Marimekon taival pörssissä oli finanssikriisin jälkeen varsin tuskaista, mutta nyt osakkeen hinta huitelee kaikki aikojen ennätyslukemissa. Bisnesorientoituneen Tiina Alahuhta-Kaskon astuttua Marimekon toimitusjohtajaksi huhtikuussa 2016 ei osakkeen nousukiidolle ole löytynyt loppua.
Marimekko on perisuomalainen lifestyle-design-yritys, joka on pitkään ollut nimenomaan suomalaisten juttu. Viime vuosina yhtiö on kuitenkin hakenut voimakkaasti kasvua erityisesti Aasiasta ja Japanin markkinat ovatkin tärkeä osa paitsi yhtiön Aasian-Tyynenmeren strategiaa, myös koko yhtiön tulosta. Viime vuonna Marimekon liikevaihdosta 43% tuli ulkomailta kun luku vuosituhannen alkuvuosina oli vain 22%. Yhtiön liikevaihdosta 57% tulee Suomesta ja Aasia-Tyynimeri-alueelta 19%. Kolmanneksi suurin markkina on EMEA, joka vastaa 9% liikevaihdosta. Pohjois-Amerikasta tulee 7% myynnistä.
Marimekolla on kolme tuotelinjaa; Muoti, Kodintuotteet ja Laukut ja Asusteet. 39% myynnistä viime vuonna tuli Kodintuotteista, Muoti vastasi 35% kokonaismyynnistä ja Laukut ja Asusteet olivat 26% yhtiön liikevaihdosta.
1960-luvulla Jackie Kennedy teki Marimekkoa tunnetuksi valtameren takana:
2019 / Q1
Vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Marimekko jatkoi siitä mihin viime vuonna jäi ja aloitti vuoden räväkästi ylittäen odotukset.
Yhtiön liikevaihto kasvoi 13% viime vuoden vertailukauteen verrattuna, Suomessa kasvua tuli 7% ja kansainvälisillä markkinoilla 18%. Marimekon uudet mallistot ja brändin uusi suunta toivat kasvua kaikilta markkinoilta.
Marimekon liikevoitto kasvoi tuplaten 2,6 miljoonaan euroon. Erinomaisen tuloksen takana olivat aiempaa parempi suhteellinen myyntikate sekä vahva myynnin kasvu. Liikevoittomarginaali sekin tuplaantui 9,6%:iin. Aiempina vuosina marginaalia söivät alennusvetoiset myynnit, mutta tällä hetkellä yhtiön uudet mallistot ja uudistunut brändi vetävät niin voimakkaasti ettei myyntikatteesta tinkiminen ole tarpeellista kasvun aikaansaamiseksi.
Huolimatta erinomaisesta ensimmäisestä neljänneksestä, Marimekko ei muuttanut varovaista ohjeistustaan kuluvalle vuodelle. Liikevaihdon yhtiö arvioi olevan edellisvuotta (111,9 miljoonaa euroa) korkeampi ja vertailukelpoisen liikevoiton osuvan edellisvuoden tasoille (12,2 miljoonaa euroa).
Marimekko Thaimaassa ruohonjuuritasolta
Olen muutaman Thaimaan vuoteni aikana hämmästellyt suomalaisten brändien kasvua Bangkokin katukuvassa.
Nokian täällä tietysti tuntevat kaikki, tosin osa paikallisista kuvittelee firman japanilaiseksi. Koneen hisseillä ja liukuportailla siirrytään kaupungissa monessa pytingissä vertikaalisesti. Huhtamäen kahvikupin kansia tulee niitäkin vastaan. Näistä tuskin kukaan yllättyisi.
Bangkokin valtavassa MegaBangna-ostoskeskusessa on kaksi Muumi-myymälää, ja Muumi-kahvila. Toisesta myymälästä saa myös Finlaysonin lakanoita suomenkielisillä myyntimateriaaleilla. Kuhinaa sekä myymälöissä että kahvilassa riittää joka kerta kun kävelee ohi. Muumi-pehmoleluja näkee kaduilla lasten käsissä.
Viimeisimpinä katukuvaan ovat erittäin voimakkaasti tulleet Marimekon tuotteet, lähinnä unikko-kuosiset laukut ja mekot. Tämä tuli minulle melkoisena yllätyksenä, vaikka tiesin yhtiöllä menevän Japanissa hyvin. Japanin kulttuurilla on suuri vaikutus thaimaalaisiin, erityisesti bangkokilaisiin, joten yllätyksen ei ehkä olisi pitänyt olla ”haavi auki”-kokoluokkaa.
Tänään ostoskeskuksissa ja metrossa kävellessäi en voinut olla näkemättä Marimekon-laukkujen vilinää nuorten naisten ja opiskelijoiden olkapäillä.
Marimekon Bangkokin Emporium-ostoskeskuksen ohi kävellessä kuulee usein kuorossa ”nalak aaah!”-huudahduksen, jolla paikalliset kuvaavat Marimekon tuotteen ihanuutta. Tätä en kuule ainoastaan vaimoni suusta, vaan myös monelta muulta.
Marimekko on hakenut voimakkaasti kasvua Aasian markkinoilta: ”Tavoitteena on kasvaa ja menestyä kansainvälisesti suomalaisena design-talona, joka rakentuu autenttiseen, ajattomaan ja kestäviin arvoihin”, toimitusjohtaja Alahuhta-Kasko linjaa yhtiön suurempaa kuvaa. ”Näemme pohjoismaiselle designille ja lifestylelle voimakasta kysyntää kaikilla päämarkkinoillamme”, hän jatkaa.
Aasian-Tyynenmeren markkina on Marimekon toiseksi suurin markkina-alue ja sillä on merkittävä rooli yhtiön kansainvälistymisessä. Japani on markkina-alueella Marimekolle selkeästi merkittävin maa, sillä toiminta muissa maissa on vielä varhaisessa vaiheessa Japaniin verrattuna.
Marimekko arvioi kuluvana vuonna liikevaihdon Aasian-Tyynenmeren alueella nousevan. Yhtiö näkee kasvavaa kysyntää tuotteilleen tällä alueella etenkin pidemmällä aikavälillä.
Marimekon Thaimaan Instagramilla on jo 38 000 seuraajaa. Koko brändin Instagramilla on seuraajia 394 000, joten alkutekijöissään olevan Thaimaan-taipaleensa alussa on yhtiöllä tuulta purjeissaan.
Odotukset tulevaan
Marimekkoa MarketWatchin sivustolla seuraa ainoastaan 3 analyytikkoa, siinä missä suurempia suomalaisia yhtiöitä tutkii reilu tusina.
Analyytikot povaavat Marimekon Q2 EPS:ksi 0,30 euroa haarukassa 0,25-0,34 euroa. Koko vuoden EPS:n odotetaan osuvan 1,18-1,38 väliin konsensusodotuksen ollessa 1,26 euroa. Viime vuonna EPS oli 1,18 euroa.
Kolmesta analyytikosta yksi antaa vahvan myyntisuosituksen, toinen kehottaa pitämään ja kolmas alipainottaa Marimekkoa.
Inderes antaa Marimekolle tavoitehinnan 28,00 ja suosituksen ”vähennä”.
Inderesin suosituksen jälkeen Marimekko muutti ohjeistustaan ja varoitti positiivisesti koskien loppuvuotta 2019: ”Marimekko-konsernin liikevaihdon arvioidaan vuonna 2019 olevan edellisvuotista korkeampi ja myös vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan olevan edellisvuotista korkeampi, arviolta enintään noin 15 miljoonaa euroa.”
On huomattavaa, että Marimekon ohjeistus vuodelle 2019 oli varsin varovainen ja sen muutos oli odotettu erityisesti vahvan Q1 jälkeen.
Marimekko raportoi puolivuotistuloksensa torstaina 15. elokuuta.