Artikkelit

Lehto – kohti vehreämpiä laitumia

Erik |
Jaa Twiittaa

Lehto raportoi Q3-tuloksen viime torstaina. Useat sijoittajat ja analyytikot itseni lisäksi ihmettelivät kurssireaktiota.

Lehto on antanut 5 tulosvaroitusta viimeisen 2 vuoden sisään – merkittävät ongelmat korjausrakentamisessa tiedostettiin jo 2018 ja korjausrakentaminen lopetettiin – tottakai käynnissä olevat urakat täytyy viedä finaaliin. Korjausrakentaminen on todella haastava, kovin kilpailtu (ainakin ollut historiallisesti) ja matalakatteinen bisnes. Jos on ikinä ollut rakennusalalla töissä tai teettänyt remontin, tietää, että yllätyksiä voi tulla, aikataulu ja budjetti voi venyä. Itsellä vyön alla vain muutama kesä lautamiehenä keskikokoisessa firmassa sekä joitain mökkiprojekteja.

Lehto lyhyellä pörssiurallaan ei ollut törmännyt merkittäviin ongelmiin ennen -18 vuoden loppupuoliskoa. Rakennusprojektien ja -liiketoiminnan aikatauluja, budjetteja ja todellisia kustannuksia on vaikea ennustaa erityisesti korjausrakentamisessa, jossa tyypillisesti tarjotaan tietämättä tarkkaan, minkälaisia ratkaisuja kyseisessä kohteessa on käytetty aikanaan. Vastuut voi olla mielettömät, jos aliarvioi projektien haastavuuden – tästä voi seurata ihan mielettömät tappiot. KL julkaisi hiljattain aiheesta.

Q3-raportissa kerrottiin, että kolmesta isoimmasta tappioprojektista korjausrakentamisessa kaksi saatiin Q3:n aikana päätökseen ja kolmas raportointiajan jälkeen lokakuun lopussa. Näistä voi vielä tulla kustannuksia ja luultavasti tuleekin, mutta viivästyssakot eivät Suomessa tyypillisesti ole mielettömän korkeita. Myös Ruotsin ongelmaprojektista 2/3 osaa toimitettu – tästä olettaisin tulevan kustannuksia vielä Q1/20, mahdollisesti Q2/20. Ongelmaprojektien venymistä ja kustannuksia on todella hankala arvioida, vaikka olisi itse firmassa töissä. Näistä projekteista kerrottiin jo 2018 vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja ne ovat olleet säännönmukaisesti johdon esittämänä syynä liiketoiminnan kehnolle kehitykselle.

Rahoitusasema kiristyi edellisestä siinä, että pankit kiristivät 75m limiitin ehtoja ja rajoittivat määrän käyttöoikeutta, ts. koko 75m ei ole enää nostettavissa nykyisten sopimusten mukaan. Lehdon tase ei kuitenkaan ole mitenkään kuralla, lainoja suhteellisen vähän (182m) liiketoiminnan skaalaan verrattuna. Lainojen hoitokulut eivät ole merkittävät, eikä välitöntä kassakriisiä näy näköpiirissä, käteistä 31m. Tyypillisesti loppuvuodesta Lehdon asuntotuotannosta on vapautunut huomattavasti sitoutunutta pääomaa ja samaa johto viesti raportissa tämän vuoden Q4:sta.

Raportissaan Lehto kertoo asuntojen myynnistä hyvin tarkkaa dataa. 1-9/2019 rakenteilla olevia asuntoja 2 670 kpl, joista myyty 1 703. Historiallisen hyvä tilanne sen suhteen, että rakenteilla ja valmiita olevien asuntojen myynti on erinomaisella tasolla. Myymättä Q3 yhteensä 1 056 asuntoa (valmiit + rakenteilla olevat), joista 491 on menossa Deutschen DWS:lle. Aikaisemmin markkinoilla on ollut paljon puhetta asuntorakentamisen kuplasta ja romahtamisesta – näyttää siltä, että tuotantoa ainakin Lehdon puolesta on sopeutettu kysyntään (laskettu rakentamista n. 15 %) ja asunnot menevät kaupaksi todella hyvin, varsinkin jos vertaa dataa aikaisempaan.

