Mihin kannattaa sijoittaa? Vastauksia on lähes yhtä monta kuin kysymyksiäkin. Sijoitusvinkkien löytämistä huomattavasti tärkeämpää on kehittää ja jalostaa omaa sijoittajan työkalupakkia ja toimia suunnitelmallisesti sekä oman sijoitusstrategian mukaisesti. Listasimme alle mielestämme kymmenen tärkeintä periaatetta, joiden avulla tie sijoittamisen polulla on huomattavasti tasaisempi.
Sijoitustiedon 10 prinsiippiä sijoittajalle
1. Tiedosta osaamisesi.
Osakkeisiin voi sijoittaa monella tavalla. Toiset käyvät lyhyttä kauppaa, kun taas toiset ostavat ja unohtavat osakkeet salkkuunsa passiivista osinkotuloa tuottamaan. Onko vahvuutesi laaja tietämys ja kyky tehdä tuottoa osakekaupan heilahteluilla, vai onko päämääräsi odottaa säästöjen kasvavan ja antaa ajan tehdä työtä puolestasi?
2. Määritä tavoitteesi.
Oletko nuori ja työuran alussa vai kenties eläkepäivistä nauttiva vanhempi sijoittaja? Nuoren ja vanhan ihmisen tavoitteet ovat usein hyvin erilaiset. Nuoremmalla on paljon aikaa ottaa riskiä ja antaa varojensa karttua, kun taas iäkkäämpien tavoitteena usein on turvata eläkepäivien elintaso ja välttää ylimääräistä riskiä.
3. Valitse välittäjäsi oikein.
Osakevälittäjät hinnoittelevat kaupankäynnin usein aktiivisuuden mukaan. Mitä enemmän kauppaa käyt, sen vähemmän maksat yksittäisestä kaupasta. Tutustu välittäjääsi ja selvitä, ovatko hinnat kaupankäyntityyliisi optimaaliset ja onko välittäjän tarjoama tuotevalikoima juuri sinulle osuva ja riittävä.
4. Sijoita niin, ettei mielesi järky.
Sijoitusten seuraaminen on mukavaa ja jännittävää puuhaa, pidä kuitenkin huolta että olet sinut kantamasi riskin kanssa. Sijoittaminen ei ole järkevää, jos sillä on suuri negatiivinen vaikutus elämäsi laatuun.
5. Hajauta sijoituksesi.
Hajauttamalla useisiin eri osakkeisiin et syö omaa tuotto-odotustasi, vaan tasoitat sijoitusmarkkinoiden pomppuja. Tasaisimpaan kyytiin pääset kun hajautat sijoituksesi lajeittain, ajallisesti, toimialoittain sekä maantieteellisesti.
6. Ymmärrä, että aika on puolellasi.
Kansainvälisten osakemarkkinoiden historiallinen tuotto on ollut noin 7-10% hieman markkinasta riippuen, Suomessakin vuosien 1963 – 2012 välillä reaalituotto on ollut huikeat 7 %. Myös joukkovelkakirjat ovat historiassa tarjonneet loistavan suojan inflaatiota vastaan. Mennyt ei toki takaa tulevaa, mutta se on luotettavin olemassa oleva ennuste.
7. Älä ole itsepäinen.
Mikäli häviät tietyssä osakkeessa tai teet huonon sijoituspäätöksen, älä lähde sokeasti kuittaamaan tappioita lisäämällä panoksia. Varoittavia esimerkkejä löytyy lukuisia useilta alueilta ja tappioiden pakonomainen kuittaaminen on yleisimpiä syitä suurtenkin omaisuuksien hävittämiseen.
8. Älä ole sopuli.
Sijoittamisessa, kuten muillakin bisneksen aloilla, buumin huipuilla on usein myöhäistä reagoida ja luu jää helposti kouraan. Muodikkaalle alalle perustettava yritys on usein auttamattomasti myöhässä vanhoihin toimijoihin verrattuna. Samoin myös osakemarkkinoilla. Viimeiseksi mukaan tullut on useimmiten häviäjä.
9. Älä sokaistu menneistä tuotoista.
Suurimmat tappiot tehdään huikeiden nousujen jälkeen ostettaessa jälkijunassa sekä ”putoavaan puukkoon” verrattavissa oleviin vapaassa pudotuksessa oleviin yhtiöihin sijoitettaessa. Suomessa tuoreita tuhannet näpit polttaneita tapauksia ovat mm. Nokia ja Talvivaara.
10. Suhtaudu varauksella netin ”kymmenen vinkkiä sijoittamiseen”- listoihin.
Hanki tietosi useista lähteistä ja opettele ymmärtämään sijoittamisen sekä eri sijoitusinstrumenttien lainalaisuudet. Kannustamme varauksetta kaikkia sijoittamisesta kiinnostuneita ajattelemaan itse ja kehittämään osaamistaan sijoittamisen pitkällä mutta kannattavalla tiellä.
Sijoita nyt ja saat lahjakortin tehdystä sijoituksesta. Lue lisää Investiumin palveluista täältä.