Joe Bidenin johtaman USA:n hallituksen 1,9 biljoonan dollarin elvytyspaketin odotetaan menevän läpi kongressissa ensi viikon loppupuolella. Samalla joulukuun käyttämättä jääneet tukirahat ovat lähtemässä liikkeelle.
Monet uskovat uuden paketin ylikuumentavan markkinat, mikä johtaisi korkeampiin korkoihin ja taantumaan. Toisaalta esimerkiksi Paul Krugman uskoo FEDin onnistuvan nostamaan korkoja aiheuttamatta taantumaa, mikäli inflaatio alkaa laukkaamaan.
Mielenkiintoisen paketin tarpeesta ja ajoituksesta tekee työttömyyden laskeminen 6,3 prosenttiin, joka on ei historiallisesti ole pelottavan korkea taso. Tästä huolimatta päättäjillä tuntuu olevan kiire paketille, vaikka talousluvut paranevat mainiota vauhtia.
Vertailun vuoksi finanssikriisin aikaan vuonna 2009 työttömyys kävi 9,9 prosentissa, muttei vastaavanlaisia stimuluspaketteja silloin tarvittu ja tänne asti ollaan selvitty.
Samalla Demokraatit olisivat nostamassa minimipalkkaa 7,25 dollarista 15 dollariin. Muutos olisi vaikea pala nieltäväksi monelle pienyrittäjälle. Puolet amerikkalaisista työpaikoista tulee pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä.
Rahaa on FEDin toimesta viime vuosikymmenen aikana printattu valtavia määriä. Pelkästään viime vuoden aikana kierrossa olevien jenkkidollarien määrä kasvoi noin 4 biljoonasta 6,4 biljoonaan dollariin. Tämän vuoden aikana on odotettavissa 1,9 biljoonaa lisää.
Vuonna 2010 koko M1-rahamäärä oli 1,7 biljoonaa ja tämän vuoden lopulla se noussee yli 8 biljoonaan. Ilmankos osakkeilla on ollut myötäisiä tuulia purjeissaan.
Osakkeiden, kullan, kiinteistöjen, Bitcoinin, taiteen ja minkä tahansa muun omaisuuden, jota on tarjolla vain rajoitettu määrä, dollareissa noteerattava hinta tulee nousemaan.
M1-rahamäärä tulee parissa vuodessa tuplaantumaan ja jossain vaiheessa sille tulee hinta maksettavaksi.
Bitcoin-maksimalistit ovat alkaneet verrata USA:n dollarin kehitystä Saksan markkaan viime vuosisadan alussa. Saksan markassa vertailukohtana on kulta, dollaria verrataan Bitcoiniin, eli “digikultaan”.
Hauska ajatusleikki, mutta toivottavasti tilannetta ei päästetä näin vakavaksi. Vaikea usko, mutta usein historia toistaa itseään. Tai ainakin rimmaa.
Selvää kuitenkin on, että taalan arvo heikkenee mitä enemmän niitä printataan. En usko, että Janet Yellenin ja Jerome Powellin muodostama kombo tulee vastustamaan rahaprinttereiden savuamista. Tämän lisäksi Powell on luvannut pitää korot nollissa ainakin vuoteen 2023.
Samaan aikaan USA:n valtiovarainministeriön FEDin hoivissa olevan käteiskassan odotetaan laskevan 800 miljardiin tämänhetkisestä noin 1,7 biljoonasta. Kyseinen noin 900 miljardia lähtee liikkeelle aiemmin mainitun ehdotetun 1,9 biljoonan elvytyspaketin lisäksi, sillä kyseistä summaa ei käytetty joulukuisessa stimuluspaketissa Trumpin toimesta vaikka toisin oli tarkoitus.
USA:n valtiovarainministeriön rahoitusennusteita, jonka mukaan käteiskassa kuihtuu:
Valtiovarainministeriön kassan odotetaan laskevan lähemmäs kriisiä edeltäviä tasoja:
Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että markkinoille on tulossa valtava määrä likviditeettiä tämän vuoden aikana.
Ja hinnat tulevat nousemaan.
Morgan Stanleyn ennuste valtiovarainministeriön käteiskassan kehittymisestä tämän vuoden aikana:
Seuraavan noin kymmenen viikon aikana markkinoille on tulossa likviditeettiä noin biljoonan dollarin edestä ja mahdollisesti 300 miljardia taalaa lisää sitä seuraavana kahtena kuukautena.
Tämän lisäksi FED tarjoaa likviditeettiä joka kuukausi 120 miljardin edestä, eli seuraavan puolen vuoden aikana FED tuuppaa markkinoille 720 miljardia dollaria.
