Globaali likviditeettitilanne on edelleen tiukin vuosikymmeniin, mikä aiheuttaa vastatuulta osakkeille ja muille korkean riskin sijoituksille.
Likviditeetti on yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, lyhyen ja keskipitkän aikavälin hinnan ajureista korkean riskin sijoituksille. Sijoituskohteen perusarvo on ääritapauksissa merkityksetön, sillä ilman likviditeettiä eivät kaupat toteudu. Tästä johtuen likviditeettikäänteiden seuraaminen ja hyödyntäminen on erittäin tärkeää.
Likviditeettitilanne on heikentynyt jo yli vuoden ajan ja monien mukaan käänne likviditeetin suhteen on nyt tapahtunut. Bloombergin makrostrategi Simon Whiten mielestä on liian aikaista tehdä pitkällä meneviä johtopäätöksiä.
Ensin White haluaa selvittää mitä likviditeetillä tarkoitetaan. Sitä voidaan mitata monella tapaa, mutta treidaamisen ja sijoitusten tapauksessa tärkeimpiä ovat tekijät, jotka johtavat sijoituskohteiden hinnoitteluun.
Yksi yksinkertaisimmista tavoista mitata likviditeettiä on M1-rahamäärän kasvu vuositasolla. Whiten mukaan liian usein keskitytään M2-rahamäärän, joka hänen mukaan toimii syklien vastaisesti. Hän uskoo M1-rahamäärän olevan parempi indikaattori tulevalle aktiviteetille, sillä M1 nousee, kun pankki luo kysyntää talletuksille, joiden avulla luodaan uusia lainoja.
Globaali reaali-M1, ts. G10-maiden reaali-M1, jatkaa alhaisilla tasoilla sen tultua alas pandemian aikaisesta elvytystoimenpiteistä. Allaoleva kuvaaja osoittaa globaalin reaali-M1-rahamäärän johtavan osakkeiden hintoja noin yhdeksällä kuukaudella. Toistaiseksi ei ole havaittavissa käännöstä rahamäärän suhteen.
M1-rahamäärän reaalikasvu on määrällinen likviditeetin mittari. Likviditeetin “hintamittari” antaa samanlaisia signaaleja.
Global Financial Tightness Indicator (GFTI) mittaa maailmanlaajuisten luotto- ja rahamarkkinoiden likviditeettiä sekä keskuspankkien korkopäätöksiä. GFTI on edelleen alempana kuin finanssikriisin aikaan.
Valoa oli hetkellisesti tunnelin päässä, kun vaikutti siltä, että keskuspankit olisivat saaneet vietyä korkokiristykset vihdoin päätökseen. Viimeisten viikkojen aikana on kuitenkin tullut lisää haukkamaisia kommentteja esimerkiksi Australian keskuspankilta ja Fediltä.
Advanced Global Financial Tightness Indicator (AGFTI), mikä osoittaa, että GFTI alkaisi nousta piakkoin, on lähtenyt uudelleen laskuun. (ylläoleva kuvaaja)
Likviditeettitilanne ei siis ole paranemassa.
Samaan aikaan USA:n valtionvarainministeriö tyhjentää tiliään (TGA) Fedin holveissa. Tätä on pidetty positiivisena merkkinä markkinoille, mutta Bloombergin White ei ole yhtä optimistinen.
Hänen mielestään vuoden 2021 kokemukset värittävät mielipiteitä. TGA laski tuolloin yli 1,5 biljoonalla dollarilla, mikä auttoi rallia kaikissa sijoituskohteissa. TGA:n laskeminen johti pankkireservien nousuun, mikä auttoi muun muassa osakkeiden hintoja. Syynä tälle oli valtiovarainministeriön bondien nettoliikkeellelaskujen vähentäminen pandemian aikaisista huipuista. Täten TGA:n kutistuminen ei välittömästi “sterilisoitunut” valtion nettolainaamisella.
Tällä hetkellä USA:n valtiovarainministeriö vaikuttaa pitävän suunnitelmansa bondien liikkeellelaskujen suhteen kuluvalle vuodelle. Tämä huolimatta lainakatosta, jonka ansiosta hallitus voisi äärimmäisissä tapauksissa jatkaa lainaamista.
Hyviä uutisia likviditeetin suhteen tuo luottotilanteen muuttuminen paremmaksi Kiinassa. White odottaa kuitenkin muutosta globaalissa tilanteessa, ennenkuin alkaa tehdä suurempia johtopäätöksiä.
Globaali keskuspankkien reaalikorko on edelleen negatiivinen ja historiallisesti erittäin alhainen, vaikka nousikin -5,5 prosentin pohjistaan -3 prosenttiin. Ennätysalhaalla reaalikorot olivat -6 prosentissa 1950-luvun keskivaiheilla.
Tämä on hyvä pitää mielessä, jos ajattelee likviditeettitilanteen parantuneen merkittävästi, sillä Whiten mukaan joillakin mittareilla mitattuna likviditeetin globaali tiukentuminen on vasta alkanut.
Keskustele markkinatilanteesta Sijoitustiedon palstalla.