Hyvinvointitilat on melko pieni siivu Lehdon kokonaistoiminnasta, tyypillisesti alle 20 % liikevaihdosta on tullut tältä segmentiltä. Sen sisällä kysyntä laskenut varmasti osin markkinahypen rauhoituttua hoivatilojen osalta sen jälkeen, kun väärinkäytöksiä eri yrityksissä on tullut esiin. Myös Lehdon mokaamista projekteista uutisoitu näyttävästi, media ja analyytikot ovat kilpaa hakanneet ja potkineet maassa olevaa.

Torstain avauksessa yhtiön arvo oli 90 meur. Konkurssi on tottakai mahdollinen, samoin kuin rahan kerääminen annilla. Lisälainoituksen saaminen hyvillä ehdoilla on varmasti hankalaa, jos yhtiö on valmis joustamaan rahan hinnassa niin lainarahaa varmasti löytyy. Vuosina 2015-2018 yhtiö teki verojen jälkeen n. 130meur tulosta. Huippuvuosia tuskin nähdään enää. Jos yhtiö selviää hengissä ja konservatiivisesti arvioiden kykenee keskimäärin vuosittain 500m liikevaihtoon ja 13m EBITiin, on nollakorkojen maailmassa tilanne tuoreiden omistajien kannalta kohtalaisen hyvä.

Yhtiö on pyrkinyt keskittymään ydinosaamiseen jo yli reilun vuoden ajan käyden läpi useita yt-neuvotteluita, sopeuttaen toimintaa sekä lopettaen heikosti kannattavia liiketoimintoja. Yhtiöllä ja Hannu Lehdolla on vahva track record omasta ydinosaamisesta, kasvukiimassa johto lähti rönsyilemään, minkä johto on myös myöntänyt suorasanaisesti. Ei ole harvinainen tarina, että menestys nousee hattuun, minkä jälkeen maksetaan oppirahoja.

Olen kuullut ja lukenut useiden mielipiteen siitä, että johto on kusettanut, huijannut tai valehdellut. En tunne yhtäkään merkittävän yrityksen perustajaa, joka ei olisi poikkeuksellisen optimistinen oman yhtiönsä tulevaisuudesta. Kvartaaliennusteiden antaminen analyytikoille ja markkinoille on mielestäni hölmöläisten hommaa, kuten myös tiedotustilaisuudet, joissa hukataan johdon kallisarvoista aikaa, joka tulisi käyttää liiketoiminnan kehittämisen ja pääomien allokoimispäätösten parissa. Kapitalistisessa systeemissä minä en lähde heittämään ensimmäistä kiveä rangaistuksena liiallisen optimismin synnistä.

Kiven heittämisen sijaan laitoin Hannulle tekstiviestin, että jatkaa samaan malliin.

Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus. Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa ja ylläolevan tekstin on tarkoitus kuvastaa ajatuksia ja mielipiteitä. Ylläolevaa ei tule pitää neuvona tai suosituksena ostaa, myydä tai pitää arvopapereita. Sijoittamista arvopapereihin yleisellä tasolla harkitseville suosittelen perusteellista tutustumista arvopaperiin ja sen riskeihin. Sijoituksen markkinahinta missä vaan arvopaperissa, ml. yllämainitussa, voi nousta tai laskea ja jokainen tekee sijoituksensa omalla vastuulla.

Full disclosure: minulla on long-positio Lehdon osakkeeseen.

Sijoitustiedon Lehto -keskusteluketju

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Pokeriturnaukset ja osakesijoittaminen

Aki Pyysing
24.11.2024
east Lue lisää

Sijoitusasuntojen kysyntä kasvaa keväällä

Miika Vuorensola
24.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää