Sunnuntai-iltana Amerikan aikaa Keith “Roaring Kitty” Gill julkaisi kuvan X-profiilisaan lähes kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen ja maanantaiaamuna Gamestop-osakkeen (GME) hinta lähes tuplaantui Gillin kuvan seurauksena.
Videopelejä pelaava henkilö nojaa usein eteen polviaan vasten pelin ollessa kiihkeimmässä vaiheessaan, joten kuvan avulla Gill viestittää seuraajilleen: “Game on.”
Heinäkuussa 2020 Gill julkaisi Youtubessa ensimmäisen GME-analyysinsä, mikä silloin lähetti GME:n osakkeen räjähdysmäiseen nousuun. Meemiosakkeiden analyysin ja treidaamisen keskustelupalstana on toiminut Reddit-sivuston WallStreetBets-palsta, jossa Gill on yksi aktiivisimmista keskustelijoista “DeepFuckingValue”-nimimerkillään.
Gillistä muodostui tapahtumien seurauksena amatöörisijoittajien digitaalinen kulttisankari miehen johtaessa tuulipukusijoittajien longeja hedge fundien voimakkaasti shorttaamaa Gamestopin osaketta vastaan. Gill joutui jopa USA:ssa kongressin eteen todistamaan osallisuuttaan shorttitaistelussa pääasiassa hedge fundeja vastaan.
Gamestopista muodostui tapahtumien seurauksena malliesimerkki meemiosakkeesta, eli osakkeesta, jonka arvoa ajaa innokkuus sosiaalisessa mediassa fundamenttien sijaan. Gamestop-saaga osoitti Wall Streetin perinteisille sijoittajille, miten joukko piensijoittajia voi onnistua sosiaalisessa mediassa ansaitsemansa vaikutusvallan ansiosta saamaan ylisuuren vaikutuksen osakemarkkinoilla, ainakin yksittäisissä osakkeissa.
Tämän viikon aikana GME-osake nousi 10 dollarista noin 50 taalaan ja treidasi torstaina Suomen aikaa noin 40 dollarissa.
Korkeimmillaan GME treidasi noin 120 dollarissa meemiosakkeiden ollessa tulikuumia pandemian aikaan Giilin julkaistua analyysinsä.
Muutaman kuukauden sisällä huipuista kiinnostus meemiosakkeita ja GME-osaketta kohtaan laantui, Roaring Kitty siirtyi hiljaiseloon ja GME:n osakkeen hinta valui pikkuhiljaa alemmas, kunnes muutama päivä sitten Gill julkaisi kuvan X-profiilissaan ja taas mennään.
Monen mielestä tilanne on absurdi, mutta toisaalta moni myös uskoo meemiosakkeiden tulleen jäädäkseen. Rapakon takana ollaan enenevässä määrin turhaantuneita USA:n hallituksen toimiin sen nakertaessa dollarin arvoa.
Meemiosakkeista on muodostunut tuulipukusijoittajien kapinan työkalu suurempia hedge fundeja vastaan. Hedge fundit voivat ansaita tuottoa eri strategioilla, joista yhtenä on pulassa olevien yhtiöiden osakkeiden shorttaaminen. Shorttaaminen on luonnollisesti täysin laillinen osa markkinoiden toimintaa, mutta osa sijoittajista näkee sen moraalittomana toimenpiteenä heikkojen yhtiöiden ajamiseksi konkurssiin.
WallStreetBetsin kapinallisten tavoitteena onkin haastaa voimakkaasti shorttaavat hedge fundit taisteluun osakemarkkinoilla. Mitä korkeammalle vahvasti shortatun osakkeen hinta nousee, sitä suuremmaksi hedge fundin tappiot muodostuvat, ellei rahasto osta osakkeita ajoissa takaisin. Hurjassa short sqeeze-tapahtumassa voi vahvasti osaketta shortannut hedge fund kaatua, mikä epäilemättä on WallStreetBetsin osallistujien tavoite.
Gillin paluu X-sivustolle, eli entiseen Twitteriin, lähetti meemiosakkeet alkuviikolla uuteen nousuun ja maanantaina kaupankäynti GME-osakkeella pysäytettiin moneen otteeseen voimakkaan volatiliteetin ansiosta. Gamestop trendasi sekä Googlen että X:n sivustoilla.
Gamestop yhtiönä ei ole pärjännyt kovinkaan kummoisesti osakkeen saamasta huomiosta huolimatta. Maaliskuussa yhtiö leikkasi tyovoimaansa ja raportoi heikentyneestä vuositason neljännen kvartaalin tuloksesta. Kilpailu yhtiön sektorilla on tiukkaa ja kulutus on kokonaisuudessaan ollut heikkoa.
Osakkeen uudelleenkuumentuminen tapahtui meemiosakkeiden aktiiviteetin noustessa. Kryptojen meemikolikot kuten DOGE ja PEPE ovat olleet aktiivisesti treidattuja viimeisten kuukausien aikana ja myös ne saivat tuulta purjeisiinsa Gillin ilmaantumisen myötä. Muut meemiosakkeet nousivat Gamestopin perässä, AMC nousi 22 prosentilla ja Reddit 13 prosentilla.
Kaupankäyntiaktiviteetti spekulatiivisilla osakkeilla kasvaa talouden ollessa vahva ja treidaajilla on ylimääräistä rahaa gämbläämistä varten. Monet Redditin WallStreetBets-palstan osallistujat kokevat käyvänsä symbolista sotaa Wall Streetia ja sen rahoitusmarkkinoiden kontrollia vastaan. Monet treidaajat tekivät ison tilin meemiosakkeilla pari vuotta sitten, mutta tavoitteiden kollektiivinen onnistuminen voidaan kyseenalaistaa.
USA:n valtion velan kasvaessa ja dollarin ostovoiman kadotessa pieni osa sijoittajia on herännyt kapinoimaan eliittiä vastaan ja meemiosakkeet ovat tulleet markkinoille jäädäkseen.