Valtionvarainministeriön kassan huvetessa pankkien varantojen määrä tulee kasvamaan lähes biljoonalla dollarilla. Tämä puolestaan tullee johtamaan riskipitoisten sijoitusten hintojen nousuun, jos rahamäärän kasvun korrelaatio riskipitoisten sijoitusten hintojen nousun suhteen jatkuu aiempaan malliin. Ja miksei jatkuisi.
Druckenmillerin ajatuksia
Legendaarisen sijoittajan Stanley Druckenmillerin mukaan nykyinen markkinatilanne on villein hänen sijoitusvuosinaan.
Druckenmiller kertoo markkinoiden erikoisesta cocktailista: Viime vuoden taantuma oli 5 kertaa normaalia taantumaa pahempi, mutta sen kesto oli vain neljännes keskimääräisen taantuman kestosta. Työttömyyden noustessa korkealle, henkilökohtaiset tulot kuitenkin nousivat eniten yli 20 vuoteen pandemian aikana johtuen massiivisista elvytyspaketeista. Miten suuria paketit olivat? Vuoden 2020 kolmena kuukautena budjettialijäämä kasvoi enemmän kuin viitenä edellisenä taantumana yhteensä. FED osti kuuden viikon aikana enemmän Treasureita kuin Bernanke ja Yellen kymmenen vuoden aikana. Yritysten lainaaminen, mikä normaalisti laskee taantuman aikana, nousi 400 miljardilla taalalla. Finanssikriisissä se laski 500 miljardilla.
Saimme massiivisen lisäyksen likviditeettiin elvytyspakettien muodossa ja se likviditeetti on virrannut rahoitusmarkkinoille, raaka-aineisiin ja muihin sijoituksiin, joten tilanteen tausta on erikoinen, hän jatkaa.
Druckenmiller kertoo Goldman Sachsin haastattelussa M2-dollarimäärän kasvaneen vuodesta 2018 lähtien 25 prosenttia enemmän kuin nimellisen bruttokansantuotteen. Tämän tarkoittaa 25 prosentin kasvua likviditeetissä. Kiinassa puolestaan M2-rahamäärä on samoilla tasoilla kuin kolme vuotta sitten. Toisin sanoen Kiina ei ole lainannut mitään tulevaisuudestaan pandemian aikana ja USA sen sijaan on kokenut mittavan lisäyksen likviditeetissä, mutta ylimääräisellä rahalla on tehty hyvin vähän investointeja, Druckenmiller jatkaa.
Druckenmiller kertoo tilanteen olevan makrosijoittajalle erittäin mielenkiintoinen. Miehen omassa salkussa on shortattuna pitkiä jenkkibondeja, longina raaka-aineita ja dollaria on shortattuna isolla kädellä.
Tekno-osakkeista Druckenmiller miettii seuraavasti: Mikäli inflaatio nousee 4-5 prosenttiin seuraavien vuosien aikana ja bondiyieldit nousevat, on näiden yhdistelmä historiallisesti ollut erittäin huono kasvuosakkeille verrattuna muihin osakkeisiin. Toisaalta vertailut teknokuplaan ovat naurettavia. Jos FED jatkaa osakeystävällistä linjaansa, ei Druckenmiller ole huolissaan kasvuosakkeista, ne voivat jatkaa menoaan.
Maantieteellisesti Druckenmiller painottaa Aasiaa ja sieltä erityisesti Japania, Kiinaa ja Koreaa. Hänen mielestään ne ovat suuria voittajia pandemian jälkimainingeissa. Pitkässä juoksussa Aasian osakkeet tulevat suoriutumaan USA:ta paremmin. Nettoinvestoinnit Kiinaan ylittivät Yhdysvaltoihin sijoitetun määrän ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja se on ennemmin trendin alku kuin loppu, Druckenmiller kertoo.
Miehen sijoitusfilosofia on laittaa kaikki munat yhteen koriin ja vahtia koria erityisen tarkasti. Erilaisten monimutkaisten riskinhallintamallien sijaan Druckenmiller seuraa tarkasti salkkunsa tuottoja ja tekee muutoksia näkemänsä perusteella.
Tulikuumasta Bitcoinista Druckenmiller sanoo sen voivan olla joko kaikkien aikojen kupla tai jotain todellista, tai molempia. Miehen mukaan on selvää, ettei Bitcoinin hinta kehittyisi tähän malliin ilman keskuspankkien toimia. Tästä on helppo olla samaa mieltä.
Miten korkealle tuleva likviditeettipommi nostaa markkinoita ja milloin on edessä korjaus? Jaa ennusteesi Sijoitustiedon palstalla.