiskellessani? Pahoin pelkään, että olen aina vetänyt mutummalla.

Jeans grindaa kämpän

Totta kai äänestyspäätökseeni vaikutti yhteinen pokeritaustammekin. Olisihan se tosi makeaa saada Vuoden Sijoittajaksi toinenkin downshiftaileva pokeriammattilainen.

Ja sain hyvän tekosyyn kehuskella uudestaan miulla vuonna 2008 ollutta jonlandaumaista kaukonäköisyyttä. En tuntenut Jensiä lainkaan vielä huhtikuussa 2008, mutta olin tohkeissani Pokeritiedon keskustelupalstalle tulleesta uudesta kirjoittajasta. Vastailin käsianalyyseihinsä ja kirjoitin loppuun:

”Eväät Omahaan ovat sinulla erittäin hyvät, kysyt nimenomaan järkeviä kysymyksiä ja pohdit peliäsi. Näissä jaoissa ei ollut mitään dramaattista eikä minun analyysini ole maailmanselitys.

Tämä oli todella hieno poikkeus verrattuna posteihin “kippaanko tässä keskisetin” ja vielä pahempaa “Minulla oli saletit ja minusta vedettiin ohi, mitä olisi pitänyt tehdä toisin?”

Epäilen, että tapaamme jonain päivänä samassa pöydässä. Silloin saatan katua, että innostuin näitä analysoimaan.

Tuolloin Jens pelasi vielä vähän pienempää peliä kuin mie ja oli aika noviisi omahassa. Muutamassa kuukaudessa Kyllönen hurautti kaljusta kyylästä ohi ja pokerimaailman huipulle asti. Jensillä on mm. yksi European Poker Tour-, yksi World Series of Poker -turnaus ja miljoonia dollareita pokerissa voitettuna enemmän kuin kolumnistillanne. Valitettavasti meillä oli pokerissa(kin) lahjakkuus- ja ahkeruuseroja ja ne eivät olleet äidinkielenään eteläkarjalaa puhuvan eduksi.

Sijoitustiedon Teerenpelit

Olen kysellyt Jensiä Sijoitustiedon Teerenpeleihin aina kun olen ollut aistivinani heikkoutta. Tosin sitä ei ole löytynyt, viimeksi kysyin tällä viikolla Vuoden Sijoittaja -ehdokkuudestaan inspiroituneen ja sain kättä naamaan. Niinpä vastasin:  

Kostoksi kirjoitan seuraavaksi kolumniksi "Miksi äänestän Jens Kyllöstä.” Vaikka on osarikausi.”

Jos uhkaat lapsia tai vähän vanhempiakin millä tahansa, on parempi olla valmius myös sen toteuttamiseen. Aion jatkaa painostusta. Olisihan se jo melko hiljan syntyneelle uudellekin Kyllöselle kiva olla varastossa olemassa video isästään syntymänsä ajoilta.

Pokeritiedon Teerenpeleissä Jens Kyllönen

Katsoin 12 vuotta vanhan Pokeritiedon Teerenpelit jakson 7 ”Kyllönen, Erola ja Pyysing”. Ei hyvin nuorellakaan Jens Kyllösellä ollut kameran edessä mitään hätää, ja osoitti tuolloinkin kypsempää pokeriajattelua kuin monet vuosikymmeniä pokeria grindanneet koskaan. Kyllönen muuten arveli syyskuussa 2009 pokerin koventuvan parin vuoden sisään niin paljon, että menee ehkä Hankenille opiskelemaan. Meni kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin Jeans89 alkoi edes yrittää pokerista eläköitymistä. Pelailee pokeria satunnaisesti ja todennäköisesti hyvin voitollisesti edelleen.

Jens suoritti pokerin tuomista miljoonista huolimatta sekä Hankenin kandin että London School of Economicsin Masterin ja käväisi erittäin vaikeapääsyisessä Susquehanna International Groupissa harjoittelijana. Ei ottanut tosin tarjottua vakipaikkaa vastaan.

Huomattavaa on, että Hanna-Maria Heikkinen, Mirko Hurmerinta ja Jukka Lepikkö ovat kaikki kolme jo käyneet vieraina Teerenpeleissä. Joten siinä mielessä ovat ansainneet mahdollisen voiton paremmin kuin Jens.

Muista ehdokkaista eli Heikki Keskivälistä ja Sanni Lehtosesta en kirjoittanut mitään, kun en heitä varsinaisesti tunne. Mutta esittelynsä perusteella vaikuttavat ihan vakavasti otettavilta ehdokkailta. En mököttele, valitsee yleisö kuudesta kovasta kandidaatista kenet tahansa. Lisäksi tällaisia skaboja pitäisi tarkastella enemmän pilke silmäkulmassa kuin esimerkiksi mie juuri päättyneitä olympialaisia.

P.S. Vuoden Sijoitusteoksi äänestin HS Visiota, koska talouslehdistömme kaipasi kipeästi vähän kilpailua ja Visio on osoittautunut varteenotettavaksi kilpailijaksi Alman dominanssille. Lukiolaisten Sijoituskoulu on tietysti ansiokas teko sekin, mutta sitä en ole itse käynyt. Sen sijaan ajattelin lukaista piruuttani kolmannen ehdokkaan Seppo Saarion ”Näin sijoitan pörssiosakkeisiin – opas nuorelle” -kirjan, vaikken taida varsinaista kohderyhmää 54 vuotta nuorena ollakaan.

ROI Oman talouden personal trainer -sovellus taitaa jäädä asentamatta ja luultavasti olen liian vastuuton lukemaan Kaisa Kuritun ”Sijoita rahasti vastuullisesti” -kirjaa. Tai ei sitä tiedä, kirjojen lukemisesta en ole varsinaista haittaa nähnyt koskaan tulevan.

Jensin blogi Sijoitustiedossa

Sijoitustiedon #Teerenpelit 12 - Jukka Lepikkö

Sijoitustiedon #Teerenpelit 19 - Hanna-Maria Heikkinen

Sijoitustiedon #Teerenpelit 20 - Mirko Hurmerinta

Haastattelu: Jens Kyllönen Sijoitustiedon osakkaaksi

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

F-Secure: Suurempien saaliiden perässä

Antti Leinonen
7.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Opinko mitään annus horribilisista 2024?

Aki Pyysing
5.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Vuodenvaihteen arpalappuja etsimässä

Aki Pyysing
29.12.2024
east Lue lisää