Artikkelit

Markkinoiden ajankohtainen makrokuva käppyröinä

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Pelkotila markkinoilla on tällä hetkellä erittäin korkealla.

Historiaan katsottaessa osakkeille sota on kaksipuolinen riski ja tuottovaihtelu on ollut valtavaa. Vuodesta 1900 lähtien S&P500 on keskimäärin ollut karvan verran plussalla 12 kuukautta sotien alkamisen jälkeen, ehkä siksi etteivät monet sodat eivät pääty yhtä pahasti kuin yleisesti ennustetaan. Toisaalta tuottojen vaihtelu -50 prosentista +40 prosenttiin on huima.

Euroopan pankkiosakeindeksi SX7E on 25 prosentin syöksyssä helmikuun puolivälin jälkeen. Tosin vain muutamilla pankeilla (Raifessen, SocGen ja Unicredit) on suurta altistusta Venäjälle. Saksan kymppivuotinen Bund-yield on myös voimakkaassa laskussa.

Venäjän Sberbank treidaa lähellä nollaa sen ilmoittaessa lopettavan Euroopan operaationsa.

Nasdaq treidaa laskutrendissä, mutta sen vola on tammikuun paniikkia matalammalla tasolla.

Goldman Sachs odottaa S&P500-indeksin osinkojen olevan tänä vuonna 67 dollaria osakkeelta, mikä vastaisi 10 prosentin kasvua vuositasolla. GS ennustaa CAGR-kasvun olevan 6,7 prosenttia seuraavan 10 vuoden aikana, selkeästi enemmän kuin markkinoiden hinnoittelema 1,8 prosenttia.

Markkinat hinnoittelevat 42 prosentin todennäköisyyttä Venäjän maksukyvyttömyydelle vuoden sisään ja 55 prosentin todennäköisyyttä 5 vuoden tähtäimellä.

Bondivola (MOVE) lähestyy koronapaniikin tasoja ja FEDin tase jatkaa toistaiseksi paisumistaan. Taseen kutistamisen aloitusta odotetaan tälle vuodelle.

Samalla USA:n kymppivuotinen treidaa merkittävällä teknisellä tukitasolla, yieldin pudottua 2,05 prosentista 1,72 prosenttiin.

Markkina on hinnoitellut viime päivien aikana G4-maiden keskuspankeille hieman aiempaa vähemmän kumulatiivisia ohjauskoron nostoja.

Markkina hinnottelee EKP:n vuoden lopulle 0,24 prosentin ohjauskorkotasoa. Olettaen EKP:n nostavan korkoa 0,1 prosentin erissä, tarkoittaisi tämä kahta nostoa tälle vuodelle.

Tämän vuoden puolella positiivista tuottoa tarjonneita ETF-rahastoja.

Venäjältä tuodaan Eurooppaan merkittäviä määriä hyödykkeitä.

Vehnän hinta on voimakkaassa nousussa Venäjän ollessa maailman neljänneksi suurin vehnän tuottaja. Vehnän hinta on noussut 45 prosenttia tammikuun lopusta eikö loppua näy sen tai öljyn hinnan raketoimiselle.

Brent-öljyn hinta on noussut maaliskuun aikana jo 15 taalalla. Tällä hetkellä tynnyrillisestä joutuu maksamaan yli 117 dollaria.

Globaali öljymarkkina on käyttänyt 80 miljoonaa tynnyriä valtioiden varastoista viimeisen 12 kuukauden aikana hinnan tuplaantuessa.

Australialaisen Newcastle-hiilifutuurien hinta on sekin rajussa nousussa.

Laskevat todelliset korot ovat vahva katalyytti kullan hinnalle, sillä vaihtoehtoiskustannus kullan holdaamiselle on nyt selkeästi matalampi.

Venäjällä Googletetaan “Binance”-sanaa kasvavassa määrin venäläisten halutessa päästä maailman suurimpaan kryptopörssiin. Myös Ukrainassa haussa on piikki sodan aikana.

Ukrainassa Bitcoin treidaa 6 prosentin preemiolla paikallista valuuttaa, hryvniaa, vastaan.

Kryptomarkkina on valtioille aivan liian pieni, mutta kansalaisille siitä voi olla apua. Bitcoin-ostot ruplissa ovat kasvaneet, mutta eivät ole siitä huolimatta merkittävällä tasolla.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Yhteistyökumppanit: Esa Juntunen

Tilaa nyt huippusuositut -ja arvostelut saaneet Esa Juntusen sijoitus- ja henkilökohtaisen talouden kirjat kirja.fistä

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää